Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

Comisia Europeană aşteaptă clarificări pe tema datoriilor "Oltchim"

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital /

Victor Cazana, OPSPI: "Noi am trimis cam toate documentele necesare"

La aproape doi ani de la deschiderea investigaţiei privind o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor de 140 milioane euro ale "Oltchim", autorităţile de la Bruxelles susţin că mai au nevoie de clarificări pe această temă. "Cazul < Oltchim > se află, încă, sub investigaţie", a răs-puns Maria Madrid, de la Biroul de Presă al Comisarului european pentru competiţie, la o solicitare a ziarului "BURSA", adăugând: "Comisia poartă un dialog constant cu autorităţile române şi va lua o decizie asupra acestui caz, imediat ce autorităţile de la Bucureşti vor fi oferit toate clarificările necesare".

Oficialii noştri spun că au trans-mis documentele cerute la Comisie şi că subiectul conversiei datoriilor "Oltchim" este atins constant în dis-cuţiile cu Bruxelles-ul.

"S-au transmis cam toate documentele necesare", ne-a spus Victor Cazana, preşedintele "Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), adăugând: "Subiectul conversiei în acţiuni a datoriilor combinatului este extrem de important şi este abordat de fiecare dată în cadrul întâlnirilor cu oficialii Comisiei. Nu aş lega privatizarea combinatului de acest subiect, sunt două lucruri diferite, cu evoluţie proprie, dar, fără îndoială, un răs-puns de la Comisia Europeană privind majorarea capitalului "Oltchim" ar putea avea un impact demn de luat în calcul asupra situaţiei societăţii".

Nu este exclus, totuşi, ca autorităţile noastre să facă demersuri pe lângă oficialii de la Bruxelles pentru grăbirea inves-tigaţiei la "Oltchim", dat fiind obiectivul privatizării combinatului până la finele acestui an, asumat în Scrisoarea de Intenţie către Fondul Monetar Internaţional.

De altfel, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, se află de câteva zile la Bruxelles, iar subiectul conversiei în acţiuni a creanţelor "Oltchim" faţă de stat se află pe agenda discuţiilor cu oficialii europeni.

"Având în vedere că Oltchim este menţionat în acordurile cu FMI şi Comisia Europeană, sperăm ca, în câteva luni, să avem un răspuns la această investigaţie", ne-a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, adăugând: "Termenul de 18 luni stabilit de obicei pentru rezolvarea anchetelor a fost depăşit şi Comisia vrea şi ea să soluţioneze această anchetă".

Conversia în acţiuni a datoriilor "Oltchim" s-a lovit de opoziţia celui mai puternic acţionar minoritar al combinatului, respectiv de polonezii de la PCC SE, care, în cazul unei majorări de capital (cu valoarea datoriilor), sunt nevoiţi să aducă bani de acasă spre a nu fi diluaţi. PCC SE a trimis petiţii către oficialii europeni şi cei autohtoni, atrăgând atenţia că majorarea capitalului "Oltchim" prin conversia datoriilor în acţiuni încalcă legislaţia.

"PCC SE, principalul acţionar minoritar al Oltchim, nu va fi niciodată de acord cu conversia creanţelor ca soluţie pentru redresarea Oltchim. Poziţia PCC SE se bazează pe argumente de natură legală", precizau oficialii PCC SE în 2009, menţionând, printre altele, că legislaţia europeană stipulează că măsura majorării capitalului social este de competenţa exclusivă a adunării generale a acţionarilor, şi nu poate fi impusă de Parlament.

"A fost o surpriză şi pentru noi şi pentru Comisie că un acţionar al Oltchim a făcut demersuri împotriva proprii companii", a spus Bogdan Chiriţoiu, făcând referire la lobby-ul PCC SE împotriva conversiei datoriilor în acţiuni.

"De obicei, astfel de acţiuni vin din partea competitorilor... Aceştia protestează că alte companii, decât ale lor, beneficiază de ajutoare de stat", a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Cotaţia OLT s-a apreciat cu 613%, de la începutul anului şi cu 180% numai în ultima lună, însă a suferit scăderi de 15% pe şedinţă, în ultimele două zile ale săptămânii trecute.

PCC SE a anunţat, ieri, că deţine împreună cu persoanele cu care acţionează concertat, printre care şi Nachbar Services Limited, 31,3% din "Oltchim".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie