CE OLTENIA:Proiecte de 2060 MW pentru construirea de parcuri fotovoltaice şi viitoarele centrale pe gaze vor primi finanţare din Fondul de Modernizare

S.B.
Miscellanea / 8 aprilie

Proiecte de 2060 MW pentru construirea de parcuri fotovoltaice şi viitoarele centrale pe gaze vor primi finanţare din Fondul de Modernizare

Comitetul de Investiţii al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea României de finanţare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia şi, de asemenea, a confirmat, finanţarea pentru proiectele fotovoltaice. Este vorba despre proiecte strategice pentru sectorul energetic din România, incluse în Planul de Restructurare şi Decarbonare al CE Oltenia aprobat la începutul anului de Comisia Europeană. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investiţii.

"Salutăm decizia Comitetului de Investiţii al Fondului de Modernizare. Este un nou pas foarte important în implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, în condiţiile în care o componentă majoră a planului este construirea de noi capacităţi bazate pe energie solară şi gaze. Aceste noi capacităţi sunt esenţiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finanţarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor", a precizat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CE Oltenia.

Este vorba despre opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalată de 735 MW şi în valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din sumă provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finanţării din partea Comitetului de Investiţii al Fondului de Modernizare.

Dezvoltarea celor două unităţi de producţie pe gaz cu o capacitate instalată de 1325 MW la Turceni şi Işalniţa, este încadrată la proiecte neprioritare şi finanţarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobată de Comitetul de Investiţii. Valoarea totală a celor două proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.

Calendarul estimativ prevede că cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operaţionale în 2024, iar cele două blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.

În afara finanţării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanţare bancară, precum şi de contribuţia proprie a CE Oltenia şi a partenerilor săi. Astfel, se află în curs de structurare două sindicalizări bancare în care sunt implicate instituţii financiare internaţionale şi cele mai importante bănci comerciale din România. Pe lângă cei doi parteneri selectaţi la sfârşitul anului 2021, Tinmar Energy şi OMV Petrom, cu care se află în negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selecţie pentru proiectul centralei în ciclu combinat de la Işalniţa, de 850 MW.

Construirea de capacităţi noi de producţie a energiei electrice, mai puţin poluante, este de importanţă strategică pentru România, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse în Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice precum şi în Strategia Energetică Naţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

01 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9461
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7286
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9311
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7088
Gram de aur (XAU)Gram de aur273.0029

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro