Ce mai înseamnă democraţia liberală şi care sunt duşmanii ei?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 septembrie

Ce mai înseamnă democraţia liberală şi care sunt duşmanii ei?
Călin Rechea

O ştire de la Russia Today spune că "un ministru german a promis că va sprijini Ucraina indiferent ce cred alegătorii mei".

Cum ştirile din surse ruseşti susţinute de stat trebuie tratate cu un mare scepticism, aşa cum ne învaţă autorităţile noastre, care au grijă să cunoaştem diferenţa dintre bine şi rău, am căutat originea informaţiei şi am ajuns la filmul unei mese rotunde de la Praga, pe marginea conferinţei "Democracy's Clear and Present Danger: How Do We Respond?", organizate de NGO Forum 2000.

Pericolul clar şi iminent al democraţiei? Oare chiar asta au vrut să spună organizatorii sau este doar o exprimare nefericită?

Declaraţia directă şi profund iresponsabilă a ministrului Annalena Baerbock, care arată un profund dispreţ la adresa democraţiei şi tendinţe totalitare de necontestat, ar trebui să declanşeze acţiunea directă a Biroului Federal pentru Protecţia Constituţiei şi scoaterea sa imediată din guvern.

Probabilitatea unor astfel de acţiuni este apropiată de zero, având în vedere că Annalena Baerbock a fost utecistă de frunte la World Economic Forum, organizaţia care se apleacă cu mare atenţie asupra şcolirii şi promovării liderilor globali.

Cu câteva excepţii, reacţiile din presa germană au fost foarte "liniştite". Unele publicaţii chiar au încercat să minimalizeze importanţa declaraţiei, dar mai ales spiritul din spatele acesteia, prin declararea lor drept "fake news", care au fost scoase din context.

Reacţiile cetăţenilor germani au fost mult mai virulente pe platformele de socializare, fiind vehiculată nevoia unei pedepse exemplare pe motiv de înaltă trădare.

Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, s-a declarat "încântat" de cuvintele ministrului german de externe, după cum scrie tot Russia Today.

"Germania a făcut o mărturisire fantastică", a subliniat Lavrov în faţa studenţilor de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova la deschiderea anului universitar. În opinia şefului diplomaţiei de la Moscova, semnificaţia declaraţiei este cât se poate de clară: "da, cetăţenii noştri suferă, dar vor trebui să sufere şi mai mult, deoarece susţinem necondiţionat Ucraina".

La conferinţa de la Praga au participat majoritatea miniştrilor de externe din Europa, inclusiv ministrul de externe al ţării noastre.

Reacţiile lor în faţa acestei declaraţii, cu un enorm potenţial de subminare a încrederii cetăţenilor europeni în liderii care le promit frig şi foame pentru un ideal nobil, au fost inexistente.

Oare nu era vorba că sancţiunile impuse Rusiei reprezintă o reacţie absolut necesară a democraţiilor liberale în faţa întunericului totalitar care se ridică de la Moscova?

Pe marginea declaraţiilor de la Praga ale ministrului german de externe, publicaţia de orientare conservatoare Tichys Einblick a scris că "din vorbele sale se poate vedea că statele sunt considerate doar containere umplute cu oameni fără faţă" şi că "solidaritatea pe care a promis-o este puţin probabil să se arate în faţa celor care vor demonstra în faţa sediului Partidului Verde în această iarnă".

"Înţelegerea politicii de către ministrul Baerbock nu este formată de democraţie sau reprezentare, ci de îndeplinirea unei agende globale", se mai accentuează în editorialul din Tichys Einblick, care mai susţine că s-a ajuns în situaţia în care "un ministru de externe nu mai poate exprima dispreţul pentru votanţi mai deschis şi mai clar".

Majoritatea reacţiilor cititorilor TE au exprimat o furie neputincioasă. "Nu mai înţeleg nimic. Este vorba despre un masochism în masă, un amurg al zeilor către care germanii aspiră cu bucurie?", întreabă unul dintre cititori, care este revoltat şi de faptul că "noi îi plătim pe aceşti fascişti verzi care nu îşi urmăresc decât interesele lor şi ale clienţilor lor".

Un alt cititor încearcă să vadă partea pozitivă, considerând că "singura parte bună este aceea că a căzut masca de pe faţa acestei secte verzi şi astfel se vede incompetenţa totală şi spiritul ei anti-german".

Din păcate, majoritatea germanilor nu conştientizează adevăratul potenţial distructiv al ideologiei verzi, nu doar pentru prosperitatea cetăţenilor, ci mai ales pentru libertatea lor.

Poate că simţurile lor vor fi "ascuţite" în această iarnă şi în cele viitoare şi poate că nu este prea târziu să se facă ceva.

Acelaşi întuneric cu puternice origini totalitare se ridică şi peste Ocean. Înainte ca preşedintele Biden să-şi ţină discursul pentru "sufletul naţiunii" la Philadelphia, desfăşurat într-un cadru imagistic "interesant", purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat în faţa jurnaliştilor că "atunci când nu te afli acolo unde se află majoritatea, se poate spune că poziţia este extremistă, că este vorba despre un mod de gândire extremist".

Discursul lui Biden poate fi urmărit pe contul de YouTube al Casei Albe. După ce a subliniat importanţa Declaraţie de Independenţă şi a Constituţiei, preşedintele american a declarat că "aceste două documente şi ideile pe care le conţin - egalitate şi democraţie - reprezintă piatra de temelie pe care a fost construită această naţiune".

Afirmaţia arată că Biden şi cei care i-au scris discursul nu cunosc documentele fundamentale pe baza cărora America a devenit idealul de libertate al oprimaţilor din toată lumea.

Nicăieri în Constituţie şi în Declaraţia de Independenţă nu apare termenul "democraţie". În Articolul IV, Secţiunea 4 din Constituţie, se arată că "Statele Unite garantează fiecărui stat din această Uniune o formă de guvernare republicană", care nu presupune în niciun fel ignorarea drepturilor celor aflaţi în minoritate, pornind de la principiul "dictaturii majorităţii".

Tocmai o dictatură a majorităţii deschide calea către grozăvii de nedescris, care vor fi mereu justificate prin "voinţa poporului".

În Declaraţia de Independenţă se arată că "toţi oamenii sunt creaţi egali, sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, printre care se numără viaţa, libertatea şi căutarea fericirii".

Apoi Joe Biden a proclamat că "Donald Trump şi republicanii MAGA (n.a. Make America Great Again) reprezintă un extremism care ameninţă însăşi fundaţiile republicii noastre", iar din acest motiv "trebuie să fim mai puternici, mai hotărâţi şi mai decişi să salvăm democraţia americană decât sunt republicanii MAGA să o distrugă".

Implicaţiile unor astfel de declaraţii sunt teribile şi amintesc de perioade deosebit de întunecate ale istoriei, mai ales că vin de la un conducător care susţine că vrea unitate şi nu de la orice fel de conducător, ci de la însuşi preşedintele Statelor Unite ale Americii.

În această nouă "realitate", cât se mai pot propovădui idealurile democraţiilor liberale şi cum vom mai şti care sunt duşmanii lor adevăraţi?

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Incet , incet , perdeaua stravezie care acoperea dictatura neo marxista se ridica si in loc de argumente isi face loc un , ce bah , daca-ti convine , daca nu , n-ai ce sa faci !

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7043
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9892
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6863
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.5349

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro