CBRE a asistat Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea unui parc logistic către Fortress REIT

G.B
Companii / 7 septembrie 2021

Mihai Pătrulescu

Mihai Pătrulescu

CBRE România a asistat companiile româneşti Element Industrial şi Pavăl Holding în vânzarea primului lor proiect logistic, ELI Park 1, situat în nordul Bucureştiului. Tranzacţia reprezintă intrarea directă a Fortress REIT pe piaţa industrială din România şi prima vânzare pe segmentul logistic pentru Element Industrial şi Pavăl Holding, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Suntem mândri că am consiliat vânzarea unui proiect atât de reuşit precum ELI Park 1, care demonstrează capacităţile dezvoltatorilor români şi rezultatele excelente care pot fi obţinute din dezvoltarea şi vânzarea proiectelor logistice. Piaţa de spaţii industriale şi logistice este o prioritate pentru CBRE şi ne bucurăm că am încheiat a doua noastră vânzare pe acest segment din acest an", a declarat Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

ELI Park 1 este dezvoltat în parteneriat de Element Industrial şi Pavăl Holding în nord-vestul Bucureştiului, la 4 km de şoseaua de centură a Capitalei, pe drumul naţional DN7.

"Interesul investitorilor pentru proiecte industriale de calitate este în creştere, iar intrarea Fortress REIT pe piaţa locală reprezintă un nou vot de încredere pentru România. Estimăm că anul acesta vor avea loc tranzacţii de peste 250 de milioane de euro pe piaţa industrială ", a subliniat Mihai Pătrulescu.

Mai mult de 25% din volumul investiţiilor imobiliare, generat de proiectele industriale

Volumul investiţiilor imobiliare din România s-a ridicat la 303,6 milioane de euro în prima jumătate a anului, potrivit datelor CBRE Research. Din punct de vedere al sectoarelor de piaţă, primele două poziţii sunt revendicate de birouri şi industrial. Sectorul birourilor a reprezentat 64% din volumul tranzacţionat, în timp ce sectorul industrial, 26%.

Bucureştiul a atras mai mult de jumătate din volumul investiţiilor imobiliare în 2021, respectiv 67%, în cinci tranzacţii cu birouri şi hoteluri, în timp ce 12 oferte, reprezentând 33% din volumul total, au fost încheiate în oraşele regionale, unde investitorii au fost atraşi în special de proiectele industriale.

În ceea ce priveşte naţionalitatea cumpărătorului, cantitatea majoritară de capital, reprezentând 67% din volumul total, a fost adusă de austrieci, urmată de americani şi cehi, fiecare revendicând o cotă de 8% din capitalul investit. Alţi cumpărători activi in primul semestru au fost din Africa de Sud, Suedia, Elveţia, Germania şi Grecia, cu un volum tranzacţionat de 6%, 5%, 4%, 3% şi 2%, în timp ce investitorii români au contribuit cu doar 1% la volumul tranzacţionat, potrivit CBRE Research.

Livrări de 240.000 de metri pătraţi de spaţii industriale

Stocul modern de spaţii industriale a atins aproximativ 5,38 milioane de metri pătraţi la sfârşitul primelor şase luni din 2021, după ce 240.000 de metri pătraţi au fost livraţi în primul semestru, potrivit CBRE Research. Jumătate din oferta totală nouă a fost adăugată stocului industrial al Bucureştiului, în timp ce a două jumătate a reprezentat extinderi ale huburilor industriale din zonele de Vest / Nord Vest, Sud şi Centrul ţării. Bucureştiul rămâne cel mai mare hub industrial din România, cu 2,68 milioane de metri pătraţi şi continuă să reprezinte printre prima opţiune de extindere sau prima zonă de intrare pentru majoritatea dezvoltatorilor, în ultimii cinci ani şi jumătate atrăgând cel puţin jumătate din livrările anuale .

Rata de neocupare pentru stocul industrial modern din România a fost de 5,5% în primele şase luni ale anului 2021, în timp ce la nivel de Bucureşti a atins 6,0%, un trend descendentă comparativ cu ultimul semestru din 2020. Chiria prime în parcurile logistice a rămas stabilă, la 3,90 euro mp / lună, în timp ce chiria netă este de 3,50 euro mp / lună pentru un spaţiu de 5.000 mp, arată datele CBRE Research.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro