CE: "Investiţii de peste 65 de milioane de euro pentru extinderea unor proiecte inovatoare"

T.B.
Internaţional / 20 decembrie 2023

CE: "Investiţii de peste 65 de milioane de euro pentru extinderea unor proiecte inovatoare"

Comisia Europeană a selectat 17 proiecte inovatoare la scară mică în domeniul tehnologiilor curate, care vor beneficia de un sprijin în valoare de peste 65 de milioane de euro din Fondul UE pentru inovare, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, informează agerpres.

Aceste fonduri vor ajuta întreprinderile din Europa, inclusiv pe cele mici, să introducă pe piaţă tehnologii revoluţionare în domeniul industriilor energointensive, al energiei din surse regenerabile şi al stocării energiei. Proiectele selectate acoperă o gamă largă de sectoare, cu un accent deosebit pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, sticlă, ceramică şi materiale de construcţii, informează sursa citată. Există, de asemenea, proiecte în domeniul stocării energiei, al energiei solare, al energiei din surse regenerabile, al fierului şi oţelului, al rafinăriilor, al produselor chimice, al cimentului şi varului şi al hidrogenului, transmite sursa.

Se preconizează că proiectele selectate vor conduce, în primii zece ani de funcţionare, la evitarea a peste 1,8 milioane de tone de emisii de echivalent CO2, contribuind astfel la decarbonizarea Europei şi la tranziţia către o energie curată, relatează sursa indicată. Prin aceste noi proiecte, Fondul pentru inovare îşi extinde acoperirea geografică la 24 de ţări în total, acordând pentru prima dată sprijin pentru proiecte din Letonia şi Ungaria, potrivit sursei citate.

Au fost selectate proiecte în industrii energointensive: opt proiecte care vor primi 32,6 milioane de euro din Fondul pentru inovare (trei proiecte în sectorul sticlei, ceramicii şi materialelor de construcţii, în Italia, un proiect în sectorul rafinăriilor şi un proiect în sectorul cimentului şi varului, ambele în Spania, un proiect în domeniul hidrogenului, în Croaţia, un proiect în sectorul fierului şi oţelului şi un proiect în sectorul chimic, ambele în Italia, informează agerpres.

De asemenea, au fost selectate proiecte în domeniul stocării energiei: două proiecte care vor primi 8,4 milioane de euro din Fondul pentru inovare (un proiect privind o reţea inteligentă multienergetică, în Franţa, şi un proiect privind stocarea energiei termice, în Danemarca) şi energiei din surse regenerabile: şapte proiecte care vor primi 24,4 milioane de euro din Fondul pentru inovare (trei proiecte privind fabricarea de componente pentru producţia de energie din surse regenerabile, în Franţa, Ungaria şi Letonia, două proiecte în domeniul energiei solare, în Franţa şi Grecia, şi două proiecte privind utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul maritim şi în cel al flexografiei, unul în Ţările de Jos şi unul derulat în mai multe locaţii din Suedia, Finlanda şi Norvegia, conform sursei citate.

Fiecare dintre cele 17 proiecte va primi granturi din Fondul pentru inovare cuprinse între 1,6 şi 4,5 milioane de euro, finanţate din veniturile generate de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), transmite sursa indicată. Cuantumurile exacte ale granturilor vor fi cunoscute după finalizarea procesului de pregătire a acordului de grant. O treime dintre beneficiari sunt întreprinderi mici şi mijlocii. Pe lângă cele 17 proiecte selectate, sunt avute în vedere alte 4 proiecte promiţătoare, care urmează să beneficieze de asistenţă pentru dezvoltare din partea Băncii Europene de Investiţii. Aceasta le poate oferi sprijin personalizat şi le poate ajuta să realizeze închiderea financiară şi să devină operaţionale, precizează agerpres.

În cadrul cererii de propuneri au fost prezentate 72 de propuneri, dintre care 48 au fost considerate eligibile şi admisibile. Proiectele eligibile au făcut obiectul unei evaluări suplimentare, realizate de experţi independenţi, în raport cu cele cinci criterii ale Fondului pentru inovare: gradul de inovare, potenţialul de evitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, nivelul de maturitate al proiectului, potenţialul de creştere şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor, informează sursa precizată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. a unor hotii inovatoare.

Comanda carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6576
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2114
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9174
Gram de aur (XAU)Gram de aur347.5083

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb