City Insurance, o schemă piramidală care goleşte acum buzunarele statului

C.D.
Bănci-Asigurări / 17 ianuarie

City Insurance, o schemă piramidală care goleşte acum buzunarele statului

Sumele colectate din România intrau în conturile unor companii şi persoane fizice sub pretextul că se achiziţionează servicii de reasigurare, este concluzia unei anchete derulate de cotidianul Libertatea, care a utilizat informaţii primite de la autoritatea de supraveghere a pieţei financiare din Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, Financial Conduct Authority (FCA), autoritatea financiară din Marea Britanie similară ASF, a trimis României primele sale concluzii în urma unei solicitări a autorităţilor autohtone, iar documentul consultat şi de reprezentanţii publicaţiei este în posesia mai multor instituţii româneşti, inclusiv din sfera judiciară.

Prima firmă menţionată de britanici în legătură cu transferurile suspecte de la City Insurance, NDI Insurance & Reinsurance Brokers Limited, are sediul în Norwich şi apare în actele City drept unul dintre brokerii de reasigurări ai companiei. Norwich Group LTD este o altă companie implicată, cu sediul la aceeaşi adresă că şi NDI-9th Floor Norfolk Tower, 48-52 Surrey St, Norwich, potrivit cercetărilor Libertatea.

NDI şi Norwich Group LTD au făcut parte, susţin probele găsite de autorităţile din Marea Britanie, dintr-un mecanism de servicii fictive, prin care banii colectaţi din România sub formă poliţelor de asigurare au ajuns la alte destinaţii decât cele legale, sub pretextul că se achiziţionau servicii de reasigurare.

Fluxul de bani de la City Insurance către NDI a început în octombrie 2017, spune documentul întocmit de FCA. Personal Health Limited, companie despre care se presupune că este deţinută de directorul băncii Barclays din Seychelles, a fost cel mai mare beneficiar al acestui flux de bani. Iar în februarie 2019 proprietatea acestei firme a fost transferată unui cetăţean elveţian, care este acţionar al Vivendi Internaţional, cel mai mare acţionar al City Insurance SĂ.

Firma proprietară a City, Vivendi Internaţional, compania numită de britanici în document, a fost proprietatea lui Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, care a vândut firma către un cetăţean elveţian, la care face referire şi documentul FCA.

În prezent, anchetele din justiţie privind falimentul City Insurance trenează. Libertatea a trimis cereri pe legea accesului la informaţiile de interes public la mai multe unităţi de Parchet. Iniţial, în primăvara lui 2021, dosarul a fost deschis de procurorii de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, apoi ar fi fost predat altor instituţii de investigare. Potrivit răspunsului DNA însă, în acest moment nu a fost identificat pe rolul DNA vreun dosar penal în care să existe suspecţi sau inculpaţi în legătură cu faptele care au dus la falimentul City Insurance. DIICOT nu a oferit până în prezent un răspuns privind o eventuală anchetă în dosarul respectiv.

În perioada 2017-2021, City Insurance şi-a majorat succesiv cota de piaţă practicând preţuri de dumping si ajungând să fie principalul jucător din piaţa RCA. Despre suspiciunile de fraudă a început să se vorbească în primăvara lui 2021 apoi a urmat incapacitatea de plată (vara 2021), retragerea autorizaţiei de funcţionare (septembrie 2021) şi falimentul (mai 2022).

Plăţile din Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) către beneficiarii de poliţe City Insurance au ajuns să cumuleze, în 14 luni, 603 milioane de lei, mai mult decât au adunat, în 6-7 ani, plăţile în contul falimentarelor Astra Asigurări (555 de milioane de lei-plăti începute din 2016) sau Carpatica (498 de milioane de lei-din 2017), arată Libertatea.

Pentru a susţine această nouă povara, contribuţiile societăţilor de asigurări la FGA au fost majorate în februarie 2022 de la 1% la 2,5% iar din acest an au crescut la 4% din subscrierile încasate pentru asigurările generale, fapt ce se reflectă automat în costurile poliţelor pentru clienţi.

Opinia Cititorului ( 9 )

 1. Rudele lui Adrian Nastase, smenarii City Insurance.

  Care Adrian Nastase a cedat Petrom austriecilor... 

  Da multumesc!

  Eu anunt aici de 2 ani in spate! 

  Sa va fie cu placere; banii sunt de mult turnati in betoane si firme acolite! 

  va pupa jan! 

  s c cret 

  1. Tu nu ai anuntat nimic, niciodata.

   Doar ai batut campii cu axa timpului.

   Pupa-ne! 

  ASF este plapuma pentru infractorii de pe pietele financiare din Romania. DIICOT nu lucrează decat la dosarele de pensionare ale lor. Ah, era sa uit, lucreaza si la dosarele care le vin servite pe tava de autoritatile din alte state, dar doar daca amabasadorii acelor state dau declaratii publice referitoare la problemele privind statul de drept. Cel mai recent exemplu, frații Tate.

  1. ASF nu este plapuma pentru infractori, ci complice.

   Ești un dobitoc

   Tu esti vreun prost imbuibat de la asf care mai si comentezi dupa ce ati facut-o de oaie. Prosti, fuduli si plini de bani. Arroganti specializati in falimente.

  Goleste in primul rand buzunarele noastre.

  1. exact bine ai remarcat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro