Cea mai mare navă de cercetare de pe apele curgătoare din Europa va fi gata în 2023

Ana Felea
Miscellanea / 12 octombrie

Cea mai mare navă de cercetare de pe apele curgătoare din Europa va fi gata în 2023

România a început construcţia celei mai mari nave de cercetare de pe apele curgătoare din interiorul Europei. Este vorba despre o navă care va acoperi 2000 de kilometri din partea navigabilă a Dunării şi care va fi gata peste doi ani.

Momentul a fost marcat pe 7 octombrie, la Giurgiu unde a avut loc festivitatea de punere a chilei navei REXDAN. Cu această ocazie, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a primit "certificatul de naştere" al navei REXDAN.

"Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care îşi vor desfăşura activitatea cadre didactice şi cercetători din universitatea noastră, precum şi cercetători internaţionali.Ambarcaţiunea, care va acoperi 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023", se arată în comunicatul emis de Universitatea Dunărea de Jos Galaţi.

Finanţarea construcţiei navei de cercetare şi dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie se realizează prin proiectul "Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea", REXDAN, cofinanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD.

" Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea capacităţii de cercetare a Universităţii Dunărea de Jos în domeniul de specializare inteligentă: energie, mediu, schimbări climatice în bazinul hidrografic al Dunării, proiectul acoperind o arie geografică largă, respectiv 2000 de km pe partea navigabilă a Dunării. Proiectul va contribui la intensificarea contribuţiei româneşti la progresul cunoaşterii multidisciplinare pe arii de cercetare de interes complex, creând oportunităţi pentru o bază experimentală, unică pe apele interioare din Europa şi facilitând participarea României la alte proiecte de anvergură în care cercetarea fundamentală este asociată cu cea aplicată. Rezultatele aşteptate constau în crearea unei infrastructuri de cercetare de excelenţă în domeniul de specializare inteligentă menţionat, formată în principal din: o navă de cercetare, un centru de cercetare fix, un autolaborator, 18 laboratoare, dotate cu aparatură de ultimă generaţie:186 active corporale - echipamente şi instrumente de cercetare, 94 active corporale - echipamente IT şi de comunicaţii, 96 active necorporale şi 178 de piese de dotări", se arată în comunicatul emis de UGAL.

Proiectul este implementat în localitatea Galaţi, pe o perioadă de 42 de luni.Valoarea totală a proiectului este de 91.972.096,30 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

26 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9476
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2587
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8750
Gram de aur (XAU)Gram de aur246.8735

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro