Cazacu, XTB: "Apetitul pentru călătorii, mai ridicat decât inflaţia"

T.B.
Companii / 12 aprilie

Cazacu, XTB: "Apetitul pentru călătorii, mai ridicat decât inflaţia"

Trendurile arată că, în ciuda majorărilor de preţ şi a provocărilor din industria aviatică, şi în 2024 industria turismului va beneficia de profit în urma vacanţelor rezervate, arată într-o analiză, Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare şi investiţii pe bursele internaţionale, potrivit unui comunicat al XTB, remis redacţiei.

Europa a înregistrat în 2023, potrivit Eurostat, o creştere de 14% a nopţilor de cazare pe termen scurt, prin platforme online de tip Airbnb. Este al treilea an de creşteri consecutive, iar nivelul din 2019 a fost depăşit deja de doi ani, conform sursei.

În ansamblu, însă, incluzând turismul tradiţional (nu prin platforme online), Europa a atins anul trecut 94% din volumul înregistrat în 2019, adaugă sursa.

Între câştigători se află destinaţii precum Spania, Portugalia sau Grecia. Bursa din Grecia a avansat cu 8,4% de la începutul lui 2024 şi cu 30,2% în ultimele 12 luni. Contribuţia turismului la economia Greciei înseamnă un sfert din PIB-ul naţional şi a generat cu 13,7% mai multe venituri anul trecut faţă de anul anterior, se arată în comunicat.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), avansul economiilor Portugaliei, Spaniei şi Greciei urmează să depăşească cu mult creşterea medie a PIB-ului zonei Euro, de 0,9%, informează sursa.

Grecia ar urma să crească cu 2,3%, în aceeaşi estimare, într-un contrast puternic faţă de anii dificili ai deceniului trecut, dar şi faţă de contracţia înregistrată de Germania în 2023, precizează sursa citată.

Spania, văzută în estimarea CE din februarie a avansa cu 1,7%, ar putea surprinde favorabil. Datele justifică un salt preconizat la peste 2%. În estimarea băncii BBVA, creşterea ar putea fi de 2,1%, transmite compania.

La rândul său, Portugalia a înregistrat venituri record de peste 25 miliarde Euro din turism, faţă de 21,1 miliarde Euro anul precedent. Turismul reprezintă 15% din economia portugheză. Totuşi, nemulţumirile populaţiei sunt în creştere. Cererea pentru locuinţe închiriate prin platforme de tipul Airbnb este un motiv pentru care preţurile imobiliare sunt mai sus în Lisabona decât în Madrid sau Berlin, împingându-i în afara pieţei pe localnici, se mai arată în comunicat.

Parisul este, de asemenea, o destinaţie de top pentru americani. Încurajaţi de puterea de cumpărare oferită de dolarul puternic, 1,8 milioane de americani, cu 25% peste anul anterior, au ajuns în Paris în 2023. Jocurile Olimpice urmează să ofere un impuls major turismului francez, subliniază Claudiu Cazacu.

În schimb, alte regiuni au recuperat într-un ritm mai lent. Deşi Europa s-a apropiat de nivelurile de performanţă de acum cinci ani, pe plan global, nivelul din 2019 ar urma să fie atins şi chiar uşor depăşit abia anul acesta, mai transmite analistul XTB.

Estimările World Tourism Organization vizează o creştere semnificativă de 15% faţă de anul trecut. Asia, în special China, ar urma să ofere un impuls puternic. Baza de la care se porneşte e mult mai jos, Asia-Pacific fiind la 65% din sosirile turistice din 2019. Orientul Mijlociu a depăşit în 2023 cu 22% nivelul din 2019, dar conflictul din regiune ar putea afecta unele destinaţii anul acesta. Anul trecut, Africa se afla la 96% din volumul turistic pre-pandemic, iar America de Nord şi de Sud la 90%,potrivit comunicatului.

Cu presiunea unui mediu incert, riscuri geopolitice şi mutarea atenţiei de la bunuri spre experienţe, apetitul pentru călătorii a crescut puternic în ultimii ani, în ciuda inflaţiei, relatează sursa.

Rezultatul este vizibil în profitul unor companii aeriene, de transport şi de croaziere, însă competiţia intensă impune diferenţe în interiorul sectorului. Investitorii anticipează venituri şi profituri în creştere pentru câştigători. Acţiunile Ryanair au avansat cu 12,6% de la începutul anului, Delta Airlines cu 17,8%. Alte companii precum United sau Southwest au avansat cu doar 5,7% sau 0,1%, fiind relativ mai afectate şi de dificultăţile Boeing, precizează consultantul de strategie din cadrul XTB.

Cererea de transport aerian a crescut, în timp ce oferta de avioane, limitată de problemele cu care se confruntă Boeing, se dovedeşte a fi insuficientă. Unele linii aeriene au recurs la prelungirea perioadelor de utilizare ale unor avioane mai vechi, cu costuri ridicate, relatează sursa.

Pe de altă parte, în industria hotelieră, lanţuri mari precum Marriot sau Hilton au "delectat" investitorii cu aprecieri de 16,5% şi respectiv 17%, în aşteptarea majorării veniturilor şi profitabilităţii, se mai arată în comunicat.

În acelaşi timp, Airbnb a estimat venituri între 2,03 şi 2,07 miliarde Dolari în primul trimestru. Numărul de nopţi de cazare rezervate a crescut în trimestrul al patrulea din 2023 cu 12%, susţinute de un avans de 90% în China. Perspectivele turismului anul acesta şi cota de piaţă semnificativă a platformei de rezervări au dus la o creştere de 23% a acţiunilor Airbnb anul acesta, în ciuda unor limitări impuse în diverse oraşe, între care şi New York, transmite compania.

Compania Priceline, deţinătoarea site-ului Booking, a crescut cu 4,5% anul acesta. Deşi venitul de 4,8 miliarde Dolari a depăşit aşteptările şi profitul a fost cu 7,9% peste estimări, ritmul de creştere al Airbnb este perceput a fi mai dinamic, oglindindu-se în evaluarea de piaţă. Acţiunile Priceline sunt la maxime istorice, în timp ce Airbnb este cu 28% sub vârfuri, conform sursei.

Trendurile pe termen lung indică schimbări semnificative în industria turistică. Valurile de căldură intensifică provocările pentru unele unor destinaţii deja "toride", efect care ar putea deveni mai şi mai pronunţat în anii următori, arată Claudiu Cazacu.

Unele destinaţii ar putea observa translatarea sezonului de vârf sau ar putea pierde teren în faţa unor locaţii noi, cu climat mai blând. Totuşi, marcat de un apetit robust pentru călătorii şi redeschiderea Asiei, anul 2024 se anunţă favorabil firmelor competitive din domeniul turismului, mai adaugă analistul XTB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sau poate oferta de “calatorii” mai mica decat acceasi cerere constanta sau relativ scazuta..?!…

    doar oras la mine au disparut destule agentii de turism… 

    si nici pe net nu vad explozie de trafic organic… 

    pai in Mamaia bate vantul ca procent din sezon turism… 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb