CMS European M&A Outlook 2024: Aşteptările privind încheierea de tranzacţii sunt mixte

E.M.
Miscellanea / 13 septembrie

CMS European M&A Outlook 2024: Aşteptările privind încheierea de tranzacţii sunt mixte

Dintre oamenii de afaceri chestionaţi, 43% se aşteaptă ca activitatea la nivel european din zona de Fuziuni & Achiziţii să scadă în următoarele 12 luni, deşi o minoritate considerabilă (35%) preconizează o creştere, potrivit unui raport, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, cei care lucrează în domeniul private equity sunt în mod particular mai optimişti, potrivit Raportului privind Perspectiva Europeană a Fuziunilor & Achiziţiilor în 2024 (CMS European M&A Outlook 2024), publicat de firma globală de avocatură CMS, în asociere cu compania de date financiare Mergermarket. Acest lucru contrastează puternic cu previziunile de anul trecut, când 73% dintre aceştia au prognozat o creştere a activităţii de fuziuni şi achiziţii.

Activitatea de fuziuni şi achiziţii din Europa a fost marcata în 2023 de diverşi factori, printre care o inflaţie mai mare, creşterea ratelor dobânzilor şi o perspectivă economică incertă, se mai arată în comunicat.

Aceste provocări au dus la o scădere cu 47% a valorii tranzacţiilor în prima jumătate a anului 2023 faţă de anul precedent (de la 596 miliarde la 316 miliarde de euro), deşi scăderea înregistrată de volumul tranzacţiilor a fost mai moderată, de doar 12% faţă de 2022 (de la 8.635 la 7.608 tranzacţii). Fuziunile şi achiziţiile din acest an se caracterizează printr-o prevalenţă a tranzacţiilor de dimensiuni mai mici, o abatere de la tendinţa observată în 2021 şi 2022.

Doar 35% dintre cei chestionaţi în raportul CMS se aşteaptă ca nivelul activităţii de fuziuni şi achiziţii din Europa să crească în următorul an, în scădere de la 73% în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce 43% anticipează o scădere a activităţii. O divergenţă notabilă este reprezentată de nivelul de optimism mai ridicat al firmelor de private equity decât cel al companiilor. Doar 24% dintre respondenţii din sectorul capitalului privat se aşteaptă la o scădere a fuziunilor şi achiziţiilor în Europa, faţă de 49% dintre societăţile comerciale intervievate.

În raport se arată că un factor-cheie care a contribuit la această schimbare este scăderea interesului pentru risc în rândul investitorilor, care a fost exacerbată şi mai mult de creşterea costurilor de finanţare şi de practicile de creditare prudente.

Rodica Manea, Partener Corporate M&A CMS România, a declarat: "În CEE, în ciuda unei scăderi de 25% a numărului de tranzacţii (dublul mediei europene de scădere), valoarea acestora s-a menţinut peste media europeană, care a înregistrat o scădere de - 47% (vs. o scădere de -40% pentru CEE, care a atins nivelul de 9,5 miliarde de euro în primele 6 luni ale anului). Digitalizarea, implementarea AI-ului, dar şi noile reglementări privind ESG şi combaterea încălzirii climatice vor crea în perioada următoare noi oportunităţi de investiţii pentru activitatea de M&A, în timp ce capitalul privat (private equity) va rămâne printre principalele surse de finanţare pentru tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii. Ne aşteptăm ca CMS România să continue să fie un hub puternic de expertiză juridică în regiune, estimând că atât activitatea locală, cât şi cea multijurisdicţională vor rămâne importante", potrivit comunicatului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb