Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Camera Deputaţilor a aprobat OUG pentru IMM Invest şi a dublat plafonul de garantare

M.G.
Bănci-Asigurări /

Camera Deputaţilor a aprobat OUG pentru IMM Invest şi a dublat plafonul de garantare

Florin Cîţu: "Orice majorare a plafonului de garanţii pentru IMM Invest trebuie aprobată de Comisia Europeană pentru că acest program este o schemă de ajutor de stat"

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat astăzi Ordonanţa de urgenţă privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, IMM Invest, pe care au modificat-o astfel încât, pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii a fost dublat de la 15 miliarde lei la 30 miliarde lei, informează Agerpres.

Textul iniţial al OUG spunea că, pentru anul acesta, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 15 miliarde de lei. Dumitru Nancu, preşedintele FNGCIMM, declara ieri că plafonul iniţial a fost subscris de 10 ori, fiind depuse solicitări de finanţare pentru 150 de miliarde de lei, din care 100 de miliarde de lei pentru investiţii.

Au votat "pentru" 308 deputaţi, iar 2 s-au abţinut.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a scris ulterior pe pagina sa de Facebook că orice majorare a plafonului de garanţii pentru IMM Invest trebuie aprobată de Comisia Europeană pentru că acest program este o schemă de ajutor de stat.

Prin adoptarea acestui proiect se aprobă Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie - IMM Invest România, "program ce are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, denumite în continuare beneficiari, de către instituţiile de credit".

"Caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Programul este multianual, transparent şi nediscriminatoriu, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie. (...) Pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 30.000.000.000 lei", se arată în proiect, aşa cum a fost modificat în Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, beneficiarele programului sunt acele întreprinderi care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, la data solicitării garanţiei de stat, sau, dacă înregistrează restanţe, "acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit".

"Solicitantului trebuie să i se aducă la cunoştinţă decizia de acordare a creditului pentru realizarea de investiţii şi/sau unul

sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru ca ajutor de stat sub formă de garanţii pentru împrumuturi sau sub formă de grant, în termen de 14 zile calendaristice de la depunerea solicitării de acordare a facilităţilor de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii. (...) Eligibilitatea beneficiarului programului IMM Invest România nu este afectată în cazul în care acesta înregistrează incidente bancare cu privire la bilete la ordin şi/sau cecuri executate începând cu data de 16 martie 2020 , pe perioada stării de urgenţă, stării de alertă şi o lună după încetarea acestora", mai spune proiectul.

Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, care totalizează circa 726.200 locuri de muncă, până în prezent fiind aprobate de către bănci circa 5.000 de dosare, a declarat marţi Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Princes of the Yen - True Story Documentary Channel - pe youtube

  Asta ca sa aruncati o privire pe fereastra viitorului, a Romaniei, in cazul in care alte politici monetare vin din urma.  

  Recomand daca vrei sa intelegi jocul in care este posibil sa fi angrenat. 

  Intotdeauna o moneda are 3 fatete: 

  Stema, banul si cantul; cantul a fost striat tocmai pentru a nu mai fi falsificata moneda.

  Asa si sistemul financiar, a fost cantuit pentru a nu fi recunoscut si duplicat in piata reala ca anticipatie viitoare a mecanismulul angrenat. 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS