CNBC:Turcia ar putea fi noul teren de joacă pentru oligarhii ruşi, dar este o strategie riscantă

G.D
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 31 martie

Mevlut Çavuşoğlu, Ministrul turc de Externe (Sursa foto: www.twitter.com/ Mevlut Çavuşoğlu)

Mevlut Çavuşoğlu, Ministrul turc de Externe (Sursa foto: www.twitter.com/ Mevlut Çavuşoğlu)

Averile oligarhilor ruşi sunt în căutarea unei noi case, iar Turcia se impune rapid ca o gazdă binevoitoare, dar această strategie poate fi riscantă, notează CNBC, conform News.ro.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă, pentru CNBC, că îi va primi în ţară pe oligarhii ruşi sancţionaţi, atât ca turişti, cât şi ca investitori, atâta timp cât relaţiile lor de afaceri respectă dreptul internaţional.

Declaraţia a venit la o zi după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că "anumite grupuri de capital" ar putea "avea facilităţile la noi", ceea ce a fost văzut ca o referire directă la sosirea recentă a mai multor active de lux deţinute de ruşi în Turcia, inclusiv două iahturi şi un avion privat aparţinând miliardarului Roman Abramovici.

Comentariile au stârnit speculaţii că Turcia - o ţară non-UE, dar membră NATO - ar putea încuraja în mod activ investiţiile miliardarilor aflaţi pe lista neagră, în timp ce încearcă să-şi susţină economia care are probleme.

Ruşii bogaţi caută deja în mod activ investiţii în Turcia, potrivit informaţiilor Reuters. Dar orice posibil câştig ar putea fi de scurtă durată pentru o ţară care orchestrează un echilibru delicat între Rusia şi Occident.

"Atragerea banilor ruşi ar putea dăuna Turciei pe termen lung", a declarat pentru CNBC Defne Arslan, director senior la Consiliul Atlantic din Turcia şi fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

Turcia încearcă să calce pe o linie fină în războiul aflat în desfăşurare în Ucraina. Deşi critică cu fermitate invazia neprovocată a Moscovei, nu a pus în aplicare sancţiuni precum cele impuse de SUA, UE, Regatul Unit şi alţii, declarând că se opune în principiu.

În schimb, Turcia a adoptat rolul de mediator neutru, facilitând discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina.

Negocierile de marţi de la Istanbul au părut să trezească speranţa unui progres, după ce Moscova a fost de acord să renunţe la atacul militar asupra Kievului şi Cernihivului, în timp ce negociatorii ucraineni au propus adoptarea unui statut neutru în schimbul garanţiilor de securitate.

Poziţia de neutralitate a Turciei este în mare măsură înţeleasă, având în vedere legăturile sale economice şi diplomatice strânse cu Rusia, în special în ceea ce priveşte energia, apărarea, comerţul şi turismul. Ca atare, aliaţii occidentali nu au făcut presiuni asupra Turciei să se alăture sancţiunilor şi nici nu sunt susceptibili să o pedepsească pentru că nu a făcut acest lucru.

Asta face din Turcia un avanpost legitim pentru bunurile aparţinând ruşilor sancţionaţi. Într-adevăr, un aflux de investiţii străine şi active de lux ar putea oferi un avantaj pentru economia turcă asediată, care a intrat în regim de criză în septembrie anul trecut, după ce reducerile neortodoxe ale ratelor dobânziilor au amplificat inflaţia care se afla deja în plină creştere.

Cu toate acestea, toleranţa occidentală este probabil să scadă dacă Turcia va începe să solicite în mod activ venirea averilor sancţionate, consideră Emre Peker, director şi specialist în Turcia la compania de consultanţă pentru riscuri politice Eurasia Group.

Ambasada Turciei la Londra nu a răspuns solicitării de comentarii din partea CNBC.

Turcia cu greu îşi poate permite să fie lovită de sancţiuni secundare, având în vedere presiunea pe care războiul şi sancţiunile ruseşti rezultare au aplicat-o deja asupra economiei sale.

Luna trecută, inflaţia din Turcia a urcat la un maxim din ultimii 20 de ani, de 54,4%, pe fondul prăbuşirii lirei turceşti şi a creşterii preţurilor mărfurilor. Datele care reflectă pe deplin impactul războiului nu au fost încă publicate.

"Atacul Rusiei asupra Ucrainei face situaţia economică a Turciei mai precară", a spus Peker. "Ramificaţiile sunt clare. Presiunile inflaţioniste sunt mai mari, destabilizând economia turcă. Impactul sancţiunilor va reduce sau opri turismul din Rusia şi Ucraina, care au reprezentat aproximativ o treime din intrările turistice. Şi va afecta investiţiile turceşti în Ucraina şi Rusia", a continuat el.

Între timp, Erdogan este dornic să susţină reputaţia Turciei de mediator independent în conflictul în curs, încercând să câştige popularitate atât în ţară, cât şi în străinătate, înaintea alegerilor din 2023.

"Erdogan este disperat să treacă la alegerile de anul viitor", a declarat Timothy Ash, strateg principal al pieţelor emergente la BlueBay Asset Management, pentru CNBC.

Cu toate acestea, există oportunităţi pentru Turcia de a-şi susţine economia şi de a beneficia de venirea bogăţiei din Rusia fără a atrage probleme politice şi economice. Acestea includ atragerea de investiţii de la unele dintre cele 450 de mărci occidentale care s-au retras până acum din Rusia, potrivit analistului Arslan de la Atlantic Council.

"Dacă joacă corect, cred că poate fi o oportunitate uriaşă pentru Turcia, nu numai că poate rămâne în linia aliaţilor occidentali, ci poate atrage investiţii de la companii străine", a spus ea, subliniind asemănările dintre geografia şi liniile de producţie din Rusia şi cele turce, printre alţi factori.

Într-adevăr, Erdogan a spus săptămâna trecută că "uşa Turciei este deschisă" companiilor care doresc să-şi mute afacerile în afara Rusiei.

"Nu doar companiile americane, ci şi multe mărci şi grupuri din întreaga lume părăsesc Rusia. Desigur, uşa noastră este deschisă celor care vin în ţara noastră", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9250
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0120
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7274
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.4903

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro