Abonament gratuit

CASA ALBĂ: "Turcia să renunţe la sistemul de rachete rusesc sau va suporta sancţiuni americane"

M.A.
Internaţional /

"Turcia să renunţe la sistemul de rachete rusesc sau va suporta sancţiuni americane"

Statele Unite sunt foarte nemulţumite de achiziţia de către Turcia a sistemelor de rachete ruseşti şi ar putea impune sancţiuni Ankarei dacă nu va renunţa la acestea, a declarat duminică consilierul pentru securitate al Casei Albe Robert O'Brien, transmite Reuters.

"Turcia va simţi impactul sancţiunilor respective", a declarat O'Brien la emisiunea "Face the Nation" a CBS, referindu-se la sancţiunile prevăzute într-o lege numită Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (Combaterea Adversarilor Americii Prin Intermediul Sanţiunilor), care, în opinia sa, vor trece de Congres cu un sprijin bipartizan "covârşitor", informează News.ro.

Comentariile sale au avut loc înaintea unei vizite a preşedintelui turc Tayyip Erdogan la Washington pe 13 noiembrie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump, pentru posibil discuţii cruciale, în condiţiile în care cei doi lideri au fost în contradicţie în mai multe probleme.

Un motiv major de dezacord este achiziţia de către Ankara a sistemului de rachete rusesc S-400, care, potrivit Washingtonului, este incompatibilă cu sistemele de apărare ale NATO şi pune în pericol avioanele F-35 ale Lockheed Martin.

În pofida avertismentelor cu sancţiuni ale Statelor Unite, Turcia a început să primească primele livrările de sisteme S-40 în luna iulie.

Ca reacţie, Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35, în care Ankara a fost producător şi cumpărător. Deocamdată, SUA nu au impus sancţiuni Ankarei.

Turcia nu a activat încă bateriile S-400 pe care le-a primit, iar Washingtonul încă speră să îşi convingă aliatul că renunţe la sistemele ruseşti.

"Nu este loc în NATO pentru S-400. Nu este loc în NATO pentru achiziţii militare ruseşti semnificative. Acesta este un mesaj pe care preşedintele îl va transmite foarte clar lui Erdogan", a spus O'Brien.

La începutul acestei luni, şeful Directoratului Industriei Apărării din Turcia a declarat că o a doua livrare de sisteme S-400 în Turcia ar putea fi amânată după termenul planificat 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie