Claudiu Cazacu, XTB: Bursa din China pierde teren în faţa SUA

Piaţa de Capital / 27 februarie

Claudiu Cazacu, XTB: Bursa din China pierde teren în faţa SUA

Pentru bursa de la Shanghai, luni sa încheiat seria de şedinţe de creştere în care se află încă de la începutul acestui an. Deşi mărţi a fost din nou o sesiune pozitivă, totuşi piaţa abia a reuşit să "şteargă" pierderile anterioare: randamentul de la începutul anului este de doar 1,8%, conform unei analize realizate de Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, company de tip fintech care oferă investitorilor acces instantaneu la pieţele financiare prin intermediul unei aplicaţii platforme online şi unei platforme mobile.

În ultimele 12 luni, indicele compozit al bursei de la Shanghai a pierdut 8%, iar la punctul minim din 5 februarie, scăderea înregistrată în acelaşi interval a fost chiar dublă. S&P500, pe de altă parte, escaladează noi vârfuri istorice. Indicele bursei din SUA a avansat cu 6,9% de la începutul anului şi cu 27,3% în ultimele 12 luni, în divergenţă majoră faţă de bursa din China.

"Disparitatea e cu atât mai spectaculoasă cu câte economie Chinei, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, este cea mai mare din lume, deşi în valoare nominală atinge « doar » 17 trilioane de dolari, faţă de 27 de trilioane în SUA. În acelaşi timp, la finele anului trecut, capitalizarea bursieră ajunsese la 49 de trilioane de dolari sau 44,9% din valoarea totală a acţiunilor listate la nivel mondial, faţă de o pondere de 6% a bursei din China, la ultimul ultimul deceniu. În aproape două luni, anul acesta, diferenţa sa adâncit şi mai mult, ţinând seama de ascensiunea mai rapidă a acţiunilor americane", arată Claudiu Cazacu.

Aşa cum era firesc, această situaţie a îngrijorării autorităţilor de la Beijing. Astfel, dorind să "scurtcircuiteze" impulsul descendent, acestea au răspuns iniţial prin măsuri "clasice", între care se numără încurajarea companiilor de stat să cumpere acţiuni de pe piaţă - din sectorul bancar sau ETF-uri - şi demiterea şefului autorităţii de reglementare.

Cum aceste măsuri au oferit un succes parţial (o creştere a volumului şi a episodului de revenire), dar nu s-au dovedit a fi suficient de ample pentru a reconstrui încrederea, au fost puse în practică unelte mai neobişnuite, asociate cu vremurile de criză: interdicţia de a realiza vânzări nete (acţiuni vândute în valoare mai mare decât cele cumpărate) în primele 30 de minute şi ultimele 30 de minute ale şedinţei, impusă unor fonduri şi divizii de tranzacţionare proprie. În plus fondurile de hedging au primit indicaţii pentru a evita ordinele de vânzare concentrate, iar unele companii de brokeraj să solicite returnarea acţiunilor pentru vânzarea în lipsă.

Potrivit consultantului de strategie în cadrul XTB România, toate aceste măsuri pot avea un efect de limitare a presiunii de vânzare, în special prin metoda vânzării în lipsă, şi să contribuie la setarea unei referinţe - preţul la închiderea zilei - peste cel stabilit în lipsa acestora. . Pentru rezultate durabile, însă, este nevoie de o refacere a fundamentelor, a lichidităţii şi a încrederii.

Nici segmentul AI nu a reuşit să crească valorile de pe bursa din China

"În principal, încrederea a fost afectată de probleme din sectorul imobiliar, revărsate inclusiv în sectorul financiar, şi de încetinire a economiei, care, deşi în creştere, nu regăseşte suflul din anii trecuţi, în timp ce gradul ridicat de îndatorare în sectorul companiilor non- financiare presează evaluările acestora pe burse. Politicile de intervenţie şi reglementare în domeniul companiilor majore din tehnologie au redus apetitul pentru companii precum Alibaba, Baidu, Tencent, cu acţiunile acestora în zona unor minime multianuale", a explicat Claudiu Cazacu.

În acelaşi timp, motorul AI a făcut să "decoleze" euforia tehnologiei pe bursa americană, dar nu reuşeşte să tragă în sus şi bursa din China. Sectorul acesta a fost unul efervescent, însă, în Taiwan. Acumulând cash şi cu ajutorul subvenţiilor guvernamentale, companii precum Alchip sau gigantul TSMC deschid fabrici şi centre de dezvoltare în Japonia şi în alte regiuni, într-o mişcare de reorientare în afara Chinei.

Potrivit analistului XTB, relaţiile tensionate cu partenerii comerciali legate de altă cauză. SUA ar putea introduce bariere vamale, atenţia fiind concentrată în special asupra panourilor solare (unde 80% din capacitatea se află în China) şi a automobilelor electrice, unde tot China a avut o cotă de piaţă globală de peste 55%, iar unul din trei. autovehicule exportate un fost electric. Supra-capacitatea ar putea însemna preţuri mai mici şi ar putea ameninţa industria de profil din Europa şi SUA, un avertisment direct oferit şi de Elon Musk.

"În termeni de evaluare, raportul P/E (preţ raportat la valoarea câştigului pe acţiune) al Shanghai Composite este de 12, sub jumătate faţă de S&P50. Schimbările de perspectivă au nevoie, însă, de un catalizator, iar apetitul pentru tehnologia AI de vârf a susţinut în companii speciale din SUA, în timp ce la nivel regional, trendul ascendent al bursei din Japonia şi performanţa ecosistemului de producători de cipuri şi componente din Taiwan creează o competiţie acerbă pentru capital. Acţiunea Beijingului de a insufla optimism şi un trend ascendent viguros pe bursă poate întâmpina, astfel, variate provocări", subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Opinia Cititorului ( 3 )

 1. lasa sua!

  india e in bula de pret bani reali! 

  turcia randamente nesimtite... 

  astea nu usa... 

  s c c r e t 

  Lasa ca vin rusii si salveaza bursa si economia Chinei.

  Ahhh, nu vor si nici nu pot rusii?! 

  1. Ce vina are China ca aconsumat potentialul de creditare a generatiei lor?

   Au si ei de asteptat putin; populatia nu mai poate sa crediteze; guvernul e fortat sa verse bani sau sa gaseasca solutii deintrare noi forme de capital in tara. 

   Marea laudata CHINA are venituri in aur impartit la total populatie 1 si cv grame aur; sau impartit la populatie activa 2 si cv... URAAAA.... 

   Nici nu se compara cu potentialul Germaniei USA si a altor state de a exploda credit productiv pe piramida intoarsa a activelor... (in varf sta aurul)... germania apara moneda euro; nu o tureaza de capul ei... prefera sa tina state in depresii tehnologice sau de pib cu anii pe europa. Da sii gratis active la investitori numai sa intre cu capital extern in piata. 

   Asta da strategie! 

   s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

APA NOVA
hidroelectrica.ro
aages.ro
fedbet.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Apr. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6687
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1404
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8125
Gram de aur (XAU)Gram de aur357.7647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
edevize.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
hipo.ro
32.aicps.ro
roenergy.eu
AIESEC
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb