Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

Cât va dura încetinirea sincronizată a economiei globale?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie /


Călin Rechea

Indicii pentru urmărirea redresării economice globale (Tracking Indexes for the Global Economic Recovery, TIGER), calculaţi în cadrul unui program de colaborare dintre Institutul Brookings şi Financial Times, arată că "economia globală a intrat într-o etapă de încetinire sin­cronizată".

Indicele agregat a scăzut până la minimul ultimelor 31 de luni în decembrie 2018, de 1,878, de la 3,38 în luna precedentă, în condiţiile în care indicele corespunzător economiilor emergente a intrat în teritoriu negativ (-0,457), iar indicele economiilor avansate a scăzut până la 3,23, de la 4,71 în luna anterioară (vezi graficul 1).

"Natura încetinirii are implicaţii negative pentru evoluţia economiilor din următorii ani, mai ales pe fondul restricţiilor impuse politicilor macroeconomice de stimulare a creşterii", a declarat profesorul Eswar Prasad, de la Institutul Brookings, pentru Financial Times.

Atât indicii redresării din sectorul real al economiei, cât şi cei din sectorul financiar, arată că încetinirea afectează în special economiile emergente (vezi graficele 2 şi 3).

Indicii activităţii din sectorul real au fost puternic afectaţi de evoluţia Germaniei şi Italiei, dar şi a Statelor Unite, după cum arată evoluţia componentelor de la nivelul economiilor naţionale.

Profesorul Prasad a declarat pentru FT că "doar economia Indiei reprezintă o excepţie de la tendinţa descendentă, pe fondul programelor de stimulare monetară şi fiscală lansate înaintea alegerilor generale", în timp ce "indicatorii de creştere din Europa au dezamăgit".

În aceste condiţii, raportul de la Institutul Brookings arată o deteriorare semnificativă a indicilor încrederii, mai ales la nivelul economiilor emergente (vezi graficul 4), pe fondul îngrijorărilor cu privire la capacitatea Chinei de a menţine ratele ridicate ale creşterii economice.

"Nivelul ridicat al datoriilor publice va limita probabil capacitatea guvernelor din economiile avansate de a lansa noi programe de stimulare fiscală", se mai arată în studiul de la Institutul Brookings şi FT, iar "aplicarea unor măsuri convenţionale de politică monetară este împiedicată în economiile avansate de dobânzile aflate aproape de zero sau sub acest prag".

În plus, "orice aplicare suplimentară a instrumentelor neconvenţionale de politică monetară prezintă riscuri semnificative, pe fondul unor rezultate incerte", după cum a mai declarat profesorul Eswar Prasad.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS