Cacao: o scădere înşelătoare a preţurilor?

A.F.
Companii / 30 mai

Cacao: o scădere înşelătoare a preţurilor?

După ce a atins un nivel record în aprilie (10.000 USD/tonă) departe de pragurile din 2009 şi 2011 (3.700 USD/t), preţul boabelor de cacao a scăzut din nou la 7.000 USD/t după încheierea sărbătorilor de Paşte. Cu toate acestea, preţurile rămân de 3 ori mai mari decât acum un an, şi se preconizează că se vor păstra aşa. Creşterea, care poate fi explicată parţial de speculaţiile de pe pieţe, reflectă, de asemenea, un deficit de ofertă, ceea ce este problematic pe termen mediu, conform unui comunicat remis redacţiei.

Patru ţări produc 75% din producţia mondială de boabe de cacao, din care peste 60% se află în Africa de Vest, ceea ce o face vulnerabilă la şocurile economice şi meteorologice.

Producţia mondială de boabe de cacao

ar urma să scadă cu 11% în 2024.

Există mai mulţi factori care determină acest lucru. Fenomene meteorologice (în special El Niño), cultivarea pe scară largă a boabelor de cacao la soare (o sursă de defrişare) şi frecvenţa crescută a recoltelor au favorizat dezvoltarea paraziţilor şi a bolilor, necesitând tratamente chimice care afectează solul. Îmbătrânirea plantaţiilor şi neînnoirea parţială a acestora (legate de scăderea veniturilor producătorilor) au avut, de asemenea, un impact asupra producţiei, recoltele de cacao începând să scadă după 15 ani.

O industrie foarte concentrată...

Patru companii deţin singure aproape două treimi din capacitatea mondială de măcinare, iar zece companii, toate din economii avansate, deţin peste 40% din piaţa de dulciuri cu amănuntul. Această hiper-concentraţie face practic imposibilă apariţia unor noi producători credibili, având în vedere costurile mari de intrare necesare pentru a dezvolta o infrastructură suficient de mare de măcinare şi prelucrare.

... Cererea continua să crească...

În ultimii 40 de ani, cererea pe acest segment s-a triplat, în principal în Europa şi America de Nord. În 2023/2024, se vor consuma 4,8 milioane de tone de cacao la nivel mondial (90% sub formă de ciocolată).

Cu 9 ţări în top 10, Europa este principalul consumator de ciocolată din lume, reprezentând aproape 50% din cerere.

...iar preţurile vor continua să crească

În absenţa oricăror semne de corecţie, este probabil ca preţurile boabelor de cacao să rămână foarte ridicate pe termen mediu. În timp ce cererea mondială va ajunge la 4,8 milioane de tone în acest an, este puţin probabil ca oferta să depăşească 4,5 milioane de tone, în mare parte pentru că principalele două ţări producătoare de cacao - Coasta de Fildeş şi Ghana (3,3 milioane de tone de boabe de cacao în 2022, adică 58% din producţia mondială) - nu reuşesc să îşi mărească semnificativ nivelul de producţie.

Impactul pe termen lung asupra mediului

Ciclul de viaţă al unei plantaţii de cacao este de 25 până la 30 de ani. Culturile ajung la productivitatea maximă după 5 ani, apoi încep să scadă după 15 ani, scăzând sub pragul de rentabilitate în ultimii 10 până la 15 ani.

În acest moment, fermierii au mai multe opţiuni:

- să continue cu un venit mult mai mic

- să reînnoiască plantaţiile (şi, prin urmare, să rămână fără recoltă pentru următorii 5 ani)

- să cultive noi terenuri şi/sau să transforme aceste culturi în plantaţii de palmieri sau arbori de cauciuc.

Relocalizarea culturilor de cacao duce de facto la curăţarea (şi, prin urmare, la despădurirea) unor zone virgine pentru a beneficia de "chiria forestieră" în vederea finanţării industriei. În ciuda normelor tot mai stricte de protejare a pădurilor, creşterea nevoilor de producţie va conduce probabil la o extindere a terenurilor cultivate şi, prin urmare, la o creştere a defrişărilor, un proces exacerbat de dificultatea de a urmări produsele de cacao dincolo de etapa de măcinare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb