CLAUDIU NĂSUI:''Guvernul PSD-PNL plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite''

G.U.
Politică / 18 decembrie 2021

''Guvernul PSD-PNL plăteşte ajutoarele de pandemie din banii firmelor păgubite''

Prin ordonanţa de guvern adoptată, ieri, Guvernul Ciucă achită promisiunile electorale ale PNL din 2020 din banii românilor, a afirmat Claudiu Năsui, informează News.ro. Acesta a adăugat că, în urma ordonanţei de ieri, ajutorul din partea UE a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiţi, adică de banii daţi de firme la bugetul de stat, notează sursa citată.

"În primul rând este o ticăloşie. Să promiţi în campanie ajutoare europene de sute de milioane de euro pentru firmele pe care le-ai închis prin ordonanţe militare. Bani pe care, de fapt, nu îi aveai. Este şi o dovadă clară de incompetenţă. Miniştrii actualului cabinet nici nu îndrăznesc să se gândească să îi atragă bani din surse de finanţare europeană, cum este React-EU. Este şi o mârşăvie. Achitând nota de plată din banii păgubitului, contribuabilul român", a declarat Claudiu Năsui, deputat USR, fost ministru al Economiei, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Conform sursei citate, ca urmare a pandemiei COVID-19, guvernul PNL a decis în 2020 elaborarea unor scheme de ajutor de stat pentru ajutorarea companiilor afectate de măsurile guvernului împotriva răspândirii virusului: Măsura 1 - microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru microfirme; Măsura 2 - granturi pentru capitalul de lucru de până la 150.000 de euro; Măsura 3 - investiţii, cu sume cuprinse între 50.000 euro şi 200.000 de euro. Toate cele 3 scheme aveau o valoare de 1 miliard de euro în total: 766 milioane euro de la UE, 120 milioane euro din bugetul de stat şi 114 milioane de euro cofinanţări de la firmele beneficiare. România avea semnată cu UE o finanţare de 766 milioane de euro, din care 265 milioane erau destinaţi Măsurii 2.

''Măsura 2 a fost lăsată de Virgil Popescu, ministrul economiei al Guvernului PNL, cu un gol de finanţare de 500 de milioane de euro, bani europeni promişi fără acoperire. Pe 18 noiembrie 2020, cu doar 19 zile înainte de alegerile parlamentare, guvernul PNL a suplimentat Măsura 2 cu 500 milioane de euro din fonduri europene inexistente. A promis în campanie 1,3 miliarde de euro din bani europeni, deşi avea finanţare doar pentru 766 milioane. La învestirea guvernului PNL-USR-UDMR, erau făcute 1.600 de plăţi pe Măsura 2, şi mai erau bani pentru maximum 4.000 de firme. Miniştrii USR, Claudiu Năsui de la Economie şi Cristian Ghinea, ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, au mutat de urgenţă fondurile europene de pe Măsura 3 (găsită fraudată şi trimisă de Claudiu Năsui la DNA) la Măsura 2, un total de 400 de milioane de euro care au ajuns la 13.080 de firme'', notează sursa citată.

"În urma ordonanţei de ieri, ajutorul european a fost scos din schemă, urmând ca ajutoarele să fie plătite tot de păgubiţi. Cei 100 de milioane de euro rămaşi de plată la Măsura 2 urmează să fie acoperiţi din bugetul de stat. PNL îşi plăteşte promisiunile electorale din 2020 din banii contribuabililor afectaţi, nu din fonduri europene", adaugă sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro