Ciolacu: "În relaţia România-Moldova este timpul proiectelor cu impact economic bine definit"

F.D.
Politică / 27 martie

Ciolacu: "În relaţia România-Moldova este timpul proiectelor cu impact economic bine definit"

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că în relaţia dintre România şi Republica Moldova a trecut vremea "podurilor de flori" şi este timpul "investiţiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit", subliniind că autorităţile de la Bucureşti vor să ajute Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

Premierul a participat, miercuri, alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, de premierul moldovean, Dorin Recean, şi de şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, la Forumul Moldova - România: Capital Bridges.

"Mă bucur să particip la un eveniment care probează încă o modalitatea concretă prin care România poate susţine dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Piaţa de capital de la Bucureşti este, în acest moment, o instituţie matură şi aflată în plină expansiune şi a devenit, deja, platforma ideală de lansare a unor companii româneşti de succes şi vrem să jucăm acelaşi rol pentru firmele moldoveneşti de prim rang. Până când Bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim această şansă majoră. Este, dacă vreţi, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care-l punem la dispoziţie unor parteneri adevăraţi. Sunt convins că atât autorităţile Republicii Moldova, cât şi toţi antreprenorii importanţi de peste Prut, înţeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii şi cunoştinţelor acumulate de profesioniştii Bursei de Valori de la Bucureşti. Şi sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate", a declarat Marcel Ciolacu.

În acelaşi timp, premierul a transmis că-şi doreşte să vadă listări de succes a cât mai multor companii din Republica Moldova.

"Ştiu că MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, a anunţat că este pregătită pentru o listare la bursa de la Bucureşti şi aşteaptă o schimbare a legislaţiei care să îi permită această mutare strategică. Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces. Pentru că timpul a devenit esenţial! E suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acţiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potenţialul uriaş al BVB din acest moment. Şi să vedem cât de mult contează un timing bun! De asemenea, este relevant să ne inspirăm din reuşita unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat la BVB. Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a ştiut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la bursa de la Bucureşti a reuşit inclusiv să comunice mai mult şi mai bine pentru consumatorul român. A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe piaţa românească şi internaţională. Acesta este traseul corect pe care îmi doresc să îl multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova!", a declarat Ciolacu.

Premierul a subliniat că, practic, piaţa de capital reprezintă un pilon esenţial ai interconectării economice dintre cele două ţări.

"Avem zona de energie, unde această interconectare funcţionează deja la o intensitate majoră şi care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an. Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă paşi mari şi siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană. O ajutăm cu specialişti români de top care azi lucrează în poziţii-cheie la Chişinău. O ajutăm cu investiţii masive de sute de milioane de euro anual. O ajutăm cu un volum al comerţului bilateral care s-a triplat în ultimul deceniu", a afirmat Ciolacu.

Şeful Executivului de la Bucureşti a punctat faptul că în relaţia bilaterală este timpul investiţiilor.

"A trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvinte frumoase şi poduri de flori. Eu sunt un om al faptelor, adică al podurilor din fier şi beton, dublate de poduri comerciale şi de capital. Al investiţiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine definit. Iar Bursa de Valori Bucureşti este locul unde faptele şi cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă naţională construită cu mult efort pe care, astăzi, o punem la dispoziţia fraţilor noştri. Fiindcă aşa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul! Vă mulţumesc şi îmi doresc din toată inima să fim din nou alături la următoarea listare a altei companii moldoveneşti la bursa noastră!", a mai afirmat Ciolacu.

Premierul şi-a încheiat discursul cu un mesaj adresat preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

"Domnule preşedinte Igor Grosu, să ştiţi că avem o variantă şi mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană şi mult mai rapidă", a afirmat Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Firmele din Republica Moldova se tem să se listeze la Bucureşti şi din cauza scandalului Harinvest!

  Actorii care au îngropat Harinvest, BVB, BCR, Depozitarul Central, au acţionat concertat sub ochii adormiţi ai ASF! 

  Au mătrăşit activele Harinvest de dragul acoperirii Fondului de garantare!  

  Cum de nimeni nu a vrut să vadă că Harinvestului i se vând activele în mod nelegal? 

  Cine a beneficiat de această fărădelege??

  Da-ti demisia incompetentule!

  deocamdata, Moldova ia fara sa dea nimic inapoi. Nici macar multumesc!

  Firmele din Republica Moldova se tem să se listeze la Bucureşti şi din cauza scandalului Harinvest!

  Actorii care au îngropat Harinvest, BVB, BCR, Depozitarul Central, au acţionat concertat sub ochii adormiţi ai ASF! 

  Au mătrăşit activele Harinvest de dragul acoperirii Fondului de garantare!  

  Cum de nimeni nu a vrut să vadă că Harinvestului i se vând activele în mod nelegal? 

  Cine a beneficiat de această fărădelege??

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb