Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”

Certinvest cere demiterea lui Tudor Ciurezu de la cârma SIF5

A.I.
Piaţa de Capital /

Horia Gustă, CEO Certinvest

Horia Gustă, CEO Certinvest

Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian sunt ceilalţi administratori pentru care se cere debarcarea de la conducere SIF Oltenia

Certinvest îşi justifică solicitarea susţinând că cei patru administratori nu au respectat două principii fundamentale pentru desfăşurarea activităţii SIF-ului

SAI Certinvest, în calitate de administrator al FDI Certinvest BET-FI Index, FDI Certinvest XT Index şi FIA Certinvest Acţiuni, ce deţin împreună 5,56% din capitalul SIF Oltenia (SIF5), au solicitat completarea ordinii de zi a adunării acţionarilor SIF5 din data de 12 octombrie, cu puncte privind revocarea a patru administratori, în frunte cu preşedintele Tudor Ciurezu şi încetarea mandatului acestuia din funcţia de director general al societăţii, se arată într-un raport al SIF5 publicat astăzi pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Certinvest îşi justifică solicitarea prin nerespectarea de către cei patru administratori, respectiv Tudor Ciurezu, Nicolae Stoian, Carmen Popa şi Anina Radu, a două principii fundamentale pentru desfăşurarea activităţii SIF-ului.

Unul se referă la nerespectarea dreptului fundamental al acţionarilor de a completa ordinea de zi a unei AGA unei societăţi comerciale pe acţiuni în mai multe rânduri - drept prevăzut de legea 31/1990 a societăţilor comerciale, în speţă articolul 117^1 şi de Legea 24/2017, în speţă art. 92 alin3. Practic, se face trimitere la mai multe refuzuri ale administratorilor de a completa ordinea de zi a unor adunări ale acţionarilor SIF5 cu puncte ce priveau demiterea celor patru membri ai Consiliului.

Celălat principiu la care face trimitere Certinvest se referă la nerespectarea unor dispoziţii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), precum şi a unor hotărâri judecătoreşti care au anulat cererile SIF Oltenia de anulare a unor decizii ale ASF.

În ceea ce priveşte nerespectarea dreptului acţionarilor de a completa ordinea de zi a unei AGA, în raport se menţionează că astfel se încalcă chiar propriul Regulament de Guvernanţă Corporativă al SIF Oltenia - Relaţia cu acţionarii: "Principalul deziderat al politicii de acţionariat constă în respectarea dreptului acţionarilor, asigurându-le acestora un tratament echitabil. Adunarea Generală a Acţionarilor este organul suprem al conducerii societăţii".

Totodată se menţionează că, prin refuzul de a supune aprobării AGA problemele ridicate de acţionarii societăţii, se constată că se schimbă cadrul de desfăşurare a activităţii societăţii, în sensul în care Consiliul de Administraţie, prin cei patru membri, a devenit organul suprem de conducere al societăţii.

"S-a creat un precedent periculos, nemaiîntâlnit în rândul societăţilor de investiţii financiare din România. Acţionarii pot vota doar ceea ce Consiliul de Administraţie decide să fie supus votului", se arată în raport.

Pentru adunarea acţionarilor SIF Oltenia din data de 12 octombrie mai există o cerere de completare a ordinii de zi, pentru atragerea răspunderii şi încetarea mandatelor celor patru administratori, venită din partea SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4). Cele două SIF-uri îşi justifică cererea printr-un prejudiciu cauzat SIF Oltenia prin contractarea împrumutului în sumă de 30 milioane lei de la Banca Transilvania, pentru a plăti dividende către acţionari. Dar, Tudor Ciurezu spune că, în realitate, costurile generate de creditul pentru plata dividendelor nu au creat un prejudiciu societăţii pe care o conduce.

De menţionat că, la finele anului trecut, FIA Certinvest Acţiuni, care la 14 aprilie - data de referinţă a adunării SIF Oltenia din 28 aprilie - deţinea 4,96% din SIF5, avea drept unici investitori SIF1 şi SIF4. Este unul dintre vehiculele financiare despre care Tudor Ciurezu împreună cu alţi actori ai pieţei de capital susţin că acţionează concertat împreună cu SIF1 şi SIF4, fapt ce a fost însă respins de ASF.

Opinia Cititorului ( 17 )

 1. Cit de prosti si marunti Puteti fiDaca voi sunteti lipsiti de demnitate credeti ca si Ciurezu e ca voi?!!

  Daca ati fost nedreptatiti de ce nu ati actionat in instants conform Legii,catei ai lui Dragoi .Va place Sif 5 ,incapabililor,,nu mai aveti ce fura,aveti rabdare,sfirsitul vostru si cel al lui Gradinescu e aproape

  Ba, baieti, Ciurezu e un fercalez, un dinozaur expirat, care incalca drepturile actionarilor si zice ca el protejeaza societatea. La ce bonusuri sug astia, peste 10.000 euro pe luna, cred si eu ca se lupta ca o hiena sa mai tina cu dintii de scaun.

  Mai poştac handicapat tu ai realizat ceva in viata ta??

  Hai Make, lamureste-o si pe asta!.

  De concertate cu Sif1 și Sif4 până acum nu vorbește nimic? Adică ,cum vine asta vrei să-l schimbi pe Ciurezu care îți dă dividende cu Drăgoi care îți dă. ......?

  Într-o lume normală ați lua o penalizare de cel puțin 10% si interzicerea activității!

  Un judecător ar pune această întrebare simplă! 

  1. Ce concertare, ba, baiatule? Tu inca visezi penalizare la concertare? Pe ce baza? Pe baza de vise. Asta e nivelul postacilor lui Ciurezu si al lui Make. Toti astia habar nu au de lege si scuipa la gazeta toate semintele pe post de alune de Madagascar.

  Dragi Anonimi șI dragă Certinvest,

  Sunteți și investitori pe piața romînească de capital și urmăriți rezultatele companiilor listate (creșterea valorii cotațiilor și distribuirea de dividende. De ce nu combateți subiectul Sif1 versus Sif5 pe rezultate? În mod cert nu sunt niște sfinți , nici șefii Sif1 , nici cei ai Sif5. De aceea ar trebui lăsate să vorbescă rezultatele. Cum , activul net al Sif1 (si legat parțial de acesta, și valoare de piață) a fost calculat greșit , legat fiind de Sif Imobiliare, al Sif1, să vedem cum stăm cu asigurarea de dividendde către cele doua sif-uri, acționarilor. Am introdus și Certinvest în ecuație datorită solicitării acesteia, identică cu a Sif1 . 

  Redau mai jos, valoarea netă cumulată pe 2(două) perioade de timp a dividendelor distribuite de Sif1 respectiv Sif5 acționarilor. 

  Sif1 – valoare netă dividende, cumulată pe ultimii 19 ani = 0,6324 lei/acțiune 

  -valoare netă dividende, cumulată pe ultimii 5 ani = 0,0000 lei/acțiune 

  Sif5 - valoare netă dividende, cumulată pe ultimii 19 ani = 1,4542 lei/acțiune 

  -valoare netă dividende, cumulată pe ultimii 5 ani = 0,4500 lei/acțiune 

  De interpretat aceste date, o poate face oricine, dar de explicat poziția Certinvest , o pot face numai domniile lor, pe baza intereselor financiare proprii.

  1. Este siingurul SIF care si-a onorat obligatia de a a orda dividende actionarilor la nivel onorabil! Nu cred ca Ciurezu se va lasa intimidat de o banda de borfasi!

   Multumim,mai clar de așa nu se poate !

   Oameni buni, nu inteleg de unde atat ura. Ca actionar sif5, imi este foarte clar. Niste baieti au bagat bani si au ajuns in pozitia de a putea schimba administratorul activelor sif5. Se va intampla, si este normal sa se intample atat timp cat au bagat bani.

   Daca Ciurezu este bun si apreciat de comunitate, el poate face un SAI, creeaza un fond nou si face strangere de bani. Cine il apreciaza, isi poate vinde actiunile sif5 si ii da banii in administrare. 

   Nu asa functioneaza pietele de capital?

   Eu il vad pe Ciurezu victimizandu-se prin rapoarte curente, cand de fapt administreaza cu forta niste bani, a caror majoritate nu se vrea administrata de el. Ne-am intors in timp la episoadele triste ale serialului Dinel Staicu vs Catalin Chelu. 

   Dupa ce sif1 va prelua sif5 o sa te pissshii pe ele de actiuni sif5 :)

   Sif 1 ține morțiș să preia și Sif5 ! "Un mic investitor", sfatul nu ar fi valabil și pentru Sif1 ? Parafrazez , Sif 1 "creeaza un fond nou si face strangere de bani" . Dar Sif 1 nu face așa ci vrea cu orice preț să preia activele Sif5, care, deși a asigurat dividende aproape țn fiecare an, are un activ de invidiat ! Cu complicitatea ASF și cu susținerea Certinvest, al cărui interes nu se vede apărat urmând orbește războiul Sif1. Apropo, poate Certinvest să spună câte acțiuni Sif1 , respectiv Sif5 are în portofoliu și de ce au beneficiat după acestea ? Poate așa se va înțelege, de ce Certinvest vrea să omoare găina care face ouă (Sif5) și să urmeze orbește găina stearpă , cel puțin ai ultimilor 5(cinci) ani (Sif1) ? Ar fi foarte interesant un răspuns responsabil al Certinvest ! O va face ?

  Ciurezu si Make: unul plateste si altul guița!

  1. Băi Gelule, tu realizezi cât de tâmpit ești??

   Ai citit analiza făcută de semnatarul Zaraza?

   Nici un ban din lumea asta nu e suficient să mă pun contra unei asemenea evidente! Ne ducem ca națiune cu oameni neoameni ca tine !! 

   Nu ai voie sa-ti exprimi o opinie ca sunt unii care pur si simplu iti sar in cap:te platesc rusii,chinezii,iranienii,ameri canii,etc.Daca cineva are Covid si indrazneste sa spuna(in special persoanele publice)i îi sar toti in cap ca minte si ca a fost platit pentru asta.Dacă cineva a murit de Covid,familia nefericitului este acuzata ca a primit bani sa spuna ca acesta a murit de Covid.M-am saturat de verbul" a plati "!O llume nebuna,nebuna, nebuna.....

  Nimeni nu zice nimic de coada de topor Horia Gustă ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa FONDURI EUROPENE
DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

28 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1525
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5548
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3881
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.0990

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
syngenta
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie