Circa o pătrime dintre investitorii de la BVB aveau doar titluri de stat, la finele primului trimestru

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 mai

Circa o pătrime dintre investitorii de la BVB aveau doar titluri de stat, la finele primului trimestru

La 31 martie, erau cel mult 141.570 de investitori la BVB, cu 6,5% peste numărul investitorilor din decembrie 2022, conform FCI Investitori activi sunt mai puţini de 40.000, potrivit ASF

Aproximativ o pătrime dintre investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au doar titluri de stat, după cum reiese din datele ultimului raport al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

La finele primului trimestru al acestui an, numărul maxim de investitori de la BVB se ridica la 141.570, conform FCI, cu 6,5% peste cel din decembrie 2022. Dintre aceştia, 34.786 de investitori, echivalentul a 24,6% din total, deţineau doar

titluri de stat emise de Statul Român prin Ministerul Finanţelor. Este vorba despre programul Fidelis, demarat în urmă cu aproape trei ani, perioadă în care au fost derulate unsprezece emisiuni. Bineînţeles că sunt mai mulţi investitori care deţin titluri Fidelis dar, pentru că au şi alte titluri financiare, în principal acţiuni, nu intră în statistica publicată de Fond.

Potrivit datelor FCI, la finele primului trimestru al anului 2022, erau cel mult 87.975 de investitori la BVB, iar în acelaşi moment al anului anterior, erau 70.749, ceea ce înseamnă că în ultimii doi ani numărul investitorilor de la bursa noastră s-a dublat.

Creşterea vine după un declin multianual, a cărui tendinţă s-a inversat odată cu pandemia. Conform brokerilor, există mai multe motive care explică sporirea numărului investitorilor din ultima perioadă, între care listările din 2020 şi 2021 din Piaţa AeRO, posibilitatea deschiderii de conturi 100% on-line şi emisiunile constate de titluri de stat Fidelis, destinate populaţiei, după cum confirmă ultimul raport al FCI.

FCI împarte investitorii în compensabili integral, a căror portofolii sunt sub plafonul de 20.000 de euro, investitori compensabili în limita plafonului şi investitori necompensabili. La finele primului trimestru, existau 98.542 investitori compensabili integral (în creştere cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior), în timp ce numărul investitorilor compensabili în limita plafonului era de 41.826, adică maximul din decembrie 2010, cele mai vechi date furnizate de FCI, conform analizelor noastre.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral era, la finalul primului trimestru al anului, de 4.421 de euro, în timp ce portofoliul mediu al unui investitor compensabil în limita plafonului s-a ridicat la 190.765 de euro, în scădere uşoară faţă de trimestrul anterior.

Dacă numărul de conturi este de circa 140.000, numărul investitorilor activi este mult mai redus. La finele anului trecut, existau 40.124 de conturi active la Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) conform datelor din ultimul raport privind evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). De menţionat că, ASF nu precizează cum defineşte un cont activ.

Informaţiile publicate de Fondul de Compensare al Investitorilor sunt construite pe baza datelor raportate de membrii fondului şi nu iau în calcul dacă un investitor apelează la unul sau mai mulţi intermediari, astfel încât numărul total de investitori este mai mic.

Un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari, ceea ce înseamnă că, în realitate, sunt mai puţini investitori activi decât numărul conturilor catalogate astfel de ASF.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa vedem cu ce se mai lauda conducerea BVB acum.

    1. Pai nu ei, Hanga si Tanase, i-au invitat pe Caciu, Citu,Ciuca sa se imprumute pe piata de capital (cam pretentios termenul!)? Ba cred ca tot cam ei au influentat si rata mare de indatorare a guvernului pentru investitii in pensii si sinecuri. Poti sa mai zici ca nu-si merita SOP ul?

      Sa vedem cine mai ramane la BVB intre Hanga si Tanase... nu e loc de ambii. O sa fie incurcate calculele pentru alegerile din toamna - Hanga cred ca deja si el sa prins ca nu e mare smecherie sa fii Presedinte si va vrea Director General in locul lui Tanase. Doar ca acoperind escrocheria VIVRE, orchestrata de Andrei Siminel si Monica Cadogan in urma careia investitorii in obligatiuni au fost inselati de peste 20 milioane EURO nu stiu cum vor fi priviti de actionari cand isi vor anunta candidaturile.

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9615
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6393
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1136
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7558
Gram de aur (XAU)Gram de aur292.7061

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro