Cătălin Predoiu: "Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20% pe toate structurile MAI"

S.B.
Politică / 8 octombrie 2023

Cătălin Predoiu: "Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20% pe toate structurile MAI"

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat că deficitul de personal în structurile MAI este undeva la 20 la sută, iar cei proveniţi din sursă externă nu sunt deloc pregătiţi pentru această meserie, informează news.ro.

"Calitatea procesului de pregătire implică în discuţie problema modului de recrutare, deficitul de personal (...) În ultimii ani s-a produs o penurie de personal în rândurile structurilor MAI. În mare e vorba de pensionări anticipate. Deficitul de personal e undeva, în medie, de 20 la sută pe toate structurile. Asta înseamnă că sunt structuri unde avem 30 la sută, 25 la sută, media fiind 20 la sută. E vorba de aproximativ 35.000 - 40.000 de oameni, statisticile nu sunt clare, fiindcă fluctuează această situaţie", a declarat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24.

Ministrul de Interne s-a referit şi la cei angajaţi din sursă externă.

"În locul lor, s-a procedat în anii anteriori la un sistem de recrutare din sursă externă care să acopere acest deficit de personal. Şi sunt aproximativ 25.000 de oameni care au luat locul celor 35.000-40.000 plecaţi la pensie. Promoţia Academiei însumează aproximativ 600 de cursanţi. Ei (cei angajaţi din sursă externă - n.r.) nu sunt deloc pregătiţi, ei intră într-un proces de pregătire şi aici este şi vulnerabilitatea, şi anume că cei 35.000 care au plecat au plecat la o vârstă de 45-50 de ani, deci în vârful carierei profesionale, cu un maxim de experienţă acumulată, cu un maxim de expertiză. Şi au plecat cu ea acasă, ca să spun aşa. În locul lor au venit tineri care nu au această expertiză şi care nu au de unde să o ia de multe ori. Pentru că această meserie nu se învaţă de la curs, nu se învaţă doar în Academie sau în şcoala de agent, se învaţă lângă cel care o ştie. Această meserie, ca şi altele, se şi fură, între ghilimele", a adăugat Predoiu.

Întrebat dacă a fost o greşeală a statului român să le permită să se pensioneze celor aflaţi în vârful carierei, Predoiu a precizat că nu cunoaşte intenţia, dar că această decizie a dus la destructurarea sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională.

"Asta a plecat de la două legi din 2017-2018 privind salarizarea şi pensionarea. Nu ştiu dacă asta s-a dorit, e greu să demonstrezi intenţia din spatele reglementării, sigur intenţia legiuitorului e scrisă în expunerea de motive, dar cert e că rezultatul a fost destructurarea, nu numai a sistemelor din cadrul MAI, ci în general a sistemelor de ordine publică şi siguranţă naţională", a spus Cătălin Predoiu.

Opinia Cititorului ( 7 )

 1. scosi la pensie la 48 de ani....oare e deficit?

  1. iar SRI la 42 de ani se pensioneaza....care deficit ??

  Cei care si-au facut "suma" se pensioneaza pe la 46 de ani, iar dintre cei ramasi in sistem f multi sunt infractori (implicati in traficul de carne vie si de droguri, prostitutie, etc), protectori de interlopi si de clanuri mafiote...iar cei mai inocenti doar conduc sub influenta drogurilor si a alcoolului.

  Sa fie vorba doar de "mostenirea grea" lasata de Bode care era mai preocupat de albirea tezei de doctorat si de afacerea prezidentiala cu BMW-uri? 

  1. corect, protectorii interlopilor si infractorilor de orice categorie.

  digitalizati baieti ca aveti unde aplica.

  In afara de a gasii scuze pentru greseli si activitate slaba,mai stiti ceva?Numai la vizite ale unora ”sus pusi”vedeai politisti pe strazi.Acuma se mai vad (uneori) masini ale politiei si politiei locale.Reduceti birocratia,modernizati unele activitati cu ajutorul calculatoarelor etc.Nu mai ”dormiti in papuci”.

  ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5843
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2137
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.5965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb