CCIB: Volumul schimburilor comerciale România - Iran a scăzut cu 34,7%, în primele 11 luni din 2023

F.D.
Miscellanea / 22 ianuarie

CCIB: Volumul schimburilor comerciale România - Iran a scăzut cu 34,7%, în primele 11 luni din 2023

Firmele din România respectă cu stricteţe măsurile restrictive impuse de Uniunea Europeană comerţului ţărilor membre cu Iranul, ceea ce a redus semnificativ gama produselor care pot face obiectul schimburilor reciproce, a afirmat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa.

Potrivit sursei citate, în primele 11 luni din 2023, valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale România - Iran a fost de 205,5 milioane dolari, cu 34,7% sub nivelul perioadei similare din 2022, din care exportul românesc 146 milioane dolari (-35,2%), iar importul din Iran 59,5 milioane dolari (-33,6%).

Seyed Hossein Sadat Meidani, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Islamice Iran în ţara noastră, a efectuat o vizită de lucru la CCIB. Şeful misiunii diplomatice iraniene a fost însoţit de noul ataşat comercial, Mohammad Hossein Ahmadzadegan.

"Trecând în revistă stadiul schimburilor comerciale bilaterale, după datele statistice ale părţii române, s-a constatat că, după anul record 2021, a urmat o reducere importantă a schimburilor comerciale în 2022, tendinţă care s-a menţinut şi în primele 11 luni din 2023, conform datelor disponibile", se menţionează în comunicat.

Astfel, la exportul românesc, predomină porumbul (93,4% din livrări) şi carnea proaspătă de ovine, cu o pondere de 3,6%. Restul produselor livrate sunt cantitativ nesemnificative, fiecare deţinând o pondere de sub 1%.

Seyed Hossein Sadat Meidani a afirmat că există un potenţial neexploatat de afaceri la nivelul IMM-urilor, cu produse care nu fac obiectul restricţiilor şi care ar putea fi identificate prin dialog cu Camera de Comerţ, Industrie şi Minerit din Teheran, în baza Acordului de cooperare cu CCIB din 2 octombrie 2015, asigurând tot sprijinul Ambasadei pentru reluarea contactelor la nivelul camerelor de comerţ din capitalele celor două ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb