Cetatea Braşov va fi scoasă la licitaţie dacă nu va fi cumpărată de Primărie

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii / 28 aprilie 2015

Cetatea Braşov va fi scoasă la licitaţie dacă nu va fi cumpărată de Primărie

Acţionarii Aro Palace au decis, ieri, vânzarea imobilului istoric "la un preţ mediu care va ieşi din evaluări"

Până acum, valoarea Cetăţii este estimată între două şi patru milioane de euro

Acţionarii Aro Palace Braşov au decis, ieri, vânzarea Cetăţii Braşov "la un preţ mediu care va reieşi din studiile de evaluare", ne-a declarat Mihai Fercală, preşedintele Consiliului de Administraţie al firmei hoteliere Aro Palace, cea care deţine Cetatea Braşovului din 1992. Potrivit informaţiilor noastre, studiile de evaluare realizate până acum fixează preţul Cetăţii Braşovului la valori între două şI patru milioane de euro.

"Noi vrem să vindem acest obiectiv pentru că ne aduce pierderi, din cauza fluxului mic de turişti, din cauza accesului greoi...", a declarat Fercală, care a precizat că aşteaptă o reacţie din partea Primăriei Braşov, cea care şi-a exprimat intenţia de a uza de dreptul de preemţiune. Totuşi, în cazul în care această reacţie nu va veni în următoarea lună, compania hotelieră este decisă să scoată activul la licitaţie publică.

La rândul său, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, ne-a declarat că instituţia este în continuare interesată de Cetatea Braşovului. Domnia sa a arătat: "Aşteptăm să vedem o propunere a companiei Aro Palace după finalizarea procedurilor interne, după care Executivul va analiza această propunere şi va merge la rândul său cu o propunere de cumpărare în Consiliul Local, forul care trebuie să îşi dea aprobarea pentru achiziţia Cetăţii. (...) Nu se poate merge în Consiliul Local cu o propunere de achiziţie fără a avea specificat şi preţul".

Vor să cumpere mai multe parcări

Cu banii obţinuţi din vânzarea cetăţii, compania Aro Palace intenţionează să cumpere mai multe terenuri de la municipalitate - parcările din faţa şi din spatele Hotelului Aro Palace (2.290 şi, respectiv, 2.074 de metri pătraţi), un teren de 386 de metri pătraţi de la Aleea Filimon Sârbu (parcarea Restaurantului Casa Pădurarului) şi terenul de 5.876 de metri pătraţi aferent centrului de afaceri International Trade Center.

Acţionariatul societăţii evaluase iniţial cetatea la 5,2 milioane de euro, în vara anului 2013.

Cetatea se deteriorează

În ultimii ani, nu s-au mai făcut lucrări de întreţinere decât limitat, astfel încât zona exterioară a zidurilor este astăzi degradată. Mai mult de jumătate din tencuiala zidului exterior este complet distrusă, iar cea care se menţine este deteriorată de instalarea igrasiei. Există fisuri masive în zonele fără tencuială, în câteva situaţii zidul fiind efectiv străpuns. Suprafeţe extinse de zidărie (cărămidă), chiar şi la baza fortificaţiei sunt dislocate, ceea ce afectează structura de rezistenţă. Mai mult, după vijelia de la finele lunii ianuarie, mai multe ţigle au picat de pe acoperiş şi, cum unitatea de alimentaţie publică din incintă a fost închisă, nimeni nu se mai ocupă de reparaţii. Totodată, după dispariţia reflectoarelor care luminau obiectivul (cele dinspre strada Lungă), acum au început să dispară şi alte obiecte decorative din fier, unul dintre tunurile ornamentale rămânând doar cu ţeava de metal.

Cetatea a intrat în circuitul turistic în 1982, fiind administrată atunci de Oficiul Naţional de Turism (ONT). ONT s-a privatizat după 1990 şi s-a divizat în Postăvarul SA şi Poiana SA, care au preluat unităţile turistice şi de cazare din imobilele de patrimoniu din Braşov, printre care şi Cetatea Braşovului.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

26 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9427
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1775
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4791
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.2027

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro