CĂTĂLIN CHIVU:"Există şanse ca rata dobânzii FED să fie mărită cu 0,25%"

Simona Grigorescu
Internaţional /

Rata dobănzii SUA împreună cu raportul şedinţei Federal Open Market Committee (FOMC) va fi publicată astăzi la ora 21:00, iar 30 de minute mai târziu preşedintele Fed, Janet Yellen, va susţine o conferinţă de presă, transmite un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit prognozei Fed pentru funds futures există o probabilitate de doar 30% ca rata să fie majorată în cadrul acestei şedinţe. În schimb, într-un sondaj Bloomberg, 51 din cei 102 economişti respondenţi consideră că rata va fi mărită. Şi economiştii ING prevăd o majorare, respectiv o rată de 0,25% pentru trimestrul final al anului în curs, aceasta urmând a fi majorată din nou abia în al doilea sfert al anului viitor cu încă un sfert de procent, la 0,50%.

"De două ori în ultimii 30 de ani Rezerva Federală americană a ales să întârzie eforturile de a majora dobânzile din cauza instabilităţii pieţelor. De ambele dăţi preţurile activelor au urcat, economia s-a dezechilibrat şi a intrat în recesiune", consideră Cătălin Chivu, CEO, TeleTrade România.

"În 1987, banca centrală a SUA a renunţat să mai majoreze dobânzile şi a inversat cursul după un crash bursier. La fel, în 1998, după prăbuşirea Long-Term Capital Management (LTCM), un fond de hedging puternic îndatorat, Fed a abandonat planul de a ridica dobânzile pentru a stabiliza pieţele. De fiecare dată, turbulenţele financiare care au urmat acestor decizii au aruncat cea mai mare economie din lume în recesiune", spune Chivu.

"De asemenea, există şi riscul (deocamdată minor) ca inflaţia să depăşească ţintele şi să ajungă la nişte valori la care banca centrală va fi nevoită să majoreze ratele mult mai rapid şi mai abrupt, lucru care ar destabiliza pieţele într-o mai mare măsură", a mai declarat acesta.

"Totuşi, toate acestea nu ne garantează că rata va fi mărită la şedinţa de azi, ci doar că rata trebuie mărită (în viitorul apropiat). Considerăm că există şanse ca rata să fie mărită cu 0.25%, dar o importanţă la fel de mare o va avea şi "graficul cu puncte" (care ne indică părerea fiecărui membru în parte despre cât ar trebui să fie rata acum şi cât va fi pentru un inteval de câţiva ani). După ce a recurs la strategia de "forward guidance", Fed-ul şi-a asumat responsabiltiatea de a informa din timp pieţele asupra intenţiilor de politică monetară. Astăzi ar fi un moment optim pentru a fi limpezite lucrurile", mai afirmă directorul general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro