Cetăţenii SUA nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană doar cu paşaportul

G.D.
Internaţional / 2 iulie

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Cetăţenii americani care vor dori călătorească în ţările UE din spaţiul Schengen nu o vor mai putea face doar pe baza paşaportului, ci vor fi nevoiţi să se înscrie în viitorul Sistem European de Informaţii şi Autorizare privind Călătoriile (ETIAS - European Travel Information and Authorization System) şi să plătească o taxă. Doar după parcurgerea acestei etape birocratice, cetăţenii SUA vor putea obţine autorizaţia de călătorie în spaţiul european. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023, dată de la care americanii îşi pierd privilegiul de a călători liber în Europa fără restricţii şi fără a plăti vreo taxă, informează CNN, potrivit Digi24.

UE a anunţat lansarea ETIAS, noul sistem de informaţii şi de autorizare privind călătoriile în spaţiul european şi care se se va aplica cetăţenilor din statele non-UE care pot intra în spaţiul european fără viză, dar care vor trebui să obţină o autorizaţie de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online.

Astfel, cetăţenii străini care pot intra în UE fără viză vor trebui să completeze în plus nişte date pe un site dedicat şi să plătească o taxă de 7 euro.

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiţie obligatorie pentru admiterea în spaţiul Schengen a cetăţenilor non-UE, chiar dacă aceştia nu au nevoie de viză.

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA şi se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE.

"Trebuie să ştim cine ne trece frontierele externe. ETIAS va furniza informaţii prealabile despre persoanele care călătoresc înainte ca ele să ajungă la frontierele UE, pentru a identifica riscurile în materie de securitate sau de sănătate", a subliniat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

"Cel puţin 30 de milioane de persoane se deplasează în fiecare an în UE fără viză, şi nu ştim mare lucru despre ele. ETIAS va acoperi acest gol pentru că va cere un «background check» (verificare a istoricului - n.r.)",conform eurodeputatului Jeroen Lenaers, raportor în acest dosar.

Informaţiile din cererile ETIAS vor fi prelucrate cu bazele de datele ale UE şi ale Interpolului

Astfel, conform reprezentanţilor UE, introducerea ETIAS are drept scop îmbunătăţirea securităţii interne şi prevenirea imigraţiei ilegale, protejarea sănătăţii publice şi reducerea întârzierilor la frontieră prin identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc în unul dintre aceste domenii, înainte ca acestea să ajungă la frontierele externe.

Informaţiile prezentate în fiecare cerere vor fi prelucrate în mod automat în raport cu alte baze de date relevante ale UE şi ale Interpolului pentru a stabili dacă există motive pentru a refuza autorizaţia de călătorie. Dacă nu sunt identificate rezultate pozitive sau elemente care necesită o analiză suplimentară, autorizaţia de călătorie va fi eliberată în mod automat şi rapid. Se estimează că acesta va fi cazul pentru majoritatea cererilor. În cazul în care există un rezultat pozitiv sau un element care necesită analiză, cererea va fi prelucrată manual de către autorităţile competente.

Autorizaţia de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârşitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mare branza: 7 euro. Cum vor surpravietui?!

    Cum a ramas cu viza pentru tari UE gen Romania? Tot UE cu 2 viteze ramanem? 

    Dai seama ăștia lasa sa intre in europa prin marea Mediterana sute de mii de tineri africani violenti fara nici o școală ,si posibili extremiști intre ei si acum vin sa controleze pe americani sau canadieni mai penibil decât ăsta poți fi?

    1. Foarte bine fac au nevoie de informatii si de bani...

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

16 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.8831
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0705
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7936
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.0848

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro