Carlyle analizează posibilitatea de a face o oferă pentru activele de petrol şi gaze ale OMV

G.D.
Piaţa de Capital / 30 noiembrie 2022

Carlyle analizează posibilitatea de a face o oferă pentru activele de petrol şi gaze ale OMV

Fondul de investiţii Carlyle Group analizează posibilitatea de a face o ofertă, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru o mare parte din activele în domeniul petrolului şi gazelor naturale din portofoliul grupului austriac OMV, acţionarul majoritar de la OMV Petrom, au declarant ieri pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, notează Agerpres.

Potrivit surselor, Carlyle este interesat în special de operaţiunile pe segmentul upstream (-explorare şi producţie-nr.) din majoritatea pieţelor unde operează OMV. Sursele au subliniat însă că orice acord ar urma să excludă, probabil, proiectele OMV din Austria şi Rusia precum şi participaţia deţinută la divizia din România, OMV Petrom SA.

Aceste informaţii au dus la creşterea cotaţiei acţiunilor OMV cu până la 6,9%, cel mai mare salt înregistrat de titlurile OMV în ultima lună. Ieri seara, valoarea de piaţă a OMV era de aproximativ 16,5 miliarde de euro.

OMV intenţionează să reducă producţia de petrol şi gaze cu o cincime până în 2030 şi să renunţe la producţia upstream de combustibili fosili până în 2050. Grupul are operaţiuni în ţări precum Libia, Irak, Kurdistan, Malayezia, Norvegia, Emiratele Arabe Unite şi România.

Reuters a informat anterior un consorţiu din care face parte grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra un pachet majoritar din activităţile de explorare şi producţie ale grupului austriac OMV. Acest consorţiu, care cuprinde Aker ASA, firma mamă a celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi fondul de investiţii Bluewater, şi-ar fi exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P a OMV, oferta consorţiului estimând valoarea unui pachet de 51% din divizia de E&P a OMV undeva între 5,5 şi 7 miliarde de dolari. Oferta nu include divizia OMV Petrom şi nici operaţiunile de explorare şi producţie ale OMV din Rusia.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea - 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

La mijlocul acestui an, Black Sea Oil & Gas SA (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, au început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), fiind introduse primele gaze în Sistemul Naţional de Transport. BSOG, deţinută de Carlyle International Energy Partners şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, este o companie independentă de energie cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de dezvoltare a resurselor de gaze naturale.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. Fp mai are mai putin de 3%

  1. 2,90% de la 2,98% la semestrul 1

   Posibil sa lichideze totul si sa-nchida fondul. Dc vand Petrom si Hidroelectrica, cu ce raman?

   Uita-te pe pagina Fondului Proprietatea.

   Mai au Alro puțin peste 10%,

   aeroportul Băneasa și alte participații valoroase. 

   care nu pot si nu trebuie sa fie eclipsate de emitenti precum SNP sau Hidro

  FP nu mai are decat 2.9% din Petrom.

  De asta nu mai crestea SNP, ca vindea FP in draci.

  FP are model bun de bussines, vinde tot si fugi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9024
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4632
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9026
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4966
Gram de aur (XAU)Gram de aur280.1298

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro