CE a autorizat plata primei cereri din cadrul PNR, care aduce României 2,6 miliarde de euro

S.B.
Miscellanea / 22 octombrie 2022

CE a autorizat plata primei cereri din cadrul PNR, care aduce României 2,6 miliarde de euro

Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care aduce României 2,6 miliarde euro pentru revitalizarea economiei, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană a aprobat în data de 20 octombrie decizia privind autorizarea plăţii primei tranşe de plată a sprijinului nerambursabil şi a primei tranşe de plată a sprijinului sub formă de împrumut pentru România. În urma acestei decizii, suma primită de ţara noastră va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate în considerare sumele din prefinanţare deja primite de România.

"Este un moment prin care se confirmă efortul consolidat la nivel guvernamental, care s-a concretizat în îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor asumate de România pentru ultimul trimestru al anului trecut şi transpuse în reforme de interes major pentru ţara noastră. Realist vorbind, este doar începutul unui lung drum pe care îl avem în faţă, dar care, dacă vom duce la bun sfârşit aspectele cheie din Plan, va însemna impulsionarea economiei şi generarea unui efect multiplicator solid pentru investiţiile în autostrăzi, infrastructura feroviară, şcoli, infrastructura spitalicească şi tot ceea ce înseamnă consolidarea economiei româneşti", a transmis ministrul Marcel Boloş.

Decizia prevede aprobarea primei tranşe a sprijinului nerambursabil, în valoare de 2,037 milioane euro. În conformitate cu Acordul de finanţare încheiat între Comisie şi România în temeiul articolului 23 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/241, suma de 264,829 milioane euro se utilizează pentru lichidarea prefinanţării contribuţiei financiare, iar suma de 1,772 miliarde euro se acordă României prin plătirea acestei sume în contul bancar indicat în Acordul de finanţare, precizează MIPE.

De asemenea, decizia prevede aprobarea primei tranşe a sprijinului sub formă de împrumut, în valoare de 907,669 milioane euro. Suma de 117,997 milioane euro se utilizează pentru lichidarea prefinanţării împrumutului, iar suma de 789,672 milioane euro se acordă României prin plătirea acestei sume în contul bancar indicat în Acordul de împrumut.

Astfel, efectuarea plăţii pentru prima cerere de plată a celor aproximativ 3 miliarde de euro, din care 2,03 miliarde euro, va avea loc în următoarele zile, reprezentând sprijin financiar nerambursabil şi 0,90 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, vor susţine investiţiile şi reformele asumate de România, subliniază reprezentanţii ministerului.

CE a furnizat comisiei competente a Parlamentului European o prezentare generală a constatărilor sale preliminare privind atingerea în mod satisfăcător a jaloanelor şi a ţintelor relevante. Ulterior, Comitetul economic şi financiar a fost de acord cu evaluarea preliminară pozitivă a Comisiei şi a fost de părere că România a atins în mod satisfăcător toate jaloanele şi ţintele aferente cererii de plată. În evaluarea sa, Comisia a ţinut seama de avizul Comitetului Economic şi Financiar.

Prima cerere de plată, transmisă la 31 mai 2022, a cuprins cele 21 de ţintele şi jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a ţintelor şi jaloanelor, aceasta fiind o condiţie obligatorie. În total au fost încărcate în sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente jaloanelor/ţintelor incluse.

La 15 septembrie, evaluarea Comisiei asupra îndeplinirii celor 21 de ţinte şi jaloane aferente primei cereri de plată din cadrul PNRR a fost avizată şi trimisă către Comitetul Economic şi Financiar (ECOFIN), care a aprobat-o ulterior.

La acel moment, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmitea că avizul pozitiv vine ca urmare a "progreselor bune şi rapide în punerea în aplicarea primului set de reforme şi investiţii din cadrul planului".

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil şi 1,09 milioane euro sprijin sub formă de împrumut şi vizează îndeplinirea a 51 de jaloane/ţinte aferente trimestrului I 2022 şi trimestrului II 2022.

România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuia sa fie 3 mld dar i-am mancat inflatia pana au ajuns.

    1. SCLAVII COLONIEI numita ROMANIA,au primit niste firimituri de la STAPANII Europeni ca sa le inchida gura si sa ii faca sa nu mai iasa pe strazi,ca uite domne,Europa are grija de COLONIE.Bai europenilor,ce faceti ma ne luati chiar de prosti.? Acest cadou (din banii COLONIEI),nu indulceste vietile majoritatii romanilor ci este un balon de oxigen pe care il dati TRADATORILOR care conduce COLONIA. Romani, va este mai bine acum dupa ce guvernul a primit acesti bani.? Categoric nu. FENTA, a fost pregatita minutios si ea fenta,a fost pregatita odata cu anuntata primire in SCHENGHEN a COLONIEI. Cum ne explicam faptul ca iata mult TRAMBITATA COEZIUNE de primire in SCHENGHEN,a fost dezumflata de LGTBistul RUTE,care venit la prada in COLONIE,a spus ca OLANDA(tara drogurilor si prostitutiei in EUROPA) se opune intrarii tarii noastre in SCHENGHEN.ATACUL asupra COLONIEI,a continuat cu venirea la Bucuresti a lui KIOVESI care a venit sa verifice daca scularea din SOMNUL cel de MOARTE al DNA,a pornit motoarele sa le arate europenilor ca COLONIA este CORUPTA si a inceput noua DOSARIADA impotriva oamenilor de afaceri romani. Ca romanii sa uite de foame si frig,au bagato la inaintare si pe HALEP,care vezi doamne ca a obtinut toate victoriile din tenis prin FURT. Iata ca nici mai mult nici mai putin,SIRINA WILIAMS,cere ca SIMONEI sa ii fie retrase titlurile si sa i se ia si banii castigati din tenis.INTREB. Tu SIRINA de cate ori ai fost DROGATA ,insa tu,faci parte dintr-o RASA SUPERIOARA si nu trebuie sa fii controlata. ROMANI,nu cadeti dupa fenta,intrucat ati ajuns mai rau ca si UCRAINIENII,care sunt regi la voi in tara. SARACA TARA BOGATA,ajunsa o COLONIE de BABUINI.!

      ASA ESTE !!!!!!!!!!! UCRAINIENII , AU AJUNS REGI LA NOI , IN TARA !!!!!!!!! CAM TOTUL , DACA SE POATE , L-I SE CUVINE FEMEILOR SI COPIILOR LOR !!!!!!!!!!! NUMAI CATEVA , SPRE CINSTEA SI ONOAREA LOR , AU ALES SA SE INREGISTREZE SI SA MUNCEASCA CINSTIT , RESTUL ASTEAPTA ZI DE ZI , POMANA STATULUI ROMAN : 3 MESE BUNE PE ZI , CAZARE GRATUITA IN PENSIUNILE SI HOTELURILE TARII , 20 DE LEI PE ZI , DE FIECARE CAP DE UCRAINIAN , PENTRU TIMPUL IN CARE EI STAU AICI !!!!!!!!!!!!!!!! DACA STAU VREO 2 - 3 ANI DE ACUM - INAINTE , SE INTORC IN UCRAINA DOLDORA DE BANI , DUPA SCHIMBUL VALUTAR , TRAI PE VATRAI PENTRU EI - ELE , IN TIMP CE NOI ROMANII , MAI ALES ACUMA , IN BUCURESTI , DORMIM IN FRIG , EU UNUL , APARTIN DE SISTEMUL DE TERMOFICARE RADET - TERMOENERGETICA , AZI - NOAPTE , 22 / 23 OCTOMBRIE 2022 , AM DORMIT CU PLAPUMA GROASA , SI CU CACIULITA IN CAP , ERA IN CASA FRIG CA AFARA , STAU LANGA GARA DE EST , LANGA 1 PUNCT TERMIC NUMIT '''''' 23 BAICULUI !!! '''''''. AM FACUT AERISIREA COMPLETA A TEVILOR DE AERISIRE DE LA SUBSOL , DAR CALORIFERELE CELOR 52 DE APARTAMENTE SANT RECI - BOCNA , SI ZIUA SI NOAPTEA !!!!!!!!!!!! CICA , STAM ASA , ''''''' CA SA-L PEDEPSIM , PE PUTIN !!! '''''''. VAI , SI AMAR !!!!!!!!!!!!! NU MAI POATE ALA , DE CE ZIC GUVERNANTII NOSTRII !!!!!!!!!!!!! ALA , CA SI POPORUL LUI , RUS , ARE DE TOATE : PETROL ; GAZE ; AUR ; ARGINT ; URANIU ; DIAMANTE ; DEPOZITE DE PIETRE PRETIOASE SI SEMI - PRETIOASE ; GRANE NENUMARARE , DE TOATE FELURILE !!!!!!!!!!!!!! SI CATE SI MAI CATE !!!!!!!!!!!!!!!! NU MAI POATE ALA , CA V-OM FACE NOI , FRIGUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SI , CA NU IMBOLNAVIM IN CASE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9655
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5555
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0873
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9096
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7186

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb