Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

CAZUL CARACAL:Inspecţia Judiciară asaltează Parchetele

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică /

Tragedia de la Caracal continuă să producă efecte cu privire la autorităţile şi instituţiile implicate în cercetarea penală.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, ieri, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ) pentru a face verificări la Direcţia de Inves-tigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind modul de instrumentare a dosarelor aflate în lucru având ca obiect infracţiunile de trafic de persoane şi trafic de minori.

Totodată, Secţia a dispus sesizarea IJ pentru a verifica modul de înregistrare şi instrumentare de către parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunale a dosarelor ce au ca obiect infracţiunile de lipsire de libertate şi omor.

Secţia a decis sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a analiza oportunitatea declanşării unor verificări asupra res-pectării prevederilor Ordinului comun PÎCCJ - MAI pentru aprobarea Normelor metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară şi circuitul sesizărilor penale, în cazurile ce vizează sesizări privind dispariţiile de persoane.

Decizia CSM a fost luată în contextul în care, pe rolul DIICOT Craiova - Biroul Teritorial Olt exista un dosar penal, aflat în cercetare de trei luni, cu privire la dispariţia Luizei Melencu - prima victimă a lui Gheorghe Dincă, dosar care ar fi trenat din cauza pasivităţii procurorului de caz şi a neimplicării organelor de cercetare penală. Pe fondul acestor cauze, sus-pectul Gheorghe Dincă şi-ar fi continuat activitatea infracţională care a culminat cu răpirea, sechestrarea, violarea şi uciderea minorei Alexandra Măceşanu. În cazul DIICOT Craiova, inspectorii judiciari vor cerceta în ce măsură tergiversarea dosarului deschis cu privire la dispariţia Luizei Melencu a dus la reţinerea tardivă a lui Gheorghe Dincă, după ce acesta a ucis-o pe Alexandra. Dacă procurorul şi poliţiştii implicaţi în cercetarea penală vor fi găsiţi vinovaţi de tergiversarea cauzei, aceştia riscă sanc-ţiuni grave şi chiar trimiterea în faţa instanţei penale pentru abuz sau neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS