Retail

CÎŢU:"Vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital"

J.P.
Miscellanea / 20 noiembrie 2020

"Vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital"

Barierele puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital vor fi anulate imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară, a declarat, azi, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, conform Agerpres.

"Ce an aţi avut! Un an în care aţi trecut la statutul de piaţă emergentă. Deci un an aş spune fantastic. Şi sărbătoriţi 25 de ani de piaţă de capital în România. Cred că nu se putea mai bine să se alinieze astrele. În acelaşi timp două emisiuni Fidelis, în acelaşi an, ale Ministerului de Finanţe, chiar într-o perioadă dificilă. Într-o perioadă în care am fi putut face mai mult dacă nu eram opriţi de Parlamentul României. Aşa că astăzi vă promit că imediat după ce se va schimba majoritatea parlamentară vom anula acele bariere puse în Parlament care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital. Pentru că despre asta este vorba când vorbim de companiile de stat, nu este vorba de vânzare, de a preda străinilor şi aşa mai departe. E vorba de capitalizare. E vorba de a injecta capital în companii pentru a le face mai profitabile, pentru a păstra locuri de muncă şi pentru a crea profit. Despre asta este vorba. Şi aceasta face piaţa de capital şi o face cel mai bine pentru că o face obiectiv. Deci acest lucru îl vom face imediat după ce se schimbă majoritatea parlamentară", a spus Florin Cîţu, la evenimentul "25 de ani de istorie la Bursa de Valori Bucureşti".

El a menţionat că, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia lucrează la un plan de dezvoltarea pieţei de capital cu asistenţă tehnică de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

"Ideea este simplă. Trebuie să găsim, să identificăm acele bariere din legislaţie în economie care au făcut ca până acum piaţa de capital să nu funcţioneze la potenţialul maxim", a afirmat şeful de la Finanţe.

Totodată, Cîţu a subliniat că în cazul în care acele bariere care opresc capitalizarea companiilor româneşti pe piaţa de capital sunt legate de fiscalitate ele vor fi eliminate.

"Dacă este nevoie vom face acest lucru pentru a susţine piaţa de capital în perioada următoare. Este nevoie de această sursă alternativă de finanţare pentru că totuşi România este o ţară în curs de dezvoltare şi resursele la buget sunt limitate pentru a susţine toate proiectele şi de aceea pentru multe companii este de recomandat să se finanţeze de pe piaţa de capital. E un mod transparent şi de multe ori mult mai ieftin decât alternativele", a mai spus ministru Finanţelor.

Bursa de Valori Bucureşti celebrează vineri 25 de ani de la redeschidere. Instituţia bursei de valori a fost restabilită în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacţii. În prima şedinţă au fost realizate 45 de tranzacţii, cu volum total de 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate. În prezent, la BVB sunt 352 de companii listate pe segmentul principal şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) şi se tranzacţionează zilnic, în medie, peste 42 milioane de acţiuni.

Capitalizarea companiilor româneşti listate pe Piaţa Principală a BVB a ajuns, pe 10 noiembrie 2020, la aproximativ 100 miliarde lei, respectiv 20 miliarde euro, iar capitalizarea companiilor listate pe SMT la aproape 10 miliarde lei (2 miliarde euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

16 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9241
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0620
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5194
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7324
Gram de aur (XAU)Gram de aur242.8805

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
energynomics.ro
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro