Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

G.B
Internaţional / 18 ianuarie 2022

Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

Utilizarea pastilei anti-COVID-19 de la Pfizer, comercializată sub denumirea de Paxlovid, a fost autorizată în Canada, a anunţat ieri Ministerul Sănătăţii canadian, informează AFP, citată de Agerpres.

Acest medicament antiviral va putea fi administrat "adulţilor cu o formă uşoară sau moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc crescut de evoluţie spre o boală gravă, inclusiv risc de spitalizare sau de deces", potrivit unui comunicat.

Cu toate acestea, ministerul a atenţionat că "niciun medicament, chiar şi Paxlovid, nu poate înlocui vaccinarea".

Persoanele nevaccinate sunt "vulnerabile", a avertizat ministrul sănătăţii canadian, Jean-Yves Duclos, în timpul unei conferinţe de presă. "Sper că toată lumea va înţelege că este mai bine să previi, decât să tratezi", a continuat ministrul, adăugând că "Paxlovid nu garantează că persoana va fi salvată".

Autorităţile de sănătate publică au calificat această pastilă drept "o nouă opţiune terapeutică importantă" şi au subliniat că este vorba de primul tratament anti-COVID-19 ce poate fi utilizat de pacienţi la domiciliu.

La ora actuală, 30.000 de tratamente au fost primite de Canada şi 120.000 ar urma să sosească până la sfârşitul lunii martie, a precizat ministrul canadian pentru servicii publice şi aprovizionare, Filomena Tassi.

Canada a anunţat în decembrie că a încheiat un acord cu gigantul farmaceutic american pentru a primi un milion de doze de acest tratament administrat pe cale orală.

Această aprobare intervine în condiţiile în care Canada, la fel ca numeroase alte ţări din întreaga lume, a înregistrat o creştere serioasă a contaminărilor cu noul tip de coronavirus cauzat de varianta Omicron, puternic transmisibilă.

În data de 12 ianuarie, Canada înregistra o medie de peste 37.500 de noi cazuri zilnice, o cifră "subestimată", potrivit autorităţilor sanitare, deoarece unele provincii au restrâns recent depistarea prin teste PCR pentru unele categorii ale populaţiei, în special pentru persoanele cu risc.

Numărul de persoane spitalizate a crescut de asemenea, în timp ce sistemul de sănătate canadian este afectat de puternice penurii, care s-au accentuat în timpul pandemiei.

SUA au autorizat de urgenţă aceeaşi pastilă a Pfizer împotriva COVID-19, în decembrie.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) urmează să-şi dea avizul în următoarele "câteva săptămâni", după ce a început recent examinarea unei cereri de autorizare a acestei pastile. Agenţia de reglementare în domeniu a aprobat deja utilizarea ei în regim de urgenţă.

Acest tratament constă într-o combinaţie de două pastile luate de două ori pe zi timp de cinci zile, de la începutul diagnosticului şi în primele cinci zile de la apariţia simptomelor.

Pilula laboratorului american permite reducerea cu 88% a spitalizărilor şi deceselor în rândul persoanelor cu risc atunci când este luată în primele zile de la apariţia simptomelor, potrivit studiilor clinice.

Pfizer a anunţat de asemenea că tratamentul său antiviral ar trebui să fie eficient şi împotriva Omicron.

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb