China şi-a lansat oficial propria sa piaţă de comercializare a certificatelor de emisii

G.U.
Internaţional / 16 iulie 2021

China şi-a lansat oficial propria sa piaţă de comercializare a certificatelor de emisii

China a lansat astăzi cea mai mare piaţă de comercializare a certificatelor de emisii din lume, pentru a reduce emisiile poluante ale gigantului asiatic, cel mai mare emitent mondial de gaze cu efect de seră, informează AFP, potrivit Agerpres.

Tranzacţiile cu certificate de emisii au început la ora locală 9:30 (01:30 GMT) pe o platformă a bursei de la Shanghai, a informat agenţia oficială de presă China Nouă.

Această piaţă permite pentru prima dată autorităţilor provinciale să impună cote pentru centralele care produc energie electrică şi să permită companiilor să cumpere drepturi de poluare de la alte firme cu o amprentă de carbon mai redusă. Concret, autorităţile vor atribui un certificat pentru fiecare tonă de dioxid de carbon pe care o companie este autorizată să o emită. În caz de nerespectare, aceasta din urmă trebuie să plătească o amendă. În dorinţa de a asigura transparenţa, companiile trebuie să facă publice datele în materie de poluare care ulterior vor fi verificate de o terţă parte.

Pentru moment, această piaţă de comercializare a certificatelor de emisii nu include decât sectorul electricităţii, în contextul în care centralele electrice din China funcţionează în mare parte pe cărbune, unul din combustibilii cei mai nocivi pentru mediu. Cu toate acestea, având în vedere că peste 2.000 de centrale electrice, responsabile pentru mai mult de patru miliarde de tone de emisii de CO2, vor fi incluse în prima fază a tranzacţiilor, aceasta este cea mai mai piaţă mondială de comercializare a certificatelor de emisii.

Cu toate acestea, unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că preţul certificatelor de poluare este foarte redus în cazul sistemului chinez, aproximativ 48 de yuani (7,42 dolari) pe tona de CO2, comparativ cu aproximativ 36 de dolari în Uniunea Europeană şi 17 dolari în California anul trecut. Un alt punct controversat este faptul că certificatele de poluare sunt distribuite gratuit în loc să fie scoase la licitaţie. Rezultatul este că firmele sunt mai puţin stimulate să îşi reducă rapid emisiile.

Preşedintele Xi Jinping a fost felicitat la finele anului trecut atunci când a anunţat că ţara sa va începe să îşi reducă emisiile poluante înainte de 2030 pentru ca să ajungă la neutralitatea emisiilor de carbon până în 2060, notează sursa citată.

Cu toate acestea, în forma actuală, "piaţa certificatelor de poluare nu ar urma să joace un rol important în realizarea acestor obiective", susţine Lauri Myllyvirta, analist la centrul de studii cu privire la energie şi aer curat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro