Columbia propune un fond internaţional destinat ţăranilor pentru a proteja Amazonia

G.D.
Internaţional / 19 august

Columbia propune un fond internaţional destinat ţăranilor pentru a proteja Amazonia

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat ieri că va cere ţărilor bogate şi corporaţiilor multinaţionale să îi plătească pe ţărani pentru a proteja pădurea tropicală amazoniană şi pentru a recupera zonele defrişate, transmite astăzi AFP, conform Agerpres.

"Trebuie să construim un fond financiar de aproximativ 500 de milioane de dolari pe an, în mod permanent timp de 20 de ani, pentru ca marile companii ale lumii şi cele mai bogate guverne să poată, dacă vor cu adevărat să avanseze în lupta împotriva schimbărilor climatice, să ne finanţeze fie prin credite de carbon sau prin contribuţii directe", a declarat preşedintele Petro în timpul unei deplasări la o şcoală indigenă din Leticia, capitala departamentului Amazonas.

Preşedintele de stânga şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a prezenta această iniţiativă la următoarea conferinţă ONU privind schimbările climatice, COP27, care va avea loc în Egipt în noiembrie.

Cu aceşti bani, noul guvern columbian intenţionează să plătească salarii lunare pentru "o sută de mii de familii amazoniene" care "vor lăsa pădurea să crească acolo unde a fost deja arsă" şi o vor proteja "unde este vulnerabilă", pentru a "salva 21 de milioane de hectare" distruse în cea mai bogată şi mai diversă subregiune de pe planetă.

Bazinul Amazonului, care se întinde pe 7,4 milioane de kilometri pătraţi, acoperă aproape 40% din America de Sud şi se întinde pe teritoriul a nouă ţări, cu o populaţie estimată la 34 de milioane de persoane, în cea mai mare parte indigeni.

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, a preluat mandatul pe 7 august cu un proiect de mediu ambiţios care are ca scop convertirea ţării la energie curată şi oprirea explorării de noi puţuri de petrol, printre alte măsuri.

În timpul discursului pronunţat în ploaie, el a ordonat forţelor de securitate să-i captureze pe "marii prădători ai pădurii tropicale amazoniene" şi să "răspundă imediat" la orice incendiu.

"Forţa publică trebuie pur şi simplu să oprească aici marele capital care se mobilizează pentru a arde pădurea amazoniană. Nu vreau să fie afectaţi ţăranii", a spus el.

Potrivit ONG-ului Global Witness, Columbia este una din ţările cu cea mai variată biodiversitate, dar şi cea mai periculoasă pentru cei care lucrează în domeniul protejării mediului, adesea vizaţi de numeroasele grupări armate care operează în ţară.

Între 2018 şi 2021, Columbia a pierdut aproape 7.018 kilometri pătraţi de pădure, potrivit ONU. Majoritatea pădurilor distruse se aflau în Amazon.

"Dacă pădurea tropicală amazoniană - unul din cei mai mari bureţi pentru dioxidul de carbon care încălzeşte planeta şi schimbă clima - este distrusă, (...) umanitatea va fi distrusă", a avertizat preşedintele columbian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9471
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0130
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0700
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6906
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3715

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro