CNS Cartel ALFA cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani

G.U.
Politică / 4 februarie

CNS Cartel ALFA cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani

CNS Cartel ALFA cere retragerea proiectului privind prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani şi menţionează că interdicţia de a cumula pensia cu salariul la stat trebuie instituită pentru cei care se pensionează anticipat, prin legi speciale, până la împlinirea vârstei standard de pensionare, transmite Agerpres.

"Ca membri în coaliţia de guvernare şi având în vedere programul şi promisiunile către cetăţeni cu care Partidul Social Democrat şi-a asumat participarea în Guvern, vă adresăm rugămintea, în numele membrilor noştri, viitori pensionari, de a bloca intenţia guvernului de prelungire a vârstei de pensionare. Constatăm încă odată că membrii Guvernului sunt complet desprinşi de realitatea pe care o trăiesc cetăţenii din ţara pe care o conduc. Fără niciun studiu sau fundamentare, guvernanţii îşi bat joc de cetăţeni prin propuneri aberante de reglementări care neagă drepturile unor cetăţeni şi crează noi categorii de privilegiaţi. Astfel, aşa cum am aratat şi acum un an, atunci când a fost lansată ideea de a creşte "opţional" vârsta de pensionare, considerăm că acest demers este abuziv, nu rezolvă nicuna dintre problemele sistemului de pensii, ba dimpotrivă creează noi privilegii pentru unii şi instituie mecanisme prin care elimină cetăţeni de la dreptul la pensie", se arată într-o scrisoare deschisă adresată Partidul Social Democrat.

Organizaţia precizează că deşi a cerut reglementarea interdicţiei cumulului pensiei, obţinute în baza legilor speciale, cu salariul la stat, această cerinţă a fost denaturată; aplicarea acestui principiu presupune introducerea unui articol în fiecare lege specială de pensionare, care să precizeze: "persoanele care ies la pensie în baza prezentei legi nu pot cumula pensia cu salariul într-o instituţie bugetară, până la împlinirea vârstei standard de pensionare".

CNS Cartel ALFA menţionează că prevederile proiectului ratează tocmai problema pe care pretinde că o rezolvă, şi anume cumulul pensiei cu salariul la stat, pentru persoanele ieşite mai devreme la pensie, în baza unor legi speciale. Aceste persoane nu intră sub incidenţa acestei legi, aşa cum a fost formulată. În consecinţă, spre exemplu, o persoană care iese la pensie la 42 de ani în baza unei legi speciale nu va putea fi împiedicată să intre într-o altă funcţie tot la stat, cel puţin nu prin prevederile acestui proiect.

Potrivit sursei citate, efectul prelungirii opţionale a vârstei de pensionare va fi menţinerea în posturi a anumitor persoane şi blocarea în consecinţă a acestor posturi pentru cei mai tineri. Mai mult, se prevede o formă prin care salariatul, fără acordul angajatorului, rămâne în funcţie până la 70 de ani, în baza simplei sale notificări, în condiţiile în care capacitatea de muncă a lucrătorului respectiv nu este supusă niciunui test sau filtru.

De asemenea, acesta va determina pierderea bruscă a unui segment important din personalul calificat, în companiile de stat sau cu capital majoritar de stat, care funcţionează într-un mediu concurenţial, spre exemplu, CFR.

"Este de subliniat că persoanele care au îndeplinit condiţiile strandard de pensionare, conform calculului actuarial, şi-au îndeplinit obligaţia de contribuţie, care să le permită să beneficieze de pensie. A face economie la buget prin ne-acordarea unor drepturi nu reprezintă altceva decât un mod cinic, iresponsabil şi neconstituţional de a realiza politici publice. Fondul de pensii a fost sustenabil şi poate deveni iarăşi sustenabil numai prin eliminarea exceptărilor unor categorii de contribuabili din sistemul public şi printr-un nivel adecvat al valorii contribuţiilor de asigurări sociale. O astfel de reglementare prin care se măreşte vârsta de pensionare, chiar dacă este adoptată iniţial cu titlul de "opţiune" este un fel mascat de prelungire a vârstei de pensionare, fără dezbatere, fără fundamentare, în dezacord flagrant cu realităţile demografice din România, unde speranţa de viaţă este semnificativ mai mică decât media europeană, condiţiile de viaţă şi de muncă mai dure, iar mortalitatea din cauze tratabile este la cel mai ridicat nivel dintre toate ţările UE. Mai mult, în ultimii ani, România a întregistrat o creştere semnificativă a mortalităţii şi o scădere a speranţei de viaţă", se spune în document.

În scrisoarea deschisă se precizează că în loc să găsim mecanisme pentru blocarea speculatorilor care ies de tineri la pensie din instituţii bugetare, pe legi speciale, şi se reangajează apoi în instituţiile bugetare, se încearcă dimpotrivă, protejarea privilegiilor acestora, fixarea pe funcţii de decizie a persoanelor existente, penalizându-i în schimb pe toţi cetăţenii care au lucrat corect, prin privarea de dreptul la pensie, notează sursa citată.

"Având în vedere cele expuse, CNS Cartel ALFA vă solicită să opriţi în cadrul coaliţiei de guvernare această propunere legislativă şi să impiedicaţi sub orice formă procedura asumării răspunderii care, prin lipsa dezbaterii publice pune sub semnul întrebării funcţionarea statului de drept în România şi a democraţiei parlamentare, inclusiv prin demisia in bloc a tuturor miniştrilor PSD înainte de o eventuală asumare a răspunderii şi realizarea căderii guvernului actual în Parlament", se mai spune în scrisoarea deschisă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vaccinare obligatorie, muncă până la moarte, închisoare la domiciliu etc, numai lucruri "benefice", în minunata lume nouă!

    1. De ce daca angajatul care ar primi 1000 lei pensie nu ar putea lucra cativa ani,daca sanatatea ii mpermite?.Astfel si-ar rotuni si el venitul si pensia.Ce interese sunt aici?lasati omului libertatea.Sunt persoane care se sufoca stand degeaba intre peretii apartamentului.Sa se plimbe toata ziua de nebun?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9366
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.9920
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0780
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6319
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3180

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro