CLAUDIU CAZACU, XTB: "Energia solară, între provocările de producţie şi optimismul de pe burse"

G.D.
Piaţa de Capital / 7 decembrie 2022

"Energia solară, între provocările de producţie şi optimismul de pe burse"

În condiţiile preţurilor foarte ridicate la energie, apetitul pentru sisteme solare, în interiorul categoriei mai largi a surselor regenerabile, a crescut puternic, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Energia solară va depăşi producţia de energie din cărbune în prima parte din 2025, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie, iar China va rămâne actorul principal în producţia de panouri şi echipamente. În acest context, Europa are nevoie să îşi dezvolte tot mai mult propriile capacităţi", constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Potrivit sursei citate, distribuţia instalaţiilor noi nu s-a limitat la sudul însorit, dezvoltări ample fiind observate inclusiv în regiuni nordice ale Europei. În acelaşi timp, proiecte majore sunt anunţate în sudul continentului.

În apropierea muntelui Etna din Sicilia, Enel are în plan să investească 600 de milioane de Euro şi să mărească producţia fabricii de panouri solare 3Sun de 15 ori.

Costurile de producţie în China rămân mai scăzute decât cele din Europa, dar continentul încearcă să îşi diversifice sursele de aprovizionare, după ce blocajele de aprovizionare au atras atenţia asupra riscurilor dependenţei de regiuni îndepărtate pentru producţia de bunuri esenţiale.

Pe de altă parte, Enel Green Power promite o nouă structură a celulei solare, care ar putea capta razele soarelui de pe două suprafeţe şi atinge o eficienţă de 30%, alături de alte beneficii, precum o durată de viaţă mai ridicată şi o degradare mai lentă a performanţei an de an.

În medie, panourile actuale la preţ accesibil ating în jur de 20% eficienţă, deşi unele variante depăşesc 22%, iar Jinko Solar a anunţat recent un nou produs care atinge 23,86% eficienţă.

Pentru operatori va conta, însă, raportul dintre preţ şi producţia totală de energie, nivelul de eficienţă fiind calculat inclusiv în funcţie de durata de viaţă a proiectelor, costul panourilor, al altor echipamente şi costul de întreţinere.

UE are obiectivul de a instala 600 GW până în 2030, iar, potrivit grupului SolarPower Europe, anul acesta au fost instalate panouri de 40 GW, subliniază sursa citată.

Pentru a nu depinde într-o măsură prea mare de China, Europa are nevoie să îşi dezvolte propriile capacităţi.

Trendul de electrificare auto ridică deja problema disponibilităţii resurselor de energie accesibile ca preţ pentru a asigura mobilitatea viitoare.

Înlocuirea motoarelor pe combustie internă cu variante în primul rând electrice va duce la o nevoie de energie pe care infrastructura actuală nu este pregătită să o producă şi să o livreze eficient. Investiţiile în energie regenerabilă sunt, astfel, cu atât mai importante.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) anticipează că energia solară va depăşi producţia de energie din cărbune în prima parte din 2025, iar China va rămâne actorul principal în producţia de panouri şi echipamente, cu o cotă de 75% în 2027, în scădere de la 90% în prezent.

Reforme şi legi noi sprijină dezvoltarea sistemelor solare în China, India şi SUA, China fiind văzută de IEA a adăuga aproape jumătate din capacităţile de energie regenerabilă la nivel global între 2022 şi 2027.

În SUA, de asemenea, politicile publice susţin instalarea de panouri solare prin deduceri fiscale la nivel federal de 30%, în creştere de la 26%, la care se adaugă, în unele state, deduceri fiscale suplimentare.

Pe de altă parte, cele mai multe panouri sunt importate din Asia. O investigaţie a Ministerului Comerţului din SUA a concluzionat că 4 companii din China ar trebui supuse unor taxe vamale suplimentare.

În cazul acestor companii, s-ar fi constatat că operaţiunile de asamblare în Cambodgia, Malaezia, Thailanda şi Vietnam ar fi reprezentat doar o parte modestă a procesului de producţie, fiind, de fapt, un mod de a evita barierele impuse importurilor din China.

Aceasta ar putea fi o veste bună pentru producători precum Hanwha din Coreea de Sud, care deţine o fabrică în Malaezia şi nu este vizată de sancţiuni. Compania deţine, de asemenea, o fabrică în SUA, o construieşte pe a doua şi are în plan o a treia fabrică, deoarece beneficiază de stimulentele din legea pentru reducerea inflaţiei (IRA).

Pe de altă parte, pentru a concura cu ţările cu costuri mici din Asia, producţia din SUA are nevoie de facilităţi pentru module mari, noi şi eficiente, care ar lua cel puţin doi ani pentru a fi construite şi a opera la capacitate.

Creşterea costului cu materiile prime a redus, de asemenea, profitabilitatea aşteptată, ducând la trecerea pe pauză a unor proiecte.

Unele din companiile majore din sectorul panourilor şi echipamentelor solare au avut un an foarte volatil, reuşind totuşi să ofere o performanţă bună relativ la indicele S&P500 al bursei americane, aflat în scădere de 16,6% anul acesta (până pe 5 decembrie).

JinkoSolar Holding (JKS), producător chinez de panouri solare, listat în SUA, şi-a crescut cifra de afaceri cu 70,3% în ultimele 4 trimestre faţă de 2021, dar profitul a scăzut cu 73%.

Acţiunile au avut o jumătate de an foarte bună, dar au pierdut gradual din avans, ajungând la un plus de 14,3% anul acesta, faţă de 62,9% la vârful din 8 iulie, subliniază sursa citată.

Daqo New Energy, care furnizează materialul mono şi poli-cristalin din care sunt realizate panourile, a avut un profil similar, cu creşteri iniţiale de până la 83,4% anul acesta, pe 7 iulie, din care două treimi au fost spulberate, ajungând la 28,25% de la începutul anului până pe 5 decembrie.

Cu toate acestea, unele din firmele listate din domeniu au strălucit, în special în raport cu trendul descendent în care au intrat acţiunile şi obligaţiunile din SUA anul acesta.

First Solar e văzută drept câştigătorul principal al legii pentru reducerea inflaţiei (IRA), are planuri de a dezvolta o fabrică nouă şi derulează un contract de 5,4 GW cu Lightsource bp. Compania a crescut cu 91,76% anul acesta, înaintea deschiderii de pe 6 decembrie.

Enphase Energy, cu un plus de 83,57% în aceeaşi perioadă, ocupă un loc pe podium. Această companie produce micro invertoare, necesare conversiei curentului continuu din panouri în curent alternativ utilizabil în gospodării, sisteme de stocare şi staţii de încărcare pentru automobile electrice.

Enphase Energy beneficiază atât de entuziasmul investitorilor faţă de filonul solar, dar şi faţă de stimulentele pentru industria auto electrică.

Pe termen scurt, propulsia oferită de curenţii favorabili ai cadrului legislativ şi apetitului pentru sectorul de energie a oferit un impuls major producătorilor americani, însă profitul semnificativ acumulat de investitori şi incertitudinea ridicată măresc riscul marcării de profituri şi, implicit, al unor corecţii temporare.

Pe de altă parte, măsurile recente de relaxare graduală a politicilor foarte restrictive din China ar putea ajuta inclusiv titlurile din domeniul solar, "înseninate" de speranţa unor relaxări care să repornească economia.

Pe un orizont mai lung, însă, ambele segmente ar putea avea susţinerea pieţelor, fiind aliniate la nevoia majoră şi în creştere pentru energia regenerabilă, se mai arată în analiza casei de brokeraj XTB România din comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro