CLAUDIU CREŢU, DIRECTORUL TERMOENERGETICA:"Vrem să facem câte 100 de angajări în fiecare lună ca să grăbim ritmul lucrărilor de reparaţie şi înlocuire de conducte"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 15 iulie 2022

Claudiu Creţu

Claudiu Creţu

Peste o treime (35%) dintre blocurile din Capitală nu au apă caldă ca urmare a lucrărilor care se fac la reţeaua de termoficare

Compania municipală Termoenergetica Bucureşti doreşte să realizeze câte 100 de angajări în fiecare lună pentru a grăbi ritmul lucrărilor de reparaţie şi înlocuire de conducte pentru sistemul de termoficare din Capitală, a declarat, ieri, Claudiu Creţu, directorul companiei, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, în prezent, peste o treime (35%) din blocurile din Bucureşti nu au apă caldă ca urmare a lucrărilor care se fac la reţeaua de termoficare.

Creţu a afirmat: "Lucrăm pe atâtea şantiere pe câte putem, cu resursele umane pe care le avem. (...) Avem nevoie de angajaţi sudori, instalatori, de muncitori necalificaţi. Ne-am organizat în intern şi avem posibilitatea de a califica oameni care vor să lucreze. (...) O problemă reală este lipsa resursei umane".

Directorul Termoenergetica a spus că este nevoie să fie mărit ritmul lucrărilor şi a precizat că, pe 30 iunie, compania îşi desfăşura activitatea cu puţin peste 3.000 de angajaţi, cu 1.277 de salariaţi mai puţin faţă de anul 2010, în condiţiile exploatării unui sistem într-un "proces continuu de degradare".

În prezent însă, din cele 100 de angajări dorite lunar, se realizează doar 20-30.

Creţu a punctat că un muncitor necalificat care doreşte să se angajeze în Termoenergetica ajunge la un salariu net de 3.000 de lei cu tot cu beneficii extrasalariale, în timp ce un sudor ajunge să încaseze în mână undeva la 5.000 de lei.

Acesta a menţionat că, în prezent, sunt identificate şi închise peste 40 de puncte în reţeaua de termoficare, iar având în vedere numărul redus al personalului lucrările sunt prioritizate în funcţie de importanţă.

"Funcţionăm undeva la 65% (din capacitatea sistemului). 35% sunt oprite în acest moment, asta înseamnă câteva mii, 2.000 - 3.000 de blocuri. Problemele în luna iulie sunt în zona sectoarelor 2 şi 3", a spus Creţu, adăugând că problemele din aceste sectoare privind furnizarea apei calde se vor rezolva cu certitudine la finalul lunii curente.

Acesta a mai adăugat: "Până atunci avem lucrări în curs, 3 - 4 - 5 zile, şi speranţa este ca, de exemplu, săptămâna viitoare zona Colentina să aibă din nou apă caldă. Rămâne acea întrebare dacă se sparge ţeava în altă parte sau nu. Iarna ai toate CET-urile în funcţiune şi, dacă ai o problemă pe o magistrală, poţi să alimentezi în celălalt CET. Vara ai doar două CET-uri în funcţiune, celelalte sunt în revizie, când s-a spart o conductă (...) nu ai cum să alimentezi şi atunci perioada respectivă nu dai apă caldă. Acesta este motivul pentru care vara sunt mai multe probleme cu apa caldă decât iarna".

Potrivit oficialului Termoenergetica, CET-urile sunt foarte vechi şi au nevoie de reparaţii şi revizii, îndeosebi în condiţiile în care iarna sunt suprasolicitate.

"Suntem într-o situaţie critică, din care ieşi cu reparaţii, cu oameni, cu muncă", a spus Claudiu Creţu.

El a indicat, totodată, că municipalitatea mai are de achitat datorii în contul subvenţiilor de peste 400 de milioane de lei, însă şi-a exprimat speranţa că situaţia se va rezolva în perioada următoare.

"Primăria lucrează la posibilitatea de a se împrumuta pentru a-şi plăti datoriile şi a putea intra în normalitate financiară. Într-adevăr, în acest moment, supravieţuim cu bani puţini, dar semnalul pe care vreau să-l dau este unul pozitiv, pentru că problemele pe care le avem şi impactul major pe care-l are acest sistem cred că a dus la conştientizarea tuturor factorilor de decizie că Bucureştiul nu poate să lase oamenii în frig. (...) Primăria Generală nu a scăzut ritmul de plată în ultima perioadă, a plătit mai mult. Datoria la momentul de faţă e undeva la 400 şi ceva de milioane de lei", a completat directorul Termoenergetica.

Potrivit acestuia, cele mai importante şantiere de lucrări, din punct de vedere al poziţionării lor în cadrul reţelei primare, sunt: în sectorul 2 - zona Dimitrov, Basarabia (pentru CET-ul Titan) şi Ştefan cel Mare la Spitalul "Sfântul Ştefan", iar în sectorul 3 - zona Călăraşi, Labirint. Tot în sectorul 3, finalizarea lucrărilor din intersecţia bulevardului Camil Ressu cu Drumul Murgului ajută la preluarea zonei Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady şi 1 Decembrie în aria de alimentare a CET Progresu.

Totodată, finalizarea şantierului din zona bulevardului Octavian Goga sprijină preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu. În ceea ce priveşte sectorul 4, zona Brâncoveanu reprezintă cel mai important şantier. Finalizarea acestei lucrări ajută la preluarea consumatorilor din zona Niţu Vasile, Olteniţa. De asemenea, finalizarea lucrărilor din zona Parcului Tineretului va contribui la preluarea consumatorilor pe aria CET Progresu.

"Este vital să finalizăm urgent toate aceste lucrări, pentru că reprezintă zonele de alimentare cu agent termic pentru sectoarele 2 şi 3. Din păcate, nu putem creşte ritmul lucrărilor din cauza lipsei de personal. Deşi compania a aplicat, mai ales în ultimul an, şi aplică în continuare o politică de recrutare activă, numărul angajărilor este insuficient. Din 522 de posturi de muncitori scoase la concurs în primul semestru al anului 2022, doar 113 au fost ocupate. Peste toate acestea, se adaugă şi faptul că media de vârstă a salariaţilor companiei este de 49 de ani şi 6 luni", a mai spus directorul general al Termoenergetica.

În opinia sa, angajarea a circa 200 - 300 de persoane în următoarele luni ar reprezenta "un pas înainte". Potrivit directorului companiei municipale, în acest context, instituţia asigură cursurile de calificare şi specializare autorizate pentru cei care se angajează ca muncitori necalificaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb