CEDO a condamnat Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare

G.B
Internaţional / 07 decembrie 2021

CEDO a condamnat Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat astăzi Austria pentru încălcarea libertăţii de exprimare, după ce editorul cotidianului Der Standard a fost constrâns să dezvăluie datele personale ale autorilor comentariilor de sub un articol publicat online, informează AFP, citată de Agerpres.

Cazul se referă la comentarii ce vizau responsabili ai Partidului Libertăţii din Austria (FPO, extrema dreaptă) şi ai unui partid regional. Aceste comentarii îi asociau "corupţiei sau mişcării neonaziste", notează CEDO într-un comunicat.

Partidele politice au cerut cotidianului să dezvăluie datele cu privire la autorii comentariilor, pentru "a-i putea ataca în cadrul unui proces civil sau penal".

Deşi Der Standard a suprimat comentariile incriminate şi a refuzat iniţial să divulge datele utilizatorului, publicaţia a fost constrânsă să o facă de către Curtea Supremă a Austriei.

În hotărârea sa, Curtea Europeană apreciază că justiţia austriacă "nu a pus în balanţă" interesele responsabililor politici cu cele ale cotidianului Der Standard "de a menţine anonimatul acestor utilizatori, în vederea favorizării unui liber schimb de idei şi informaţii".

Prin urmare, CEDO a condamnat Austria, apreciind că deciziile Curţii Supreme austriece "nu erau necesare într-o societate democratică", Viena urmând să plătească cotidianului 17.000 de euro "costuri şi cheltuieli" de judecată.

Judecătorii europeni au subliniat totodată că "datele autorilor de comentarii nu sunt acoperite de protecţia surselor jurnalistice" şi că "nu există un drept absolut la anonimat online".

CEDO, cu sediul la Strasbourg, este organismul însărcinat să dea un răspuns judiciar la încălcările Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. aha, deci daca autorii comentariilor aveau ceva de criticat in privinta bolsevico-progresistilor atunci era normala divulgarea datelor personale si austria nu era condamnata ... condamnare pentru unii, dar lasata usa deschisa ca altii sa fie protejati "democratic" in fix aceeasi speta juridica

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

17 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3296
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7390
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9242
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro