Comisia Europeană anunţă măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea pieţelor de capital

V.G.
Internaţional / 7 decembrie 2022

Comisia Europeană anunţă măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea pieţelor de capital

Comisia Europeană a prezentat astăzi, măsuri menite să dezvolte în continuare uniunea pieţelor de capital (UPC) a UE, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană propune:

-să facă serviciile de compensare din UE mai atractive şi mai reziliente, sprijinind autonomia strategică deschisă a UE şi menţinând stabilitatea financiară;

-să armonizeze la nivelul UE anumite norme privind insolvenţa întreprinderilor, făcându-le mai eficiente şi contribuind la promovarea investiţiilor transfrontaliere;

-să reducă, printr-un nou Regulament privind cotarea, sarcina administrativă asupra întreprinderilor de toate dimensiunile, astfel încât acestea să poată avea mai uşor acces la finanţare publică prin faptul că sunt cotate la bursă.

UE are nevoie de servicii de compensare sigure, solide şi atractive pentru ca uniunea pieţelor de capital să funcţioneze corespunzător. Dacă serviciile de compensare nu funcţionează eficient, instituţiile financiare, întreprinderile şi investitorii se confruntă cu riscuri sporite şi cu costuri mai mari, aşa cum a demonstrat criza financiară din 2008, se arată în comunicat.

De asemenea, măsurile propuse astăzi:

-vor face mai atractive condiţiile de compensare din UE, permiţând contrapărţilor centrale (CPC), care furnizează servicii de compensare, să îşi extindă gama de produse mai rapid şi mai uşor şi încurajându-i în continuare pe participanţii de pe piaţa UE să recurgă la compensare şi să îşi consolideze resursele de lichiditate la CPC-urile din UE;

-vor contribui la crearea unui sistem de compensare sigur şi rezilient prin consolidarea cadrului de supraveghere al UE pentru CPC-uri şi prin desprinderea de învăţăminte din evoluţiile recente de pe pieţele energetice, cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. De exemplu, prin sporirea transparenţei apelurilor în marjă, astfel încât participanţii de pe piaţă (inclusiv întreprinderile din sectorul energetic) să poată să le anticipeze mai bine;

-vor reduce expunerile excesive ale participanţilor de pe piaţa UE faţă de CPC-urile din ţări terţe, în special în cazul instrumentelor financiare derivate identificate de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe ca având o importanţă sistemică. Propunerea de astăzi prevede obligaţia tuturor participanţilor relevanţi de pe piaţă de a deţine conturi active la CPC-urile din UE pentru a-şi compensa cel puţin o parte din anumite contracte derivate sistemice. Acest lucru va permite o mai bună gestionare a riscurilor care ameninţă stabilitatea financiară a UE.

Fiecare stat membru are propriul său regim de insolvenţă. Acest lucru este problematic pentru investitorii transfrontalieri, care trebuie să ţină seama de 27 de seturi diferite de norme privind insolvenţa atunci când evaluează o oportunitate de investiţii.

Propunerea prezentată astăzi va armoniza la nivelul UE anumite aspecte ale procedurilor de insolvenţă. De exemplu, propunerea prevede:

-acţiuni pentru conservarea masei bunurilor care fac obiectul insolvenţei (şi anume evitarea acţiunilor debitorilor care ar reduce valoarea pe care o pot recupera creditorii);

-comitete ale creditorilor, astfel încât să se asigure o repartizare echitabilă a valorii recuperate între creditori;

-procedura de tip "pre-pack" (vânzare negociată în prealabil) (în care vânzarea activităţii este stabilită înainte să înceapă procedura de insolvenţă) şi obligaţia directorilor de a iniţia procedura de insolvenţă în timp util, astfel încât să se evite situaţia ca societatea să îşi piardă din valoare.

De asemenea, măsura va introduce un regim simplificat pentru microîntreprinderi pentru a reduce costurile de lichidare a acestora şi pentru a permite remiterea datoriilor proprietarilor de întreprinderi, oferindu-le şansa unui nou început în calitate de antreprenori. În plus, va impune statelor membre obligaţia de a întocmi o fişă informativă care să rezume elementele esenţiale ale legilor lor naţionale privind insolvenţa astfel încât investitorii transfrontalieri să poată lua mai uşor decizii de investiţii.

Aceste măsuri vor favoriza investiţiile transfrontaliere în cadrul pieţei unice, vor reduce costul capitalului pentru întreprinderi şi vor contribui în ultimă instanţă la uniunea pieţelor de capital a UE. Se estimează că, per ansamblu, beneficiile propunerii vor fi de peste 10 miliarde EUR anual.

Întreprinderile trebuie să îndeplinească în prezent cerinţe importante dacă doresc să fie cotate la bursă. De exemplu, prospectele pot avea până la 800 de pagini.

Modificările propuse astăzi:

-vor simplifica documentaţia pe care trebuie să o prezinte întreprinderile pentru a putea fi cotate pe pieţele publice şi vor raţionaliza procesele de control de către autorităţile naţionale de supraveghere, accelerând astfel procesul de cotare şi reducând costurile aferente acestuia ori de câte ori este posibil. De exemplu, se estimează că întreprinderile din UE cotate la bursă vor economisi aproximativ 100 de milioane EUR pe an ca urmare a costurilor mai mici de asigurare a conformităţii, 67 de milioane EUR pe an fiind numai economiile anuale obţinute ca urmare a simplificării normelor privind prospectul;

-vor simplifica şi clarifica anumite cerinţe privind abuzul de piaţă, fără a compromite integritatea pieţei;

-vor ajuta întreprinderile să fie mai vizibile pentru investitori prin încurajarea cercetării în materie de investiţii, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii;

-vor permite proprietarilor de întreprinderi să aibă acces pe pieţele de creştere pentru IMM-uri utilizând structuri de acţiuni cu drepturi de vot multiple, astfel încât să îşi poată păstra un control suficient asupra întreprinderii odată ce aceasta a fost cotată şi să protejeze totodată drepturile tuturor celorlalţi acţionari.

Aceste măsuri vor dezvolta în continuare uniunea pieţelor de capital prin reducerea birocraţiei şi a costurilor inutile pentru întreprinderi. De asemenea, întreprinderile vor fi încurajate să facă demersuri pentru a obţine cotarea pe pieţele de capital din UE şi pentru a-şi menţine acest statut. Faptul că vor avea mai uşor acces pe pieţele publice le va permite întreprinderilor să se diversifice mai eficient şi să completeze mai bine sursele de finanţare disponibile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro