CNBC: Inflaţia anuală a Turciei a urcat la 68,5% pentru luna martie

A.F.
Internaţional / 4 aprilie

CNBC: Inflaţia anuală a Turciei a urcat la 68,5% pentru luna martie

Inflaţia anuală a Turciei a urcat la 68,5% pentru luna martie, o creştere faţă de nivelul de 67,1% din februarie, potrivit raportului Institutului de Statistică din Turcia, publicat miercuri, transmite CNBC. Creşterea lunară a preţurilor de consum a fost de 3,16%, condusă de educaţie, comunicare şi hoteluri, restaurante şi cafenele, care au înregistrat creşteri lunare de 13%, 5,6% şi, respectiv, 3,9%.

Pe o bază anuală, educaţia a înregistrat din nou cea mai mare creştere a costurilor, cu 104% anual, urmată de hoteluri, restaurante şi cafenele cu 95% şi sănătate cu 80%.

Turcia a lansat un efort concertat pentru a combate inflaţia tot mai ridicată, cu creşteri ale ratei dobânzii cheie, cel mai recent ridicând dobânda de referinţă a ţării de la 45% la 50% la sfârşitul lunii martie.

O mare parte din inflaţia din ultimele luni provine dintr-o creştere semnificativă a salariului minim pe care guvernul turc a mandatat-o pentru 2024.

Salariul minim a urcat la 17.002 lire turceşti (aproximativ 530 USD) pe lună în ianuarie, o creştere de 100% faţă de acelaşi perioadă a anului trecut.

Economiştii se aşteaptă că vor fi necesare majorări suplimentare ale dobânzilor băncii centrale. În timp ce inflaţia din martie reprezintă "cea mai mică creştere lunară din ultimele trei luni şi sugerează că impactul majorării mari a salariului minim din ianuarie s-ar putea să fi trecut în mare parte, este încă departe de a fi în concordanţă cu inflaţia cu o singură cifră pe care încearcă să o obţină factorii de decizie politică", a scris Nicholas Farr, un economist european la Capital Economics, cu sediul la Londra, într-o notă de analiză de miercuri.

"Cele mai recente cifre ale inflaţiei nu ne schimbă prea mult opinia conform căreia ne aşteaptă o nouă înăsprire monetară şi că va fi nevoie şi de un efort mai concertat pentru înăsprirea politicii fiscale", a spus el.

Banca centrală a Turciei a implementat opt creşteri consecutive ale ratei dobânzii cheie din iunie 2023 până în ianuarie 2024, însumând cumulat 36,50 puncte procentuale.

Majorările au fost oprite în februarie, sugerând că ciclul de înăsprire s-a încheiat, înainte de a creşte din nou dobânzile în martie, invocând "deteriorarea perspectivelor inflaţiei" şi afirmând că "orientarea monetară strictă va fi menţinută până va fi observată o scădere semnificativă şi susţinută a tendinţei de bază a inflaţiei lunare."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. "Vocea si talentul" o recomanda pentru "BRICS":-)

    Singurii care raporteaza corect :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Lansare carte
APA NOVA
e-infra.ro
eximbank.ro
fngcimm.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5940
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0203
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8371
Gram de aur (XAU)Gram de aur345.4718

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb