CEDO investighează Lituania pentru un nou caz legat de închisorile secrete ale CIA

F.D.
Internaţional / 4 martie

CEDO investighează Lituania pentru un nou caz legat de închisorile secrete ale CIA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a comunicat Lituaniei că a deschis o investigaţie într-un nou caz din seria celor legate de programul închisorilor secrete create de CIA în mai multe ţări, unde ar fi fost deţinuţi şi maltrataţi suspecţi de terorism în urma atacurilor de la 11 septembrie 2001, relatează EFE.

Acest nou dosar este legat de sauditul Abd al-Rahim Hussein Muhammad al-Nashiri, membru al grupării al-Qaida şi în cazul căruia CEDO a pronunţat deja condamnări împotriva Poloniei şi României.

Deţinut în prezent la baza americană de la Guantanamo, Al-Nashiri denunţă că a stat închis timp de cinci luni în anii 2005-2006 într-un centru secret al CIA în Lituania, unde a fost victima unor acte de tortură şi rele tratamente, în cadrul strategiei SUA de interogare a presupuşilor terorişti în afara teritoriului SUA pentru a nu fi astfel aplicate obligaţiile ce decurg din legislaţia americană.

SUA îl acuză pe Al-Nashiri de implicare în atacurile din anul 2000 asupra navei militare americane USS Cole în portul Aden din Yemen şi asupra petrolierului francez MV Limburg în acelaşi mort, fiind pasibil de pedeapsa capitală.

Capturat în Dubai în octombrie 2002, Al-Nashiri a trecut prin alte închisori secrete ale CIA, în special în Polonia şi România, fiind în final transferat la Guantanamo în septembrie 2006. El a înaintat plângerea împotriva Lituaniei pe 20 iunie 2022 şi denunţă în aceasta că autorităţile lituaniene au permis CIA-ului să-l ţină închis în secret şi să fie supus unor acte de tortură şi rele tratamente fizice şi psihologice, iar apoi să fie transferat către alte ţări expunându-l riscului unui proces incorect şi condamnării la moarte.

CEDO are deschisă din anul 2014 o investigaţie preliminară împotriva Lituaniei pentru programul închisorilor secrete ale CIA, dosar în care această ţară a fost deja condamnată de instanţa europeană în cazul unui alt lider al grupării al-Qaida, Al-Abidin Husayn (cunoscut ca Abu Zubaydah), unul dintre locotenenţii lui Osama Bin Laden, liderul defunct al grupării, şi care este suspectat de participare la pregătirea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa BURSA “Piaţa financiar-bancară”
APA NOVA
e-infra.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0237
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8519
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.7888

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
mastercommunications.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
thediplomat.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb