Revista BURSA Construcţiilor

CAZACU, XTB:"Saltul preţurilor mărfurilor are putea fi resimţit de consumatori în perioada următoare printr-un cost sporit al bunurilor esenţiale"

A.P.
Piaţa de Capital / 02 aprilie

"Saltul preţurilor mărfurilor are putea fi resimţit de consumatori în perioada următoare printr-un cost sporit al bunurilor esenţiale"

Mişcări importante s-au petrecut miercuri pe bursa de materii prime de la Chicago (CME), unde porumbul şi soia au crescut cu limita maximă permisă faţă de sesiunea anterioară. În termeni procentuali, saltul a fost de 5.1% pentru soia şi 4.6% pentru porumb. Grâul a fost impulsionat cu 2.9%, la rândul său (fiind deseori corelat parţial cu porumbul). Variaţii pozitive a înregistrat porumbul miercuri şi la Matif, bursa europeană, avansând cu 2.7% la 216.75 EUR/tonă, potrivit unui studiu XTB.

Raportul USDA a fost catalizatorul, aducând o surpriză majoră în privinţa suprafeţelor plantate: 91.1 milioane de acri (aprox. 0.4 hectare) faţă de 93.2 milioane potrivit estimărilor, pentru porumb, şi 87.6 milioane de acri pentru soia, cu 2.3 milioane sub estimări. Faţă de anul precedent, o creştere de 1%, respectiv 5% a suprafeţelor este considerată insuficientă în raport cu cererea. China a redevenit anul acesta prima destinaţie pentru bunurile agricole ale SUA, susţinând atât preţurile cât şi profitul fermierilor. Importurile în creştere au stat, de altfel, la baza unor aşteptări ridicate pentru suprafeţele noi plantate cu soia şi porumb, pregătind astfel reacţia pronunţată la anunţul Departamentului de Agricultură al SUA atunci când ştacheta înaltă nu a fost atinsă.

Trendul porumbului pe piaţa futures americană este, în ultimele luni, ascendent. Preţurile sunt aproape de vârful ultimilor 8 ani, după o creştere de peste 60% de la minimele din august (pentru contractul cu scadenţa mai) până miercuri la închidere. Boabele de soia se află la sub 2% de vârful ultimilor 7 ani.

Raportările poziţiilor non-comerciale mari pentru porumb (cei care nu sunt producători) pentru 23 martie arată o poziţionare long (pe creştere) de 538.700 de contracte, cu peste 29 de mii peste săptămâna precedentă. Am putea spune, din aceste date, că piaţa se aştepta încă de acum aproape o săptămână la o tendinţă de creştere a preţurilor.

Veştile bune pentru fermieri au, totuşi, şi alte implicaţii macroeconomice. Sunt stimulate astfel, preocupări suplimentare în privinţa inflaţiei. În Europa, porumbul este cu peste 35% mai scump faţă de finele lunii martie de acum un an, iar grâul cu peste 22%. Având în vedere creşterea înregistrată la nivelul petrolului, a altor produse din energia fosilă, a metalelor industriale (cuprul a avansat cu peste 77% în ultimul an, până la sfârşitul lui martie) un salt al inflaţiei este de aşteptat. Deşi pieţele indică o anume preocupare faţă de dinamica generală a preţurilor, Fed şi alte bănci centrale majore privesc riscurile inflaţioniste drept temporare. Este de urmărit cu atenţie segmentul materiilor prime în perioada următoare (1-2 trimestre). Fără o ajustare corectivă vizibilă de două cifre a mărfurilor principale, consumatorii pot resimţi, în cele din urmă, un cost sporit al bunurilor esenţiale. În privinţa sectorului agricol, local, acesta se profilează ca un câştigător al tendinţelor curente, orientate de asemenea favorabil pe termen scurt. Pentru PIB-ul României ar putea fi o veste bună. Reţinem totuşi că, în special în agricultură, estimările sunt supuse unor masive incertitudini date de variabilele numeroase implicate, de la vreme şi factori naturali până la ritmul pieţelor internaţionale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Deci, se scumpeste mamaliga. La raft in Mega, 1 kg de malai Pambac Bacau e 1 leu. Poate se duce la 10 lei, ca raketele din Bet si AeRo :P

    1. Va ajunge la 10 lei doar daca se introduce din fabrica si niste explozibil in malaiul de mamaliga ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro