CEDO solicită Rusiei să nu aplice pedeapsa cu moartea pronunţată în cazul celor doi cetăţeni britanici de către Republica Populară Doneţk

N.R.
Internaţional / 30 iunie

CEDO solicită Rusiei să nu aplice pedeapsa cu moartea pronunţată în cazul celor doi cetăţeni britanici de către Republica Populară Doneţk

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut Rusiei să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva celor doi cetăţeni britanici de către o instanţă pro-rusă din autoproclamata Republică Populară Doneţk nu este aplicată, relatează CNN, potrivit News.ro.

CEDO a anunţat, astăzi, că a decis să acorde măsuri provizorii în procesele britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner, cerând Rusiei să asigure "condiţii adecvate de detenţie" şi acordarea oricărei asistenţe medicale necesare.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să acorde măsuri provizorii în procesele Pinner împotriva Rusiei şi Ucrainei şi Aslin împotriva Rusiei şi Ucrainei (cererea nr. 31217/22 şi 31233/22) privind doi cetăţeni britanici care sunt membri al Forţelor Armate ale Ucrainei", a precizat CEDO într-un comunicat de presă.

Cei doi cetăţeni s-au predat forţelor ruse şi au fost condamnaţi la moarte.

"Curtea a transmis în special Guvernului Federaţiei Ruse, în temeiul Articolului 39 (măsuri provizorii) din Regulamentul Curţii, că ar trebui să se asigure că pedeapsa cu moartea pronunţată împotriva inculpaţilor nu este aplicată", a adăugat CEDO.

CEDO poate dispune măsuri provizorii în procesele în care instanţa consideră că există un "risc iminent de daune ireparabile". Astfel de măsuri sunt adoptate doar "în mod excepţional", potrivit instanţei.

Rusia rămâne parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului până pe 16 septembrie, a menţionat Consiliul Europei. Calitatea de membru conferă instanţei jurisdicţie în procesele care implică Federaţia Rusă.

Instanţa a mai precizat, astăzi, că problema jurisdicţiei în aşa-numita RPD se află în "examinare activă".

Decizia de astăzi a urmat cererii lui Pinner şi Aslin de luni.

Cei doi cetăţeni britanici şi cetăţeanul marocan Brahim Saadoune au fost condamnaţi la moarte pe 9 iunie, sub acuzaţia că sunt "mercenari" pentru Ucraina, potrivit agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti.

CEDO a acordat măsuri provizorii în cazul lui Saadoune pe 16 iunie.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro