Comisia Europeană adoptă o propunere privind conversia bancnotelor ucrainene de către persoanele care fug de război

G.D
Internaţional / 4 aprilie

Comisia Europeană adoptă o propunere privind conversia bancnotelor ucrainene de către persoanele care fug de război

Comisia Europeană a adoptat recent propunerea sa de recomandare a Consiliului privind conversia bancnotelor ucrainene grivna (UAH) în moneda statelor membre gazdă de către persoanele care fug din calea războiului din Ucraina, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, această propunere vine în completarea asistenţei umanitare pe care UE o acordă persoanelor care fug din Ucraina, mai ales în cursul călătoriei lor prin Uniune, şi este pe deplin coerentă cu acquis-ul UE în materie de azil şi cu acţiunea externă a Uniunii.

De la începutul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, peste 3,8 milioane de persoane care fug din calea războiului au ajuns în Uniunea Europeană.

UE şi statele sale membre depun eforturi considerabile pentru a le oferi acestor persoane asistenţă umanitară şi protecţie temporară, inclusiv acces la piaţa muncii, la locuinţe, la asistenţa medicală şi la educaţie pentru copii. Una dintre nevoile cele mai urgente ale refugiaţilor este de a-şi converti bancnotele UAH în moneda ţării gazdă, subliniază sursa citată.

Propunerea urmăreşte promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleaşi condiţii de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduieşte. Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Naţională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei.

Prin urmare, instituţiile de credit din statele membre ale UE s-au arătat reticente faţă de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilităţii limitate a bancnotelor UAH şi a expunerii la riscul valutar. Unele state membre au în vedere instituirea de programe naţionale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Naţională a Ucrainei.

Durata programelor ar trebui să fie de minimum trei luni.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. 4 milioane de refugiati x 300 de euro pe luna = 1.2 mld euro dati de pomana.

    In ritmul acesta de aruncat cu banii UE nu stiu cat mai rezista ca entitate!

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro