CLAUDIU NĂSUI:''Toate produsele din coşul de consum s-au scumpit''

G.U.
Politică / 12 noiembrie 2021

''Toate produsele din coşul de consum s-au scumpit''

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, afirmă că toate produsele din coşul de consum s-au scumpit, în contextul creşterii inflaţiei de la 6.3% la 7.9%, într-o singură lună, informează Agerpres.

Într-o postare pe Facebook, acesta susţine că BNR trebuie "să se ţină de misiunea ei legală de a menţine stabilitatea preţurilor", iar Guvernul să diminueze cheltuielile.

"Leul îşi pierde din valoare văzând cu ochii. Într-o singură lună rata inflaţiei a sărit de la 6,3% la 7,9%. Avem cea mai mare creştere de preţuri de la criza financiară încoace. Absolut toate produsele din coşul de consum s-au scumpit. Mai grav, ieri a ieşit şi raportul BNR asupra inflaţiei şi toate indicaţiile sunt că vor creşte mai mult. Inflaţia este un impozit ascuns. Înseamnă scăderea valorii banilor noştri. Ne scade puterea de cumpărare a banilor. Adică nu mai putem cumpăra azi acelaşi lucru pe care îl puteam cumpăra ieri cu aceeaşi sumă", precizează Năsui.

Potrivit acestuia, inflaţia este generată de faptul că statul "cheltuie mult peste veniturile sale". El adaugă că în 2015 deficitul era de 1,5% din PIB, iar în 2020 a ajuns la 9,8%.

"Cum s-a finanţat acest deficit? Prin datorie. Datorie care s-a monetizat graţie BNR. În economie totul se plăteşte. Nu există resurse din nimic. Iar a mări masa monetară înseamnă doar o iluzie că am avea resurse, când de fapt, nu avem. Statul cheltuie aşa mult, încât ajunge să cheltuie bani pe care nu îi are. Cine pierde şi cine câştigă? Câştigă cei care primesc banii nou creaţi primii şi pierd cei care îi primesc ultimii. Primii care folosesc banii nou creaţi la preţurile mici ante-inflaţie, ultimii sunt plătiţi la preţurile mici, dar vor cumpăra la rândul lor la preţurile mari post-inflaţie. Se numeşte efect Cantillon. Pe scurt, câştigă statul şi pierd toţi românii. Iar cei mai afectaţi sunt tocmai cei mai săraci", explică deputatul USR.

Claudiu Năsui spune că, în acest context, pentru persoanele sărace, lumina şi căldura şi chiar şi alimentele ajung să fie lucruri de lux.

"Sărăcim fără ca statul să ne ia un leu din buzunar prin faptul că distruge puterea de cumpărare a leului. Ce ar trebui să facă BNR? Să se ţină de misiunea ei legală de a menţine stabilitatea preţurilor. Din păcate, nu o face decât cu paşi foarte târzii şi timizi.

Ce ar trebui să facă Guvernul? Să reducă cheltuielile să nu mai practice deficite enorme. Cât am fost ministru am tăiat o groază de cheltuieli inutile şi am început cea mai amplă reorganizare a ministerului din istoria sa tăind numărul de posturi cu 40%. Degeaba cresc cu 1 leu pensiile dacă apoi cresc preţurile cu 2 lei", scrie Năsui.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată la valoarea de 7,5% în luna decembrie 2021 şi este prevăzută să se tempereze, până la 5,9 % la sfârşitul anului viitor, potrivit Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, dat joi publicităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

csalb.ro
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

08 Aug. 2022
Euro (EUR)Euro4.9210
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8330
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0392
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8375
Gram de aur (XAU)Gram de aur276.1646

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro