CE a adoptat o nouă strategie a UE în domeniul sănătăţii la nivel mondial

G.D.
Politică / 2 decembrie 2022

CE a adoptat o nouă strategie a UE în domeniul sănătăţii la nivel mondial

Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie a UE în domeniul sănătăţii la nivel mondial, menită să îmbunătăţească securitatea sanitară mondială şi să asigure o sănătate mai bună pentru toţi, într-o lume aflată în schimbare, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, graţie acestei strategii, UE îşi aprofundează poziţia de lider şi îşi reafirmă responsabilitatea pentru abordarea frontală a principalelor provocări şi inegalităţi în materie de sănătate la nivel mondial: programele nefinalizate din domeniul sănătăţii la nivel mondial şi combaterea ameninţărilor la adresa sănătăţii în era pandemiilor.

Strategia consideră sănătatea la nivel mondial ca fiind un pilon esenţial al politicii externe a UE, un sector critic pe plan geopolitic şi fundamental pentru autonomia strategică a UE. Strategia promovează parteneriate durabile şi bine gândite de la egal la egal, întemeindu-se pe iniţiativa "Global Gateway". Dat fiind că reprezintă dimensiunea externă a uniunii europene a sănătăţii, strategia este concepută pentru a orienta acţiunea UE în vederea asigurării unei mai bune pregătiri şi a unei capacităţi de reacţie mai eficace şi fără sincope la ameninţările la adresa sănătăţii.

Strategia evidenţiază trei priorităţi-cheie interconectate în ceea ce priveşte abordarea provocărilor în materie de sănătate la nivel mondial:

asigurarea unui nivel mai bun de sănătate şi de bunăstare a oamenilor pe tot parcursul vieţii;

consolidarea sistemelor de sănătate şi promovarea acoperirii universale cu servicii de sănătate;

prevenirea şi combaterea ameninţărilor la adresa sănătăţii, inclusiv a pandemiilor, aplicând o abordare de tip "O singură sănătate".

Strategia urmăreşte să recâştige terenul pierdut în ceea ce priveşte atingerea ţintelor legate de acoperirea universală cu servicii de sănătate care figurează printre obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030. În acest scop, strategia recanalizează acţiunea noastră în vederea realizării acoperirii universale cu servicii de sănătate, a consolidării asistenţei medicale primare şi a abordării cauzelor profunde ale problemelor de sănătate, cum ar fi sărăcia şi inegalităţile sociale. Strategia subliniază importanţa combaterii factorilor determinanţi semnificativi care stau la baza problemelor de sănătate, cum ar fi schimbările climatice şi degradarea mediului, securitatea alimentară, conflictele şi alte crize umanitare. Prin urmare, strategia introduce o abordare solidă de tipul "sănătatea în toate politicile" pentru a se asigura că o gamă largă de politici contribuie realmente la îndeplinirea obiectivelor în materie de sănătate. Strategia identifică trei factori-cheie pentru o sănătate mai bună, şi anume digitalizarea, cercetarea şi o forţă de muncă calificată, cu acţiuni concrete pentru a progresa la nivel mondial în aceste domenii, subliniază sursa citată.

Totodată, strategia urmăreşte să îmbunătăţească securitatea sanitară la nivel mondial, protejându-i astfel pe cetăţeni de pericolele care îi pândesc, prin intensificarea prevenirii, a pregătirii şi a capacităţii de reacţie, precum şi a detectării timpurii. Aceste pericole pot fi chimice, biologice sau nucleare - ori pot lua forma unor pandemii, inclusiv forma ucigaşului silenţios care este rezistenţa la antimicrobiene. Strategia sugerează o gamă largă de acţiuni pentru a face faţă acestor ameninţări:

un acces mai echitabil la vaccinuri şi la tratamente medicale prin consolidarea sistemelor farmaceutice şi a capacităţii de producţie locale;

norme internaţionale solide şi obligatorii privind pandemiile;

o mai bună supraveghere şi detectare a agenţilor patogeni;

o abordare globală care să vizeze toate legăturile existente între mediul înconjurător, sănătatea animalelor şi a plantelor şi sănătatea umană (abordarea de tip "O singură sănătate").

Cu apariţia unei noi ordini sanitare mondiale, strategia deschide calea pentru ca UE să contribuie la conturarea acesteia printr-o implicare mai strategică, mai fermă şi mai eficace, prin:

sprijinirea noului tip de guvernanţă globală solidă de care are nevoie lumea într-un mediu geopolitic complex. Printre obiectivele de atins se numără o OMS mai puternică, mai eficace şi mai responsabilă, care să fie finanţată în mod durabil în centrul sistemului multilateral, precum şi o cooperare aprofundată în cadrul G7 şi al G20, dar şi cu alţi parteneri internaţionali, regionali şi bilaterali;

extinderea parteneriatelor internaţionale în domeniul sănătăţii care sunt instituite de UE în cadrul iniţiativei Global Gateway, pe baza unui act de asumare în comun a responsabilităţii de către partenerii noştri. Îmbunătăţirea suveranităţii lor în materie de sănătate va asigura o mai mare rezilienţă şi autonomie şi ne va permite să ne concentrăm asupra celor care au cea mai mare nevoie de sprijin şi asupra situaţiilor în care acţiunile noastre vor avea cea mai mare rezonanţă. De asemenea, vor fi continuate parteneriatele cu economiile avansate;

mobilizarea abordării de tip "Echipa Europa", care să fie în măsură să adopte o poziţie cu adevărat unitară şi puternică, asigurând o coordonare strânsă cu statele membre, astfel încât acţiunea politică şi mijloacele financiare să fie strâns legate de noile priorităţi.

consolidarea eficacităţii finanţării prin promovarea unor finanţări inovatoare şi prin punerea în comun a resurselor la nivel internaţional, precum şi prin realizarea de coinvestiţii între ţările partenere şi alţi actori, cum ar fi sectorul privat. Împreună, UE şi statele sale membre se numără printre cei mai mari finanţatori din lume ai sănătăţii la nivel mondial, iar strategia va consolida şi mai mult impactul acestei contribuţii financiare importante la sănătatea mondială, printr-o analiză şi o monitorizare mai riguroase ale acestui impact, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Digitalizare şi Siguranţă Cibernetică”
APA NOVA
e-infra.ro
digi.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6402
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8856
Gram de aur (XAU)Gram de aur344.9150

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb