Cazinoul Băilor din Vatra Dornei se transformă în muzeu

A.B.
Miscellanea /

Sursa Foto: Wikipdia.org

Sursa Foto: Wikipdia.org

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur şi primarul Vatra Dornei, Ilie Boncheş, au efectuat, în data de 20 iunie o vizită de lucru în judeţul Suceava, unul dintre obiectivele vizitate fiind şantierul pentru reabilitarea şi transformarea în muzeu a fostului Cazinou Băilor, din Vatra Dornei, potrivit unui comunicat de presă.

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii a declarat: "Trăim un paradox frumos, prin faptul că beneficiarul restaurării clădirii-monument istoric Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar utilitatea acesteia va fi de a servi martor viitoarelor generaţii prin transformarea într-un Centru muzeal şi cultural al ortodoxiei române. Parteneriatul stabil între Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Administraţia locală şi Guvernarea liberală a fost mereu un bun exemplu, iar această transformare este următorul pas normal şi responsabil. Doar împreună putem să punem bazele unei infrastructuri care să rămână în memoria colectivă. Patrimoniul bizantin şi post-bizantin este unul important în ţara noastră şi trebuie conservat şi valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susţinut de investiţii în infrastructură şi ştiu că avem în domnul premier Ludovic Orban şi în domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur parteneri de nădejde"

Cazinoul Băilor din Vatra Dornei este monument clasa A şi este cel mai vechi din România, construit, între anii 1896-1898, de arhitectul vienez Peter Paul Brang. Primarul Vasile Deac a intervenit, la acea vreme, la împăratul Austriei, Franz Joseph, care a şi contribuit financiar la construirea cazinoului.

În perioada comunistă a fost naţionalizat şi a devenit club muncitoresc, iar în anul 1998 a fost înfiinţată Fundaţia Cazinoul Vatra Dornei. Prin HG nr 437 din 14 octombrie 2004, cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în anul 2018, Arhiepiscopia a alocat suma de 16,5 milioane lei pentru restaurarea Cazinoului.

Judeţul Suceava se mândreşte cu un complex muzeal naţional important, apreciat la cele mai înalte niveluri de specialiştii în patrimoniu şi conservare, iar noua investiţie în Cazinoul Vatra Dornei ar putea servi inclusiv proiectului Ministerului Culturii de a dezvolta la Liteni, la conacul Vârnav-Liteanu, un centru de pregătire pentru restauratori. Acesta va contribui la dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare, atât de necesar într-un judeţ care are multe monumente înscrise în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Printre monumentele din judeţul Suceava, înscrise la UNESCO, amintim Biserica "Învierea Domnului" a Mănăstirii Suceviţa, care în octombrie 2020 va avea finalizate lucrările de restaurare a picturii murale interioare, prin Programul Naţional de Restaurare, lucrări care au început în anul 2000. Tot în octombrie, restaurarea lucrărilor murale din interior şi din exterior ale Bisericii "Sfântul Nicolae" din Bălineşti vor fi recepţionate, ca urmare a investiţiilor realizate prin Programul Naţional de Restaurare. Aceasta este una dintre cele mai vechi biserici medievale, iar restaurarea ei a durat 14 ani.

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro