CARTEL ALFA: ''Guvernul modifică pe ascuns Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică''

G.U.
Miscellanea / 9 martie

''Guvernul modifică pe ascuns Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică''

Reprezentanţii Cartel ALFA solicită Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale menţionând că "Guvernul modifică pe ascuns Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică (L52/2003)", se arată într-un comunicat de presă.

"Guvernul a aprobat pe 2 martie OUG 16/2022, prin care se modifică legislaţia privind tranparenţa şi consultarea publică fără măcar să fi fost pusă pe agenda publică a şedinţei de Guvern, fără consultarea şi avizul Consiliului Economic şi Social, fără niciun fel de informare publică. Prin această modificare, este eliminat termenul de 30 de zile (prevăzut la alin. 2 art.7 din Legea 52/2003) pentru avizarea şi aprobarea proiectelor de acte normative", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Cartel ALFA susţin că Guvernul a motivat eliminarea "în vederea evitării situaţiilor care pot aduce grave atingeri interesului public."

"Dar oare lipsa totală de transparenţă şi consultare înainte de adoptarea actelor normative nu aduce "grave atingeri" interesului public? Şi aşa guvernul României are deficienţe majore la capitolul dialog social şi consultare publică în procesul de fundamentare al politicilor publice.", susţin sindicaliştii.

Potrivit sursei citate, eliminarea acestui filtru de transparenţă şi consultare, într-un termen rezonabil, care să permită partenerilor sociali şi societăţii civile parcurgerea actelor normative şi emiterea unor puncte de vedere sau sugestii de îmbunătăţire, "fără îndoială va deteriora şi mai mult calitatea actului de legiferare şi asta nu poate să fie în interesul public".

"Legea nr. 52/2003 prevedea deja excepţii pentru situaţii excepţionale, (de apărare, ordine publică sau siguranţă naţională). Adăugarea unei noi excepţii, formulată extrem de imprecis şi vag drept 'situaţii urgente' va conduce la legiferări abuzive, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală. Termenul de 'situaţie urgentă', fără o o motivare clară şi fără precizarea circumstanţelor când este justificată, va fi folosit aleatoriu şi discreţionar.

În plus, chiar în ipoteza în care vor fi situaţii când este nevoie ca acest termen să fie scurtat, de ce modificarea Legii transparenţei decizionale trebuie făcută pe ascuns?", se mai spune în comunicat.

Sindicaliştii precizează că instituţiile de dialog social, precum Consiliul Economic şi Social, care dezbat şi avizează proiecte de acte normative, au făcut în ultimii doi ani eforturi constante pentru a se adapta situaţiilor excepţionale, prioritizând proiectele şi/sau convocând şedinţe de urgenţă pentru a grăbi avizele necesare.

"Considerăm că modificarea Legii 52/2003 prin OUG 16/2022 este un abuz grav al guvernului care deschide calea largă către autoritarism, lipsă de transparenţă şi încălcarea principiilor democratice. Contextul politic şi economic este unul excepţional, însă acest lucru nu poate fi folosit ca pretext pentru a elimina cerinţele de transparenţă şi consultare, în afara situaţiilor de urgenţă reale, precizate şi justificate în mod corespunzător", se mai spune în comunicat.

Aşadar, având în vedere aceste aspecte, CNS Cartel ALFA se alătură demersului organizaţiilor societăţii civile şi solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională privind excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă 16/2022 pentru modificarea art. 7, alin (13) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Fiți cu ochii pe bandiții din guvernul comunișto-securist. Fac tot ce pot sa ne țină in beznă,asupriți ,terorizați .

    Va veni vremea sa plătească tâlharii pentru întârzierea punerii în practică a extragerii gazului de la Caragele...nimeni nu vede că fac jocul KGB istului descreierat de Putleras. 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro