Centrele regionale de operaţiuni impulsionează piaţa imobiliară

Cristina Radu
Companii / 6 iulie 2017

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România

Cu o creştere a PIB de 4,8% în 2016 şi cea mai mare rată de creştere în 2017 din UE, România a devenit o destinaţie atractivă pentru centrele regionale de operaţiuni, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei. Climatul fiscal şi juridic, poziţia geografică şi forţa de muncă bine pregătită, dar nu foarte costisitoare, sunt ingrediente-cheie care contribuie la atractivitatea României, arată raportul Reţeta de succes fiscală, juridică şi imobiliară pentru centrele regionale de operaţiuni din România realizat de Deloitte România, Reff şi Asociaţii şi Knight Frank Romania.

Piaţa imobiliară a avut în 2016 unul din cei mai buni deoarece multe multinaţionale îşi deschid centre regionale de operaţiuni în România. Companiile de outsourcing vor continua să intre pe piaţă sau să se extindă, deoarece dezvoltatorii imobiliari şi-au demonstrat capacitatea de a oferi multinaţionalelor soluţii imobiliare personalizate la chirii mai mici decât în alte pieţe din Europa Centrală şi de Est, conform sursei. Raportul analizează aspectele cheie de care trebuie să ţină cont companiile atunci când îşi deschid centre regionale de operaţiuni în România, de la cele fiscale şi juridice până la surse publice de finanţare, cum ar fi ajutoare de stat sau fonduri UE.

Alexandru Reff, Country Managing Partner Deloitte România a declarat: "Cadrul fiscal şi juridic joacă un rol important în deciziile investitorilor. Pentru ca România să rămână atractivă, în ciuda unei creşteri anticipate a costurilor...legislaţia fiscală românească trebuie să îşi menţină capacitatea de a atrage investiţii printr-o stabilitate şi taxe relativ scăzute, ambele afectate de iniţiativele legislative recente. Schimbările bruşte, creşterea taxelor sau dificultăţi suplimentare în relaţia cu autorităţile publice ar afecta serios competitivitatea afacerilor sensibile la costuri, a căror expansiune recentă a alimentat investiţiile în dezvoltări imobiliare. Aspectele legale sunt importante, întrucât gradul de ocupare a forţei de muncă, gradul de conformitate, decontările financiare intra-grup, protecţia datelor şi aspectele societare pot genera dificultăţi de ordin juridic pentru centrele regionale de operaţiuni".

Horaţiu Florescu, Preşedinte şi CEO Knight Frank România, a afimat: "Aceste centre generează cea mai mare cerere pe piaţa imobiliară din Bucureşti şi, în multe cazuri, sunt chiriaşii principali ai acestor clădiri. Pentru noi este evident că centrele de operaţiuni au dezvoltat hub-urile de birouri...Floreasca-Barbu Văcărescu, Dimitrie-Pompeiu, zona centrală şi de vest şi chiar CBD. Aceste complexe au cea mai mare suprafaţă şi cea mai mare cerere de pe piaţă. Anul trecut, zona de centru-vest a Bucureştiului a avut o cerere de 120.000 mp. Bucureşti rămâne principalul vehicul pentru centrele de operaţiuni, dar Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi vin din urmă".

Deloitte furnizează clienţilor din sectorul public şi privat din industrii variate servicii de audit, taxe, consultanţă financiară, servicii juridice şi de managementul riscului. Reff şi Asociaţii SCA este societate de avocaţi membră a Baroului Bucureşti şi reprezintă reţeaua de societăţi de avocaţi Deloitte Legal in Romania. Knight Frank este o reţea globală din domeniul imobiliar care oferă consultanţă tuturor tipurilor de clienţi, de la proprietari individuali şi cumpărători până la dezvoltatori,investitori,chiriaşi corporativi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro