CARTEL ALFA:Măsurile sociale propuse de Guvern - haotice şi discriminatorii

S.B.
Miscellanea / 30 mai

Măsurile sociale propuse de Guvern - haotice şi discriminatorii

Reprezentanţii Cartel Alfa acuză, luni, că măsurile sociale propuse de Guvern sunt "haotice şi discriminatorii", fiind luate fără consultarea partenerilor sociali. Sindicaliştii cer măsuri în favoarea lucrătorilor şi actualizarea urgentă a salariului minim, informează news.ro.

"În contextul creşterii necontrolate a preţurilor şi degradarea accelerată a nivelului de trai, Guvernul mai oferă câte un petec peste sărăcia generală. Măsurile pe care le propune sunt haotice, greu aplicabile, populiste şi discriminatorii", a transmis, luni, Cartel Alfa, într-un comunicat de presă.

Potrivit sindicaliştilor, "pornind de la recunoaşterea faptului că suma de 2.000 lei pe lună nu este suficientă ca să trăieşti în România, Guvernul doreşte să acorde în luna iulie o plată de 700 de lei pensionarilor care au venituri sub sau egal cu 2.000 lei".

"Orice sprijin financiar în această perioadă pentru cei cu venituri mici este cât se poate de necesar, însă măsura este prost gândită, populistă şi discriminează atât pensionarii între ei, cât şi salariaţii şi alte categorii de persoane", au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, având în vedere că acest tip de beneficiu nu are nicio legătură cu contributivitatea, ajutorul de 700 lei ar trebui acordat tuturor celor care au un venit sub 2.000 lei.

"Atât salariatul care câştigă 1.524 lei net, cât şi cel care câştigă 2.000 lei are dificultăţi determinate de explozia preţurilor la alimente şi combustibili, la fel ca pensionarii. La fel ca în cazul sumei deductibile de 200 de lei care poate fi acordată lucrătorilor cu salariul minim (dar nu şi celor care au chiar şi cu 1 leu mai mult), şi în cazul ajutorului de 700 lei se face discriminare între pensionarul cu 2000 lei (care primeşte ajutorul) şi cel cu 2001 lei, care nu îl va primi", au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia admit că "nu există măsuri perfecte, care să împace în mod egal pe toată lumea", dar susţin că "modul acesta hei-rupist de legiferare, fără nicio fundamentare reală sau consultare cu partenerii sociali duce la măsuri aberante, care adâncesc şi mai mult inechităţile sociale, creează noi rupturi în salarizare şi sunt complicat de aplicat".

"De exemplu, e foarte posibil ca mulţi cetăţeni din zone rurale să fie nevoiţi să cheltuiască mai mult pe transport pentru a putea beneficia şi utiliza voucherele electronice de 250 lei/o dată la 2 luni. Mai mult, este neclar cum se vor aplica în cazul pensionarilor beneficiul voucherului electronic (pentru cei cu pensii sub 1500 lei) şi ajutorul de 700 lei propus acum pentru cei cu pensii până la 2000 lei", au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia acuză Guvernul că ignoră dialogul social şi consultarea publică înainte de a lua o decizie.

"Tocmai acesta este rolul dialogului social şi consultării publice, acela de a găsi formula cea mai echitabilă pentru toată lumea. Ignorarea acestui instrument al democraţiei, conduce la astfel de măsuri impuse, prost gândite şi inechitabile. Amintim faptul că România este în proces de afiliere la OECD. Una dintre condiţiile acestei afilieri este guvernarea transparentă şi consultativă, pe care Guvernul nu o respectă deloc. Măsurile sociale propuse de guvern ignoră complet angajaţii, tocmai cei care contribuie cel mai mult la buget", a mai transmis Cartel Alfa.

Confederaţia Sindicală solicită Guvernului convocarea de urgenţă a Consiliului Tripartit pentru Dialog Social pentru adoptarea unor măsuri sociale în sprijinul lucrătorilor, printre care actualizarea salariului minim astfel încât să acopere creşterea de preţuri.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro