CÎŢU:''Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete''

D.Ţ.
Politică / 29 iunie 2021

''Nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete''

Premierul Florin Cîţu a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia comemorării a 80 de ani de la Pogromul din Iaşi în care subliniază că "nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete".

Cîţu, în mesajul transmis de Guvern: "Ultimele zile din iunie ne amintesc în fiecare an de o perioadă dureroasă prin care România a trecut cu exact opt decenii în urmă, când ura şi antisemitismul au întunecat minţi şi au împins decidenţi şi reprezentanţi ai structurilor de forţă de atunci la acte de violenţă şi crime împotriva evreilor din Iaşi. Nimic nu poate justifica ceea ce s-a petrecut atunci şi nimic nu poate şterge suferinţa miilor de evrei ieşeni scoşi atunci din propriile case, despărţiţi de familii, înghesuiţi în trenurile morţii şi în camioane în condiţii cărora cei mai mulţi dintre ei nu le-au supravieţuit. Privind în urmă la acel asasinat de proporţii împotriva populaţiei de origine evreiască, comis sub comanda regimului legionar din acea perioadă, nu putem să nu ne cutremurăm la gândul că oameni simpli, fără vină, au devenit victime ale unor ideologii care au împărţit lumea, au persecutat şi au ucis oameni pe criterii de rasă. Rememorăm acum cu compasiune, durere şi revoltă suferinţele lor şi nu trebuie să lăsăm niciodată ca istoria însângerată să se repete".

El arată că inaugurarea Muzeului de istorie a Pogromului de la Iaşi reprezintă un gest cuvenit împotriva uitării miilor de oameni victime ale evenimentelor din iunie 1941.

Acesta mai afirmă: "Le suntem datori să conştientizăm că suntem toţi egali în faţa pericolelor globale şi doar fiind solidari putem depăşi orice provocare. De mai bine de un an, pandemia ne afectează indiferent de rasă, convingeri religioase sau orice alte criterii. Efectele poluării planetei, pentru care suntem toţi responsabili, ne afectează în mod egal pe toţi. Putem trece cu bine peste astfel de încercări unindu-ne eforturile, nu prin dezbinare".

El precizează că asistăm, din păcate, şi acum "la încercări ale anumitor cercuri de a acredita discursul antisemit, naţionalist, populismul, discriminarea pe orice criteriu şi, prin manipulare, incită la ură şi violenţă".

În încheiere, Premierul a mai adăugat: ''Românii îşi doresc altceva şi au luptat pentru valorile democraţiei şi convingerea mea este că trebuie să le respectăm dorinţa, inclusiv prin combaterea oricăror încercări de a învrăjbi oameni împotriva altor oameni. Fie veşnică memoria victimelor Pogromului de la Iaşi şi a Holocaustului din România!".

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. pogromurile au aratat cat de dobitoci pot fi politicienii

  eu zic ca nu s-au schimbat, doar ca nu-si folosesc aspectul ala de dobitocenie la fel de mult ca atunci 

  Vad ca de progromurile impotriva romanilor de le Ip, Traznea si Moisei, toate in inima Transilvaniei nimeni nu spune nimic:-)

  Paii da, numai ca asa cum procedati voi acum au inceput in anii 30 si nemernicii care au ucis in nebunia lor milioane de oameni.

  Cativa nemernici nebuni scapati din fraie la UE, unul ca .arna, unul ca tine, unul ca .iIolos cativa nebuni care sa va urmeze si nu-i de mirare sa iesiti intr-o zi pe strazi la casapit de PSD-isti. 

  Ca nu mai departe dacat aztazi cata a zis ca are o lupta cu PSD.

   

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro