Cinci dintre cei 20 de emitenţi din indicele BET al BVB organizează AGA în format electronic

G.D.
Companii / 15 iunie

Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE

Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE

eVOTE, companie antreprenorială românească care a implementat primul sistem de participare online şi fizic la adunările generale ale acţionarilor din România, a încheiat cea mai aglomerată perioadă a anului în ceea ce priveşte activitatea de Adunări Generale ale Acţionarilor (AGA) organizate de companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti cu 50 de AGA desfăşurate în mediul online în primele cinci luni ale anului 2022. Dintre acestea, 37 au fost AGA anuale, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Adunarea Generală a Acţionarilor este un eveniment important din viaţa unei companii listate, în care sunt supuse votului decizii cu impact pentru evoluţia afacerii. De asemenea, acestea reprezintă mediul în care se dezbat opiniile exprimate atât de conducerea companiei, cât şi de acţionarii acesteia şi se aprofundează cifre şi prognoze cu privire la evoluţia acesteia. Multe dintre companiile listate pe Bursa de Valori Bucureşti încă nu profită pe deplin de această opţiune de a comunica mai rapid şi mai eficient cu proprii acţionari şi transformă astfel de evenimente în simple consemnări de vot. Cinci dintre cele 20 de companii incluse în indicele BET oferă acţionarilor posibilitatea de a vota online, iar alte 15 companii care au implementat soluţia eVOTE sunt listate pe piaţa AeRO, acestea acordând o atenţie sporită principiilor de guvernanţă corporativă comparativ cu mulţi emitenţi de pe Piaţa Principală. eVOTE este un instrument de calcul şi vot, precum şi de guvernanţă corporativă, care oferă simplitate şi comoditate pentru părţile implicate, companii şi acţionari. Printr-o astfel de aplicaţie, ambele părţi sunt sigure că nu pot avea greşeli în exprimarea, respectiv numărarea voturilor. Astfel, sunt realizate optimizări majore de timp şi costuri," a declarat Mihai Chişu, cofondator şi CEO al eVOTE.

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie-mai 2022, prin intermediul eVOTE au fost organizate 50 de AGA pentru companiile listate, 2Performant, Agroland Agribusiness, Agroland Business System, AROBS, Bento, Bittnet Group, Bucur Obor, Connections Consult, Chromosome Dynamics, Dr. Fischer Dental, Fondul Proprietatea, Holde Agri Invest, MAM Bricolaj, Norofert, One United Properties, Roca Industry, Safetech Innovations, Sphera Franchise Group, Softbinator Technologies, Teraplast şi TTS. Cinci dintre cei 20 de emitenţi din indicele BET, reprezentând 25,6% din ponderea totală a indicelui, au oferit acţionarilor lor opţiunea de a vota de oriunde şi de a putea urmări AGA online. Spre comparaţie, 11 dintre cele 28 de companii din BET-AeRO, reprezentând 66,5% din ponderea totală a indicelui, au utilizat aplicaţia eVOTE în primele cinci luni ale anului 2022.

În total, au fost exprimate 25.000 de voturi, dintre care cele mai multe voturi exprimate într-o singură AGA au fost la Bittnet Group, aproximativ 4.000 voturi. De asemenea, adunările Bittnet Group şi Norofert au înregistrat cea mai mare participare în mediul electronic, pentru fiecare companie în parte votând peste 200 de acţionari prin corespondenţă, în timp ce alţi peste 100 de acţionari au fost prezenţi live prin aplicaţie. Toate evenimentele au fost transmise live, fără întârzieri între mediul online şi cei prezenţi fizic, iar în cea mai aglomerată lună, aprilie, au fost organizate şi patru AGA în aceeaşi zi, platforma funcţionând optim.

De asemenea, sistemul de vot electronic a fost utilizat şi în cadrul unor adunări generale ale acţionarilor ale unei companii private, Meta Estate Trust, companie în curs de listare, subliniază sursa citată.

"În ultimii ani se insistă din ce în ce mai mult pe tema sustenabilităţii companiilor şi măsurile pe care le iau în această direcţie, în special în ceea ce priveşte eficienţa operaţională, reducerea costurilor şi comunicarea cu acţionarii. Prin eVOTE, acţionarii sunt scutiţi de drumul până la poştă şi timpul aferent pierdut, votul prin intermediul aplicaţiei fiind exprimat în doar câteva secunde. De asemenea, prin implementarea acestui sistem de vot electronic, este eliminată utilizarea de consumabile, costurile secretariatelor tehnice sunt reduse semnificativ, precum şi cele ce ţin de organizare - închirierea de săli de evenimente, catering etc. Prin urmare, companiile au mai mult timp la dispoziţie, prin care pot aduce valoare adăugată comunicării cu proprii acţionari şi realiza conexiuni mai strânse cu aceştia, iar adunările generale se pot axa pe ceea ce contează: dezbaterile constructive între părţile implicate şi voturile exprimate rapid," a adăugat Mihai Chişu.

Un eveniment AGA durează, în medie, 30 de minute prin intermediul eVOTE, de la începerea şedinţei şi până la emiterea rapoartelor finale. Comparativ cu o AGA tradiţională, doar cu prezenţă fizică şi cu vot pe hârtie, în cele 30 de minute, de cele mai multe ori nu se termină numărarea voturilor pentru alegerea secretarului de şedinţă, pas premergător intrării în ordinea de zi.

eVOTE este o aplicaţie dezvoltată de trei antreprenori români, specialişti ai pieţei de capital şi domeniului IT - Mihai Chişu, Bogdan Iliescu şi Ionuţ Albu. Prin eVOTE, acţionarii unei companii listate la Bursa de Valori Bucureşti pot participa şi vota online, dar şi prin prezenţă fizică la Adunările Generale organizate de acestea. Aplicaţia este dezvoltată, transformată şi îmbunătăţită în permanenţă pentru a fi cât mai uşor de utilizat de orice tip de acţionar. În prezent, echipa eVOTE lucrează la îmbunătăţirea variantei de mobil a aplicaţiei, având în vedere şi potenţiala listare a Hidroelectrica, eveniment ce ar putea genera un număr mult mai mare de utilizatori ai eVOTE.

De asemenea, în cadrul aplicaţiei va fi implementat şi votul aferent GDR-urilor (Global Depository Receipts), pentru a permite şi categoriilor de investitori ce deţin astfel de instrumente financiare să utilizeze în mod facil eVOTE. Pe termen scurt, echipa vizează şi introducerea unui modul dedicat administratorilor de fonduri de pensii şi acţiuni, precum şi agenţilor custozi, acoperind astfel cea mai mare parte a investitorilor instituţionali prezenţi în piaţa autohtonă, se mai arată în comunicat.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9486
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1027
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2060
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5502
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.5444

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro