CE Oltenia anunţă că dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua

S.B.
Miscellanea / 12 martie

CE Oltenia anunţă că dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua

Guvernul României discută cu reprezentanţii Comisiei Europene modul în care propunerile incluse în Planul de Restructurare şi Decarbonare (PRD-CEO) al CE Oltenia pot fi adaptate pentru a răspunde recomandărilor făcute de Comisie la începutul lunii februarie, luând în considerare contextul energetic naţional şi nevoia ca acest complex să îşi continue activitatea.

Declanşarea procedurii de investigaţie la nivelul Comisiei Europene este o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România. Comisia Europeană a semnalat câteva capitole din aplicaţia pentru ajutor de stat unde este încă nevoie de ajustări. În unele cazuri, Ministerul Energiei împreuna cu CE Oltenia au luat deja măsuri menite să răspundă acestor solicitări. Pentru situaţiile cu un grad ridicat de complexitate, se lucrează la identificarea şi adaptarea unor soluţii, în consultare cu Comisia Europeană.

În cadrul procesului de notificare a ajutorului de stat pentru restructurare în favoarea CE Oltenia, precum şi în etapele de clarificare aferente, a fost inclusa posibilitatea de a fi încheiate contracte bilaterale de vânzare de energie electrică pe termen lung (PPA) de către companie, cu condiţia ca acest lucru să fie permis de legislaţia în vigoare. În acest sens, compania a prezentat un plan de acţiune care să conducă la încheierea de contracte tip PPA cu consumatori şi furnizori, în paralel cu procesul de armonizare a legislaţiei naţionale la directivele europene.

CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituţii bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituţii bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuţii cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar cu o cotă de 21,5%.

CE Oltenia precizează că preţul certificatelor de CO2 aproape s-a dublat, de la 22 de euro/certificat, cât era la momentul întocmirii Planului de restructurare. Restabilirea viabilităţii se va atinge începând cu anul 2026, în principal ca urmare a punerii în funcţiune a centralelor pe bază de gaze naturale.

Dialogul deschis cu Comisia Europeană va continua. CE Oltenia şi toţi actorii implicaţi în acest demers furnizează deja propuneri şi soluţii pentru clarificarea tuturor întrebărilor Comisiei în vederea definitivării şi aprobării cât mai rapide a Planului de Restructurare.

Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic naţional şi un producător de care România are nevoie pe termen scurt, mediu şi lung. CEO deţine o cotă de piaţă de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuităţii în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie şi accesul la resurse noi, mai puţin poluante, necesare pentru a-şi putea continua activitatea în condiţii optime şi cu respectarea normelor de mediu existente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sistemul bancar după un an de pandemie”
Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

24 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1233
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7569
Gram de aur (XAU)Gram de aur236.1626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
piperea.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro